Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στον Άγιο Νικόλαο - 50 τα ενεργά κρούσματα

Κρήτη
Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στον Άγιο Νικόλαο - 50 τα ενεργά κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποψινές ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ και τον Νίκο Χαρδαλιά

Εντείνεται η ανησυχία στον Άγιο Νικόλαο καθώς τα κρούσματα αρχίζουν και παίρνουν μορφή «χιονοστιβάδας».

Μετά την επιβεβαίωση από το δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβό ότι σήμερα διαπιστώθηκαν επιπλέον 12 κρούσματα στον παιδικό βρεφονηπιακό σταθμό της Αμμούδας και πλέον συνολικά τα κρούσματα στο συγκεκριμένο συγκρότημα φθάνουν τα 22, μιλώντας στο neakriti η επικεφαλής της ΚΟΜΥ Λασιθίου του ΕΟΔΥ Αθηνά Καρπούζη, ανέφερε ότι πλέον τα ενεργά κρούσματα στον Άγιο Νικόλαο φθάνουν σε σύνολο τα 53.

Αναλυτικότερα  από τα 50 ενεργά κρούσματα, 20 στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και αφορούν σε γενικό πληθυσμό, 20 στον βρεφονηπιακό – παιδικό σταθμό της Αμμούδας (15 εργαζόμενοι και 5 παιδιά), 10 στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και 3 επιπλέον στον δήμο Αγίου Νικολάου.

Επίσης σύμφωνα με την κ. Καρπούζη , πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διενέργεια των μαζικών rapi test με την μέθοδο του drive through, αλλά και η διενέργεια μαζικών ελέγχων και στα υπόλοιπα τμήματά του συγκροτήματος του παιδικού – βρεφονηπιακού σταθμού της Αμμούδας αλλά και των δημοτικών σχολείων όπου έχουν διαγνωστεί θετικά κρούσματα

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί , όπως είναι φυσικό έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Υγείας , ο ΕΟΔΥ ενώ τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στην αποψινή ενημέρωση του υπουργείου και στις ανακοινώσεις από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νικο Χαρδαλιά.

Στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε , σύσκεψη παρουσία τοπικών υγειονομικών αρχών, με έντονη την ανησυχία και με δεδομένο ότι και σήμερα πάρθηκαν δείγματα , τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός των επόμενων ωρών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 3 νοσηλεύτριες διαγνώστηκαν θετικές στην Covid -19, μετά από rapid tests στα οποία υπεβλήθησαν ενώ όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, εντοπίστηκε ακόμη ένα κρούσμα σε μαθητή στην Πέμπτη τάξη στο 3ο δημοτικό σχολείο του Αγίου Νικολάου όπου και εκεί θα ακολουθηθούν όλα όσα ορίζει το υγειονομικο πρωτόκολλο.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστό παραμένει το ΣΤ2 του 1ου δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου, καθώς θετικός βρέθηκε ένας μαθητής ενώ σε αναστολή λειτουργίας έχει προχωρήσει το 1ο νηπιαγωγείο καθώς θετική στον ιό διαγνώστηκε μια νηπιαγωγός.

Σε κάθε περίπτωση, τα αυξανόμενα κρούσματα προκαλούν ανησυχία στη κοινωνία του Αγίου Νικολάου με τις αρχές να κάνουν έκκληση οι πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Σε ανακοίνωσή της η συντονίστρια covid του Δήμου Αγίου Νικολάου Ευαγγελία Φανουράκη αναφέρει:

"Με έντονο αίσθημα ευθύνης για τους συνδημότες μας, μεθοδικά και ακολουθώντας την κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση συρροών κατά την διάρκεια της πανδημίας, προβήκαμε σήμερα (29/1) στην ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του Βρεφονηπιακού σταθμού της Αμμούδας για 14 ημέρες.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στον βρεφονηπιακό σταθμό έχει ήδη πραγματοποιηθεί απολύμανση, ενώ χθες (28/1) πραγματοποιήθηκαν μοριακά τεστ σε όλο το προσωπικό και στα παιδιά των τμημάτων των εκπαιδευτικών που είχαν προκύψει θετικοί τις προηγούμενες ημέρες από το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Επίσης σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα με τον κ. Νίκο  Μουδατσάκη (Γενικό Συντονιστή για τον covid στο νομό Λασιθίου) πραγματοποιήθηκαν μοριακά τεστ στους γονείς και τα αδέλφια των παιδιών που έχουν διαγνωστεί μέχρι και σήμερα θετικά, κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Οι οδηγίες που λάβαμε κατά την αποστολή του αρχείου των παιδιών και τον εργαζομένων στον ΕΟΔΥ και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της κοινότητας είναι:

1.Για παιδιά με θετικό μοριακό: κάθε μέλος της οικογένειας ή του ευρύτερου κοινωνικού κύκλου που έχει έρθει σε στενή επαφή με το παιδί έως και 48 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του θεωρείται στενή επαφή κρούσματος και μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών από την ημέρα της διάγνωσης και υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για εμφάνιση έστω κι ενός συμπτώματος συμβατού με κορονοϊό.

2.Για παιδιά με αρνητικό μοριακό σε τάξη όμως που η εκπαιδευτικός ή άλλο παιδί είναι θετικό, θεωρείται στενή επαφή κρούσματος όπως και κάθε άτομο που διαμένουν στην ίδια οικία και πρέπει να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και να εμφανίζουν επαγρύπνηση για εμφάνιση έστω κι ενός συμπτώματος συμβατού με κορονοϊό.

3.Για παιδιά με αρνητικό μοριακό τεστ ή που δεν έχουν κάνει τεστ αλλά βρίσκονται σε τάξη που δεν υπάρχει κρούσμα ή άτομο με θετικό τεστ, λόγω συρροής κρουσμάτων θεωρούνται στενές επαφές κρούσματος και πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα με ταυτόχρονη επαγρύπνηση για εμφάνιση έστω κι ενός συμπτώματος συμβατού με κορονοϊό. Οι γονείς και τα αδέλφια αυτών των παιδιών μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται τηρώντας όμως επαυξημένα μέτρα όσον αφορά στην χρήση μάσκας, στην ατομική υγιεινή, στον αερισμό των χώρων και στις κοινωνικές επαφές τους.

Οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στον βρεφονηπιακό σταθμό της Αμμούδας, εφόσον επιθυμούν βεβαίωση για την εργασία τους, μπορούν να απευθύνονται στον ΟΚΥΔΑΝ.

Να σημειώσουμε ότι σε συνεννόηση με την κ. Αθηνά Καρπούζη – υπεύθυνη των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, περιμένουμε αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με τα test, που θα πραγματοποιηθούν από την κινητή μονάδα, τις επόμενες μέρες.

Όπως γίνεται σαφές, η αύξηση των κρουσμάτων στον τόπο μας, είναι γεγονός και πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να εφαρμόσουμε όσα προβλέπονται για να προστατέψουμε ο ένας τον άλλο και όσους αγαπάμε.

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν προς όλους του συνδημότες μας :

  • Στενές επαφές κρουσμάτων όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, οφείλουν να τηρούν καραντίνα 14 ημερών χωρίς να απαλλάσσονται από οποιουδήποτε είδους τεστ, οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα, στο ενδιάμεσο διάστημα.
  • Στο πρώτο σύμπτωμα άμεσος αυτοπεριορισμός και επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει σε κάθε σας βήμα
  • Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος εκτός από την επικοινωνία με τον ιατρό και τον αυτοπεριορισμό σας οφείλετε να πραγματοποιήσετε άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και να προβείτε στην διερεύνηση και καταγραφή των στενών επαφών σας για την προφύλαξη της κοινότητας από την διασπορά.

Εφιστούμε δε την προσοχή των πολιτών, ώστε να μην υπάρξει ανησυχία και πανικός, αλλά να τηρηθεί υπεύθυνη στάση όχι μόνο ως προς την τήρηση των μέτρων, αλλά και όσον αφορά στην ορθή ενημέρωση τους".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News