Σωματείο Επισιτισμού Χανίων: "Το δώρο Χριστουγέννων δεν χαρίζεται – Μην δεχτείς να στο στερούν"

Κρήτη
Σωματείο Επισιτισμού Χανίων: "Το δώρο Χριστουγέννων δεν χαρίζεται – Μην δεχτείς να στο στερούν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου αναφορικά με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται επιδόματα (δώρα) εορτών.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση: «Στον κλάδο μας, τον κλάδο του Επισιτισμού, το Σωματείο μας το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες παρεμβάσεις ώστε να μπουν εμπόδια σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση έχουν αποτελέσματα, καθώς αρκετοί συνάδελφοι δικαιώθηκαν πήραν δεδουλευμένα και χρωστούμενες υπερωρίες. Την περίοδο αυτή κάθε χρόνο είναι σύνηθες φαινόμενο οι εργαζόμενοι να συναντάνε την άρνηση από την πλευρά της εργοδοσίας για την καταβολή του Δώρου ΧριστουγέννωνΆλλες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ώμους εκβιασμούς ή εκβιαστικά διλήμματα του τύπου :"αν θες δώρο Χριστουγέννων θα μειωθεί το ωρομίσθιο" ," αν θες να ασφαλίζεσαι όλες τις ώρες που δουλεύεις, θα μου δίνεις ένα ποσό τον μήνα για την ασφάλεια σου από τον μισθό. Τα ίδια συμβαίνουν με την αποζημίωση και το επίδομα αδείας, με την προσαύξηση των υπερωριών και των αργιών.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!!!

Μην ανέχεσαι να σου λένε άλλο ότι «εδώ δεν δίνουμε δώρο» «το δώρο δεν ήταν στην συμφωνία πρέπει να το επιστρέψεις» και άλλα τέτοια. Έχουμε χρέος να βαδίσουμε τον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων, να διασφαλίσουμε ότι τα κατεκτημένα αυτά δικαιώματα μας θα τα κληρονομήσει αυτούσια κι ακόμα παραπάνω η επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προετοιμαστούν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του δώρου, ειδικά στους χώρους που υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και καθυστερήσεων. Το Σωματείο Επισιτισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα να ενημερώσει, να βοηθήσει κάθε εργαζόμενο και να παρέμβει όπου χρειάζεται.

Το Σωματείο μας, σε συμπόρευση με δεκάδες Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε ολόκληρη την χώρα, παλεύει ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της, που έχουν το θράσος εν μέσω πανδημίας να φέρνουν το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο πίσω από το άλλο. Έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Φέρνουν οικονομικό προϋπολογισμό για το 2021 που περικόπτει παραπέρα τις δαπάνες για την υγεία κατά 573 εκ. ευρώ. Παράλληλα, προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο που ουσιαστικά νομιμοποιεί την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ βάζει και εμπόδια στο δικαίωμα του λαού να αντιστέκεται.  Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

 Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, μπορεί άμεσα να έρθει σε επαφή με το Σωματείο Επισιτισμού και μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή του. Όπου χρειάζεται να γίνουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υποχρεούται να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τον εργοδότη που δεν θέλει να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

 ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ  ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ!

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Ειδικά για το Δώρο Χριστουγέννων 2020

εργαζόμενοι που η εργασιακή τους σχέση δεν τέθηκε καθόλου σε αναστολή στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020, θα λάβουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων 2020.

εργαζόμενοι που η εργασιακή τους σχέση τέθηκε σε αναστολή, οποτεδήποτε στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020 

α) από τον εργοδότη μέρος του Δώρου Χριστουγέννων, ανάλογο του χρόνου διάρκειας της εργασιακής τους σχέσης στο χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως και 31/12/2020, μη συνυπολογιζόμενου του διαστήματος της αναστολής και συγχρόνως

β) για το χρονικό διάστημα που η εργασιακή τους σχέση ήταν σε αναστολή, δικαιούνται αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Βάση όμως υπολογισμού της αναλογίας αυτής, είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534,00 € για καθέναν από τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο 2020, 800,00 € για τον μήνα Νοέμβριο 2020 και 534,00 € για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020) και όχι ο πραγματικά καταβαλλόμενος (ονομαστικός) μισθός του εργαζόμενου.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, μόνο που στην περίπτωση αυτή, βάση για τον υπολογισμό της αναλογίας του Δώρου Χριστουγέννων που καταβάλλεται από το κράτος, είναι το ύψος της καταβαλλόμενης κρατικής ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται στο 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.

Άρα δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και πόστο, αλλά και ανεξάρτητα από την προφορική συμφωνία του κάθε εργοδότη! Όποιος εργαζόμενος αντιμετωπίσει πρόβλημα με την καταβολή του δώρου, να έρθει άμεσα σε επαφή με το Σωματείου Επισιτισμού.

Μπροστά σε όλα αυτά το Σωματείο Επισιτισμού καλεί σε ανοιχτό ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 17/12 στις 20¨00μ.μ, ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού την αντίσταση του κλάδου μας. Για συμμετοχές παρακαλείται όποιος  θέλει να επικοινωνήσει με το email([email protected]) του Σωματείου όπου στους συμμετέχοντες θα σταλεί και το link της τηλεδιάσκεψης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News