Την πρόταση μετεγκατάστασης των 250 πληγεισών επιχειρήσεων του δήμου Μινώα Πεδιάδος σε έναν προσωρινό ενιαίο χώρο τύπου εμπορικού κέντρου, ζήτησε με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η επιστολή του Επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη μεγάλη ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, γνωστοποιώντας στα παραπάνω υπουργεία τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική επιχειρηματικότητα στο Αρκαλοχώρι αλλά και στις περιοχές πέριξ αυτού.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, αναφέρει στην επιστολή του τα κάτωθι: «Όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση των 5,8 R της Δευτέρας 27/9 και τη διαρκή και συνεχόμενη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η οποία στοίχισε και τη ζωή ενός συνανθρώπου μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που υπέστησαν ζημιές. Ειδικά σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές, ενώ αυτή η λαίλαπα από τη σεισμική ακολουθία έρχεται να προστεθεί σε μια περίοδο όπου η επαναφορά στην κανονικότητα δεν έχει ολοκληρωθεί, μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας και περιοριστικών μέτρων, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα αυτών. Υπάρχει πραγματική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα καταγραφή των ζημιών και αφενός να αποζημιωθούν συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών και αφετέρου να υποστηριχθεί η αποκατάσταση της λειτουργίας τους κ.λπ.».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνοψίζοντας σημείωσε ότι «το σημαντικότερο όλων είναι η παραμονή των επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Για την άμεση λειτουργία της αγοράς και έως τον τελικό ανασχεδιασμό και αποκατάσταση των κτισμάτων της περιοχής, προτείνεται η μετεγκατάστασή τους σε ενιαίο χώρο, όπου θα δημιουργηθεί ένα προσωρινό, αλλά λειτουργικό εμπορικό κέντρο. Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία».
Το σκεπτικό της επιστολής βασίζεται εν πολλοίς στις αποφάσεις που ελήφθησαν και τις διαπιστώσεις που έγιναν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι στις 12 Οκτωβρίου μεταξύ φορέων της Αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών της περιοχής.
Όπως είχε προκύψει από τη συνάντηση, ο αριθμός των πληγέντων επιχειρήσεων φτάνει τις 250, με το μεγαλύτερο πρόβλημά τους στην τρέχουσα συγκυρία να είναι η αδυναμία επαναλειτουργίας τους, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κτίσματα που τις φιλοξενούσαν, με αρκετά εξ αυτών να έχουν καταρρεύσει και άλλα να έχουν καταστεί επικίνδυνα.
Η προοπτική της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων σε άλλα κτήρια δεν αποτελεί επιλογή, καθώς οι “πράσινοι” επαγγελματικοί χώροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, με τα λίγα κατάλληλα κτήρια προς ενοικίαση, λόγω του μικρού αριθμού τους και της τεράστιας ζήτησης, να έχουν απλησίαστα ενοίκια κι ενώ και το πρόβλημα της στέγης μοιάζει να είναι μεταξύ των πρώτων για τους επιχειρηματίες των πληγεισών περιοχών. Ακριβώς πάνω στο πρόβλημα αυτό βασίστηκε η πρόταση της δημιουργίας του προσωρινού εμπορικού κέντρου προς στέγαση των πληγεισών επιχειρήσεων, ωστόσο παρά τη δήλωση της σκέψης αυτής δεν έχει προταθεί επίσημα για την ώρα το μέρος που θα ήταν κατάλληλο για την υλοποίησή της, αν και γνωστή είναι η πρόθεση οι επιχειρήσεις να μείνουν στην περιοχή όπου λειτουργούσαν, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εμπορική δραστηριότητα.
Βάσει των όσων αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, είναι άρχουσας σημασίας ο άμεσος υπολογισμός των διαφυγόντων εισοδημάτων των επιχειρήσεων την περίοδο μετά τον Εγκέλαδο, ώστε να υπάρξει αναλογικότητα των διαφυγόντων εισπράξεων/κερδών.
Ένα άλλο φλέγον ζήτημα, στο οποίο δόθηκε ειδικό βάρος κατά τη συζήτηση της 12ης Οκτώβρη, σχετίζεται με το μέλλον των εργαζομένων των εν λόγω επιχειρήσεων, καθώς η παρούσα εικόνα δείχνει πως ο μόνος ουσιαστικός τρόπος στήριξής τους είναι να τεθούν σε αναστολή εργασίας με άμεση εντολή της δημόσιας Αρχής και ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες του υπουργείου Εργασίας για την πανδημία, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην κανονικότητα. Επιπροσθέτως, ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των επιχειρήσεων είναι η επιδότηση μίσθωσης νέων επαγγελματικών χώρων, όπως και η αναστολή της καταβολής ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.
Η σύσκεψη οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι άμεση πρέπει να είναι η αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, αρχής γενομένης από την 27η Σεπτεμβρίου, όπως άμεση πρέπει να είναι και η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, μισθωτών και μη μισθωτών, αλλά και η αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
Τις παραπάνω προτάσεις γνωστοποίησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου διά της επιστολής του στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, αντίστοιχα, ενημερώνοντας τους υπουργούς εκ νέου σχετικά με την έκταση των ζημιών, τα προβλήματα που έχουν προκύψει, αλλά και τις σκέψεις των ανθρώπων της αγοράς, ώστε να επιλυθούν μερικά εκ των προβλημάτων αυτών όσο πιο άμεσα γίνεται.
Αγωνία για τις πληγείσες επιχειρήσεις
Το σίγουρο είναι πως αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τάχιστα, καθώς η επιχειρηματική απραγία έχει “λαβώσει” τις ήδη πληγείσες επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο έχει προεκτάσεις και σε ανθρώπινο επίπεδο, για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, οι οποίοι μέσα στο γενικότερο κλίμα αγωνίας και αβεβαιότητας σιγά-σιγά αρχίζουν να αντιμετωπίζουν και προβλήματα επιβίωσης ελλείψει οικονομικών πόρων.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των υπουργών και αν θα υπάρξουν συμπληρωματικές προτάσεις από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και των επιχειρηματιών του Αρκαλοχωρίου και του Δήμου Μινώα Πεδιάδος γενικότερα, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προσωρινού εμπορικού κέντρου, αλλά και τις υποψήφιες περιοχές που θα μπορούσαν να το φιλοξενήσουν.