Αύριο το τελευταίο «αντίο» στον Μιχάλη Καραταράκη, τον «μεγάλο» δάσκαλο που έσβησε

Κρήτη
Αύριο το τελευταίο «αντίο» στον Μιχάλη Καραταράκη, τον «μεγάλο» δάσκαλο που έσβησε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα

Ένας σημαντικός Ηρακλειώτης, ένας πραγματικός δάσκαλος, που δίδαξε γενιές ολόκληρες μαθητών, και ταυτόχρονα μια σπουδαία προσωπικότητα με μεγάλο έργο σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής του Ηρακλείου, έφυγε χθες από τη ζωή.

Ο Μιχάλης Καραταράκης εγκατέλειψε τα εγκόσμια πλήρης ημερών, στα 93 του, έχοντας αφήσει πίσω του δύο παιδιά και μια σημαντική κληρονομιά σε όλους τους τομείς

 Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από τον ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Ο Μιχάλης Καραταράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Γκαγκάλες του δήμου Γόρτυνας. Τέλειωσε το Γυμνάσιο της Πόμπιας, σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ (1952-1956) στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου πήρε με άριστα το πτυχίο του.

Παντρεύτηκε τη Βαγγελιώ Λενιδάκη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Λευτέρη και τη Μαρία, και τέσσερα εγγόνια: την Εύα, τον Μιχάλη και τη Γεωργιάννα από τον Λευτέρη και τον Νίκο από τη Μαρία.

Υπήρξε ενεργός και δραστήριος πολίτης ήδη από τα μαθητικά του χρόνια. Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΕΠΟΝ (1946). Ιδρυτικό μέλος του πρώτου Φοιτητικού Συλλόγου της Φυσικομαθηματικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1955) και ο πρώτος πρόεδρος στο Δ.Σ. αυτού.

Ιδρυτικό μέλος και μέλος στα Δ.Σ. σε πλήθος Συλλόγων και Ενώσεων, όπως:

- Στον Σύλλογο Κρητών Φοιτητών Αθήνας (1955),

- Στον Σύλλογο Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης (1979), όπου διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ.

- Στον Σύνδεσμο Προστασίας Περιβάλλοντος Νομού Ηρακλείου (ΣΠΠΕΝΗ, 1983).

- Στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ηρακλείου (1991).

- Στην Κίνηση Πρωτοβουλίας Πολιτών (1991).

- Στην "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" (1994).

- Στον Σύλλογο Φίλων του ENISA (2006), του οποίου επίσης ήταν πρόεδρος του Δ.Σ.

Επίσης, ήταν ο πρόεδρος της Τοπικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης (PEF) της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΡΑΑ).

Πάνω απ' όλα ήταν δάσκαλος. Όπως αναφέρει με τα δικά του λόγια, «μια ζωή ήμουν δάσκαλος. Τριανταπέντε χρόνια δούλεψα σαν φροντιστής καθηγητής στο Ηράκλειο. Πάντα προσπαθούσα να δώσω στα παιδιά ό,τι καλύτερο είχα μέσα μου. Ένιωθα χρέος προς τους νέους, να δώσω τη σωστή γνώση, να διδάξω τον σωστό τρόπο σκέψης και να τους κάνω κοινωνούς της φιλοσοφίας μου».

Ανακοίνωση Πρυτανείας Πανεπιστημίου Κρήτης για τον θάνατο του Μιχάλη Καραταράκη

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά το Μιχάλη Καραταράκη. Ο Μιχάλης  Καραταράκης υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης και θερμός υποστηρικτής του Πανεπιστημίου μας από την ίδρυσή του. Με το παράδειγμά του, την ανιδιοτέλειά του και την προφανή διάθεση εθελοντικού έργου που τον διέκρινε, μέχρι και τα τελευταία στάδια της ζωής του, ενέπνευσε τους συμπολίτες του να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξη τους στο Ίδρυμα στα δύσκολα πρώτα χρόνια της  εν συνεχεία λαμπρής του πορείας και διατήρησε άσβεστη την άμεση και ενεργό στήριξη του σε όλα τα μετέπειτα παραγωγικά χρόνια. Κατέβαλε προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις για την εξεύρεση  πόρων υλικής υποστήριξης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και των υπόλοιπων ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Κρήτης και διετέλεσε Πρόεδρος της τοπικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης της Παγκρητικής  Ένωσης Αμερικής. Η συνεργασία του με τις Διοικήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν άψογη και υποδειγματική και ως ενεργός πολίτης του Ηρακλείου μετέφερε πάντα σκέψεις, αλλά και υλοποιούσε δράσεις διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία με αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες του να αποτελούν πρότυπο για όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας.

Η εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2016 ήταν ελάχιστος φόρος τιμής σε μία προσωπικότητα που συνέδεσε τη ζωή του με την προσφορά στον τόπο του.

Ο Μιχάλης Καραταράκης θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα και  η αγάπη του για τον τόπο του και τα Πνευματικά του Ιδρύματα θα αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς που τα υπηρετούμε.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του.

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Μιχάλη Καραταράκη

Ο Μιχάλης Καραταράκης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του τόπου μας με πολύπτυχη προσφορά, επί δεκαετίες. Ως καθηγητής Λυκείου, και μέσα από τη φροντιστηριακή του πορεία,  συνέβαλε στην εκπαίδευση εκατοντάδων μαθητών. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σε συλλόγους που υποστήριξαν την επιστημονική και πολιτισμική ζωή της Κρήτης, και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο του νησιού μας, εκπλήρωσε το χρέος του προς την κοινωνία. Θα αποτελεί παράδειγμα ακέραιου ανθρώπου και ενεργού πολίτη και στους μελλοντικούς καιρούς.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News