Σωκ. Βαρδάκης: «Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έμειναν να παλεύουν μόνοι για την επιβίωσή τους»

Κρήτη
Σωκ. Βαρδάκης: «Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης έμειναν να παλεύουν μόνοι για την επιβίωσή τους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολλές είναι οι περιπτώσεις κτηνοτρόφων που βρίσκουν νεκρά τα ζώα τους στα ποιμνιοστάσια»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα της Επιτακτικής ανάγκης στήριξης των κτηνοτρόφων της Κρήτης πραγματοποίησαν 18 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, πολλές είναι οι περιπτώσεις κτηνοτρόφων που βρίσκουν νεκρά τα ζώα τους στα ποιμνιοστάσια, καθώς λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ζωοτροφών, αλλά και των ελλιπών μέτρων στήριξης από το κράτος, αδυνατούν πλέον να καλύψουν οικονομικά, όχι μόνο το κόστος των ζωοτροφών, αλλά και των καθημερινών τους αναγκών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να επιλέγουν την αναγκαστική σφαγή των ζώων τους, με κίνδυνο να χαθεί η υψηλή αυτάρκεια του νησιού, που σήμερα βρίσκεται στο 85%.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, παρά τις σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στις 10/12/20 και 29/1/21, καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ στην προ ημερών συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αρκέστηκε σε υποσχέσεις για μέριμνα επί των αιτημάτων του ΣΕΚ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το υπόμνημα που κατέθεσαν Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης στον κ. Υπουργό, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι είχαν παραδώσει γάλα ή είχαν σφάξει αμνοερίφια και δεν τους δόθηκε ενίσχυση μέσω de minimis, ενώ έκτακτη ενίσχυση λόγω αύξησης του κόστους των ζωοτροφών ακόμη δεν έχει υπάρξει, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων, ενώ δεν έχει προχωρήσει ακόμα η εξέταση όλων των ενστάσεων που έχουν καταβληθεί από τους κτηνοτρόφους και αφορούν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και εθνικού αποθέματος, καθώς και εξέταση των ενστάσεων που αφορούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Στα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού, ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες από την πρόσφατη κακοκαιρία “ΜΗΔΕΙΑ”, που έπληξε σφοδρά και το νησί της Κρήτης, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικές καταστροφές στα ποιμνιοστάσιά τους, αλλά και με απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Για τους λόγους αυτούς ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει αν προτίθεται να αποδώσει ενίσχυση μέσω de minimis και στους παραγωγούς οι οποίοι είχαν παραδώσει γάλα ή είχαν σφάξει αμνοερίφια. Επιπλέον να μεριμνήσει για έκτακτη ενίσχυση λόγω αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, αλλά και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών των προϊόντων και να προχωρήσει στην εξέταση όλων των ενστάσεων που έχουν καταβληθεί από τους κτηνοτρόφους και αφορούν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης και εθνικού αποθέματος, καθώς και των ενστάσεων που αφορούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα της καταγραφής των ζημιών και της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία “ΜΗΔΕΙΑ”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News