Τουρισμός: Η Κρήτη στην κορυφή των προτιμήσεων

Κρήτη
Τουρισμός: Η Κρήτη στην κορυφή των προτιμήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λένε τα στοιχεία για τις προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις

Στις κορυφαίες θέσεις όλων των τουριστικών “αγορών” είναι η Κρήτη, καθώς το αεροδρόμιο Ηρακλείου κινείται πολύ υψηλά σε προτιμήσεις ως προς τον προγραμματισμό των θέσεων σε πτήσεις τσάρτερ για το επόμενο διάστημα. Αυτό το στοιχείο, όπως και η τάση για σταδιακή τόνωση του τουριστικού ρεύματος από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου και μετά, αποτυπώνονται στα στοιχεία του “Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό” του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Με βάση, όπως γράφει το euro2day.gr, τα διαθέσιμα στοιχεία - τα οποία βέβαια μεταβάλλονται συνεχώς, ανάλογα με τις ταξιδιωτικές οδηγίες που τίθενται σε ισχύ - την επόμενη εβδομάδα (14/6-20/6) καταγράφεται άνοδος 45,5% στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την τρέχουσα εβδομάδα. Αντίστοιχα, για το διάστημα 21/6-27/6 σημειώνεται περαιτέρω αύξηση των θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις σε ποσοστό 20,3% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ.: 14/6-20/6), με τον συνολικό αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων να ξεπερνά τις 450.000.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο χωρών-πηγών εισερχόμενων ταξιδιωτών καταγράφεται από τη Γερμανία, τον μεγαλύτερο τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού, με τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, περίοδο κατά την οποία προβλέπουν τόνωση του τουριστικού ρεύματος οι επιχειρηματίες του κλάδου, να ξεπερνά τις 100.000 και το Ηράκλειο Κρήτης να βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των Γερμανών ταξιδιωτών. Έπονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Ρόδος και η Κως.

Σημαντική αύξηση όσον αφορά στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων σημειώνεται και από τη γειτονική Ιταλία, πάντα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ο αριθμός των θέσεων ξεπερνά τις 36.000 από 11.000 περίπου που είχαν προγραμματιστεί την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μηνός. Εκτός από την Αθήνα, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ηράκλειο εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν την πλειονότητα των Ιταλών τουριστών, βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει.

Σταθερά ανοδικά κινείται η ζήτηση και από τη Γαλλία, καθώς οι προγραμματισμένες θέσεις για το τελευταίο 15νθήμερο του Ιουνίου κινούνται πέριξ των 30.000, με την Αθήνα, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη να συμπληρώνουν την τριάδα των τοπ προορισμών των Γάλλων ταξιδιωτών.

Σε υπολογίσιμη δύναμη φαίνεται ότι αναδεικνύεται για τη φετινή τουριστική σεζόν και η Ολλανδία, καθώς οι προγραμματισμένες θέσεις για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου ανέρχονται σε περίπου 40.000, με την Αθήνα, τη Ζάκυνθο και το Ηράκλειο να φιγουράρουν στις τρεις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Ολλανδών τουριστών.

Τη δυναμική της εξακολουθεί να επιδεικνύει και φέτος η πολωνική αγορά, μία ανερχόμενη πηγή ταξιδιωτών για την Ελλάδα. Ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων των Πολωνών προσεγγίζει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου τις 20.000. Για την Κέρκυρα και την Κρήτη, το Ηράκλειο και τα Χανιά, έχει προγραμματιστεί η πλειονότητα των θέσεων, ενώ η Αθήνα βρίσκεται σταθερά στην κορυφή.

Ενδεικτικό της ζήτησης που καταγράφεται από τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, τη βρετανική, είναι το γεγονός ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία - και με δεδομένο ότι, μετά τη μη ένταξη της χώρας μας στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα, ενδέχεται να υπάρξουν ακυρώσεις πτήσεων το επόμενο διάστημα - για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 98.000 θέσεις, με αιχμή την Κέρκυρα, το Ηράκλειο, τη Ζάκυνθο και τη Ρόδο. Ο ίδιος αριθμός την τρέχουσα εβδομάδα ανέρχεται σε 24.000 περίπου θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση των δεδομένων για την αναθεώρηση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με περισσότερες από 11.000 θέσεις να έχουν προγραμματιστεί ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του Ιουνίου για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι φέτος την Ελλάδα με τις ΗΠΑ συνδέουν τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, η American Airlines, η United Airlines, η Delta Airlines και η Εmirates.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα συγκεντρώνουν τη “μερίδα του λέοντος” σε επίπεδο προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων.

Τη δεκάδα των προορισμών με τη μεγαλύτερη ζήτηση συμπληρώνουν η Κως, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, τα Χανιά και η Μύκονος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News