Κρήτη: Πότε αναμένεται τουριστικό come back - Οι προκρατήσεις για το 2022 (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Πότε αναμένεται τουριστικό come back - Οι προκρατήσεις για το 2022 (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποτύπωμα της τουριστικής σεζόν για το 2021 σχολιάζουν εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

Χαμόγελα αισιοδοξίας έφερε η φετινή σεζόν για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, μετά από μία αποτυχημένη χρονιά, όπως χαρακτηρίστηκε το 2020. Η Διεθνής τουριστική έκθεση στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση δύο ετών, κατέταξε την Κρήτη στην κορυφή των τουριστικών προορισμών.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΜΕΠΑ: Μεγάλη Παγκρήτια έρευνα για τον τουρισμό στο νησί (βίντεο)

Δίνοντας το στίγμα της επόμενης τουριστικής χρονιάς, αναφορικά με τις εθνικότητες που ήδη έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο νησί, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, έκανε λόγο για Γάλλους, Πολωνούς και Γερμανούς, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφθούν το νησί στις αρχές Απριλίου του 2022. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη, ήδη υπάρχουν γκρουπς που έχουν κάνει κράτηση διακοπών στην Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, αισιοδοξία επικρατεί και στο Ρέθυμνο. Θετικό αποτύπωμα άφησε η σεζόν και στα μικρά τουριστικά καταλύματα, καθώς τον Σεπτέμβριο κατάφεραν να αγγίξουν πληρότητα 100%, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων, η Κρήτη βρέθηκε πάνω από τον μέσο όρο στην Ελλάδα.

Τι έχει αλλάξει στο δημογραφικό προφίλ των επισκεπτών

Η παρουσία της Κρήτης στην Έκθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέβαλλε καθοριστικά στην παράταση της φετινής σεζόν στο νησί. Μάλιστα, οι κρατήσεις έχουν επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα ακόμα καλύτερο 2022, με νέους επισκέπτες και από χώρες που φέτος, λόγω της πανδημίας δεν κατάφεραν να επισκεφθούν την Κρήτη.

Την ίδια στιγμή, Παγκρήτια έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας σκιαγραφεί το προφίλ των τουριστών, τις επιπτώσεις αλλά και τις αλλαγές στην τουριστική οικονομία από την πανδημία.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής καθηγητής Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού στο ΕΛΜΕΠΑ, Αλέξανδρος Αποστολάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, τόνισε: «Παρατηρούμε ότι έχει αλλάξει το δημογραφικό προφίλ των επισκεπτών μας, είτε λόγω φόβου είτε λόγω ανησυχιών σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν. Έχουμε μικρότερες ηλικίες που επισκέπτονται την Κρήτη, κάτι το οποίο παλιότερα δεν συνέβαινε. Μέχρι 45 ετών, φαίνεται ότι είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών στην Κρήτη».

Παγκρήτια έρευνα του ΕΛΜΕΠΑ για τον τουρισμό εν μέσω της νόσου Covid-19 - Το προφίλ των τουριστών, οι επιπτώσεις και οι αλλαγές στην τουριστική οικονομία από την πανδημία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ψήφο εμπιστοσύνης στον κρητικό τουρισμό δίνουν την περίοδο της πανδημίας, επισκέπτες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι νιώθουν ασφάλεια στις διακοπές τους, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά μεμονωμένα άτομα, την ώρα που ο συνδυασμός κλίμα και φυσικό περιβάλλον, εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση της αξιακής πρότασης.

Ειδικότερα, αυτό προκύπτει από τα στοιχεία παγκρήτιας έρευνας για την τουριστική ζήτηση από το Εργαστήριο Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του ΕΛΜΕΠΑ, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Τουρισμού, της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής καθηγητής Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Τουρισμού στο ΕΛΜΕΠΑ, Αλέξανδρος Αποστολάκης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, τόνισε: «Παρατηρούμε ότι έχει αλλάξει το δημογραφικό προφίλ των επισκεπτών μας, είτε λόγω φόβου είτε λόγω ανησυχιών σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν. Έχουμε μικρότερες ηλικίες που επισκέπτονται την Κρήτη, κάτι το οποίο παλιότερα δεν συνέβαινε. Μέχρι 45 ετών, φαίνεται ότι είναι η πλειοψηφία των επισκεπτών στην Κρήτη».

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές στο προφίλ των τουριστών στο νησί μας, την περίοδο της πανδημίας, καθώς και στην στροφή, στις προτιμήσεις των τουριστών προς τα μικρά ξενοδοχεία, βίλες και όχι μόνον. Όπως επεσήμανε: «Προτιμούν να μένουν σε μικρά ξενοδοχεία, βίλες, σε μπουτίκ ξενοδοχεία. Παρουσιάζεται όμως, ένας μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται ως μεμονωμένα άτομα, όχι δηλαδή συντεταγμένα με κάποιο γκρουπ ή κάποια τουριστικά πακέτα, αλλά σαν ανεξάρτητοι επισκέπτες».

Σε ότι αφορά στην μέση ημερήσια δαπάνη των τουριστών, εκτός διαμονής και αεροπορικών ναύλων, το ποσό ανέρχεται σε 112 περίπου ευρώ, ενώ το μέσο κόστος αγοράς τοπικών προϊόντων «αγγίζει» τα 30 ευρώ. «Υπάρχει, ναι μεν, μία μείωση όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, φαίνεται όμως, στην έρευνά μας, ότι υπάρχει μία ποιοτικά καλύτερη απόκριση, δηλαδή, τείνουν να ξοδεύουν λίγο περισσότερα», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου στο Ηράκλειο με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία», ομιλητές αναφέρθηκαν και σε άλλες πτυχές με επίκεντρο τον τουρισμό και την οικονομία.

«Φαίνονται τα στοιχεία σε μία πρώτη αποτίμηση, ότι θα πλησιάσουμε τα 2,5 δισ. σε τζίρο και το 60 με 65% των αφίξεων του 2019. Εμείς στον τουρισμό της Κρήτης, θεωρούμε ότι η ανεξερεύνητη Κρήτη, είναι το ίδιο σημαντική με την εξερευνημένη. Η πρώτη θα καλεί τον κόσμο, η δεύτερη θα του δίνει εμπειρία πέρα από τις προσδοκίες», δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Κυριάκος Κώστογλου.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης, αναφέρει πως «μόλις το εμβόλιο άρχισε να δημιουργεί μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας άρχισε η οικονομία να ξαναπαίρνει μπροστά, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση σε πάρα πολλούς τομείς», ενώ επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή μιλάμε κυρίως για ενέργεια η οποία ενέργεια, είναι απαραίτητη για να παραχθεί οτιδήποτε, οπότε όσο μειώνεται η παραγωγή, υπάρχει έλλειψη σε όλα τα αγαθά».

Στον ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής, ο οποίος στέλνει τα δικά του μηνύματα προς τους πολίτες. «Αυτοεξέταση, τι είναι αυτό που μας χαλαρώνει, τι είναι αυτό που μας πιέζει, τι είναι αυτό που κερδίζουμε μέσα στον Covid. Είναι μία αφορμή η πανδημία να σκεφτούμε, ότι για κερδίσουμε την ευδαιμονία, πρέπει να ταιριάζουμε πολλά πράγματα μέσα μας. Είναι στο χέρι μας να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους σήμερα. Μία καινούργια αρχή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News