Χωρίς χιόνια ο φετινός χειμώνας για τη Κρήτη

Κρήτη
Χωρίς χιόνια ο φετινός χειμώνας για τη Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για... “δείγμα” το χιόνι στα κρητικά βουνά

Μπορεί ο Ψηλορείτης, τα Λασιθιώτικα και τα Λευκά όρη να δείχνουν τη φαινομενικά χιονισμένη τους εικόνα, όμως στην πραγματικότητα το σκηνικό απέχει πολύ από εκείνο ενός φυσιολογικού χειμώνα.

Αν εξαιρέσει κανείς την επέλαση του “Λέανδρου” από τις 14 έως τις 18 Ιανουαρίου, οπότε τα κρητικά βουνά ντύθηκαν στα λευκά, οι αυξημένες θερμοκρασίες αυτού του ήπιου και μάλλον... φθινοπωρινού αν όχι ανοιξιάτικου... χειμώνα στην Κρήτη δεν άργησαν να λειώσουν το περισσότερο από το χιόνι, με αποτέλεσμα αυτό να είναι πλέον απλό... “πασπάλισμα” τουλάχιστον στα 1.480 μέτρα, όπου βρίσκεται ο ένας από τους δύο χιονομετρικούς σταθμούς για την Κρήτη του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Όπως μας εξήγησε ο Ρεθυμνιώτης μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος της γνωστής ιστοσελίδας meteo.gr, κ. Κωστής Λαγουβάρδος, στον χιονομετρικό σταθμό των Ανωγείων στα 1.480 μέτρα στις 19 Ιανουαρίου, αμέσως μετά το πέρασμα του “Λέανδρου”, καταγράφηκε το μέγιστο ως αυτή τη στιγμή μετρημένο ύψος, δηλαδή 30 εκατοστά χιονιού, που ωστόσο απέχει πόρρω από τον μέσο όρο όχι απλά της εποχής, αλλά των τελευταίων 16 χρόνων, όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ακόμα και αυτά τα 30 εκατοστά όμως δεν άντεξαν για πολύ, καθώς η ανοδική πορεία της θερμοκρασίας είχε ως αποτέλεσμα σε λίγες μέρες το ύψος της χιονοκάλυψης στον συγκεκριμένο σταθμό να πέσει στο μόλις 1 εκατοστό, ενώ την περασμένη Παρασκευή κυμαινόταν γύρω στα 4 εκατοστά. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στον δεύτερο χιονομετρικό σταθμό του meteo στα Λευκά όρη, σε ύψος 1.580 μέτρων.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλη την Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου η χιονοκάλυψη, στην “καρδιά” του χειμώνα και παρά την κακοκαιρία “Λέανδρος”, δεν ξεπερνά το 6%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020. Αιτία είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα από τις αρχές της χρονιάς (με εξαίρεση τις δύο πρόσφατες κακοκαιρίες).

Ο ήπιος χειμώνας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με κύρια χαρακτηριστικά τους νοτιάδες - γνώριμοι για άνοιξη και φθινόπωρο στην Κρήτη - και τις θερμοκρασίες, που είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή, δείχνει ότι θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, με εύλογη συνέπεια να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ύψος της χιονοκάλυψης στα κρητικά βουνά. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, ως τουλάχιστον τις 7 Φεβρουαρίου ο υδράργυρος φαίνεται να έχει... κέφια, θυμίζοντας περισσότερο φθινόπωρο στο νησί μας, με νοτιάδες κατά διαστήματα να ανεβάζουν τη θερμοκρασία πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Τα δορυφορικά δεδομένα

Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr κ. Σταύρος Ντάφης επισήμανε ότι την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα δορυφορικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι «η έκταση της χιονοκάλυψης τον φετινό χειμώνα στην Κρήτη κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η συνολική έκταση των ορεινών όγκων που καλύπτονταν από το χιόνι δεν ξεπερνούσε τα 200 km2, με τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών να είναι περίπου 500 km2. Μόνο κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Λέανδρος” και για μόλις τρεις ημέρες η χιονοκάλυψη εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις περί τα 1.030 km2, τιμή υψηλότερη κατά 300 km2 από τις κανονικές για το τέλος Ιανουαρίου τιμές».

Αν και αναμφισβήτητα σημεία των καιρών, εντούτοις τουλάχιστον όσον αφορά στη χιονοκάλυψη δεν πρόκειται για ρεκόρ, καθώς έχουν υπάρξει και άλλες χρονιές με πολύ λίγο χιόνι και υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη, όπως για παράδειγμα το 2007, οπότε τα βουνά του νησιού μας παρέμειναν “γυμνά” από χιόνι. Τουλάχιστον δεν έχουμε να ανησυχούμε για τις συνέπειες του φτωχού - μέχρι στιγμής - χιονιού, στα επίπεδα των υπόγειων υδροφορέων, αφού από βρόχινο νερό... χορτάσαμε τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2020, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι λύσαμε και το πρόβλημά μας.

Στο 6% περίπου από τον μέσο όρο 16 ετών

Σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, το ποσοστό της χερσαίας έκτασης που καλύπτεται από το χιόνι είναι περίπου 6%, αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020, όπως προκύπτει από τις εικόνες στις 28 Ιανουαρίου που έστειλε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος “Sentinel-2”, ο οποίος κατέγραψε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας στο ορατό φάσμα και σε πολύ υψηλή ανάλυση (10 μ.).

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του εν λόγω άρθρου της ιστοσελίδας κ. Κώστας Λαγουβάρδος και κ. Σταύρος Ντάφης, παρότι βρισκόμαστε στην “καρδιά” του χειμώνα, και παρά το πέρασμα της τελευταίας κακοκαιρίας “Λέανδρος” και τις πρόσφατες χιονοπτώσεις στη Θράκη και στα νησιά του Αν. Αιγαίου, η έκταση της χιονοκάλυψης στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένη ακόμη. Αιτία του φαινομένου είναι οι θερμές αέριες μάζες, που επηρεάζουν συχνά φέτος την περιοχή μας, μεταφέρουν μεγάλα ποσά υδρατμών από την Κεντρική Μεσόγειο και έχουν ως αποτέλεσμα η Δυτική Ελλάδα να δέχεται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, με την Πίνδο μόνο να δέχεται σημαντικά ύψη χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο.

Η χιονοκάλυψη, σύμφωνα με τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι επίσης περιορισμένη στα Βόρεια Βαλκάνια, στην Κεντρική και Νότια Ιταλία και στην Ουκρανία. Αντίθετα, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη η έκταση της χιονοκάλυψης είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News