Με «άρωμα» Κρήτης το σχέδιο μείωσης αποβλήτων

Κρήτη
Με «άρωμα» Κρήτης το σχέδιο μείωσης αποβλήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδική μνεία από τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη σε νέα έργα απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης

Άρωμα... Κρήτης και ειδικές αναφορές σε μεγάλα έργα στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων ανά το νησί που είναι ήδη σε εξέλιξη ή σε φάση δημοπράτησης είχε η χθεσινή παρουσίαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για την πολιτική που ακολουθείται στην κατεύθυνση της μείωσης των αποβλήτων στη χώρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε ειδική μνεία στη νέα ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάζεται στο Αμάρι Ρεθύμνου. Ένα έργο κομβικής σημασίας για τη δυτική Κρήτη, αφού η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Αμάρι θα εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και θα έχει συνολική δυναμικότητα 43.000 τόνων ανά έτος, τροφοδοτούμενη με 35.600 τόνους σύμμικτα στερεά απόβλητα και 7.400 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά.

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε επίσης ειδική μνεία στα έργα που δημοπρατήθηκαν και αφορούν σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Χερσόνησο, Σητεία και Ιεράπετρα.

Αναλυτικότερα, παρουσιάζοντας οκτώ μεγάλες δράσεις του ΥΠ.ΕΝ., με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (21-29 Νοεμβρίου), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε: «Τους τελευταίους 15 μήνες καταστρώσαμε και εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα και να εφαρμόσουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης αποβλήτων. Κλείνουμε σταδιακά παράνομες χωματερές. Δημοπρατούμε πολλές καινούργιες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Προωθούμε τον “καφέ” κάδο για τα τρόφιμα. Αποσύρουμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Θέσαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, που θέτει τις βάσεις για χωριστή συλλογή σε 4 ρεύματα (γυαλί, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό), αλλά για την εφαρμογή της αρχής “πληρώνω όσο πετάω”, επιβραβεύοντας έτσι στην πράξη όσους ανακυκλώνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται «για μια νέα περιβαλλοντική πολιτική, που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία στην Ελλάδα».

Τα έργα

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει το ΥΠ.ΕΝ., μεταξύ των άλλων, έγιναν τα ακόλουθα:

  1. Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα με τα απορρίμματα σε Κέρκυρα, Αίγιο, Λευκάδα, Χάλκη και Δυτική Μάνη, τα οποία και συνέβαλαν στην αρνητική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Παράλληλα, έκλεισαν 5 παράνομες χωματερές και οριστικοποιείται η αποκατάσταση ή η απαλοιφή του προστίμου άλλων 8 παράνομων χωματερών (αναμένεται σχετική έγκριση της Ε.Ε.). Τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα στην Ε.Ε. από παράνομες χωματερές μειώθηκαν αντίστοιχα.
  2. Κατασκευάζονται 4 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ): Ηλεία μέσω ΣΔΙΤ, Θήβα, Αμάρι (Ρέθυμνο), Αλεξανδρούπολη. Ξεμπλόκαρε και ξεκινάει άμεσα η κατασκευή 3 Μονάδων στην Πελοπόννησο μέσω ΣΔΙΤ. Δημοπρατήθηκαν 8 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, Άρτα, Ιεράπετρα και Σητεία. Τις αμέσως επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν μια σειρά από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.
  3. Εντάχθηκαν νέα έργα ύψους 229 εκατ. ευρώ και αναμένεται η ένταξη νέων έργων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
  4. Αδειοδοτήθηκαν προσωρινά 25 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Αποβλήτων στην Αττική και λύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Δήμοι. Έτσι μειώθηκαν σημαντικά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς τους ΧΥΤΑ, μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και σε άλλους δήμους της χώρας.
  5. Προωθούνται πιλοτικά προγράμματα για τους δήμους της χώρας, ώστε να προμηθευτούν εξοπλισμό και να ερευνήσουν τους βέλτιστους τρόπους εφαρμογής του “Πληρώνω όσο Πετάω - Κερδίζω όσο Διαχωρίζω”.
  6. Καταρτίστηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, εκσυγχρονισμένο και προσανατολισμένο στην αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της ταφής των αποβλήτων μέχρι το 2030. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

- Εισάγεται νέο ρεύμα αποβλήτων - καφέ κάδος - για τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων (απόβλητα κουζίνας και κήπου), με πλήρη κάλυψη έως το 2022.

- Αναπτύσσονται όλες οι απαραίτητες υποδομές στη χώρα, καλύπτοντας ένα κενό δεκαετιών. Ειδικότερα μέχρι το 2030: 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και 43-46 Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

- Παύει η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων με το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών έως το 2022.

  1. Νομοθετήθηκε το πλαίσιο για μία “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”, με σκοπό η αγορά και οι πολίτες να μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα που έρχονται από 3 Ιουλίου του 2021.
  2. Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προώθηση της ανακύκλωσης. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

- Τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί).

- Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη εφόσον παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο (εισάγεται, δηλαδή, η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω»).

- Εκσυγχρονίζεται το τέλος ταφής για τους Δήμους που “θάβουν” απόβλητα. Επεκτείνεται και καθίσταται εφαρμόσιμο για τα απόβλητα. Αντιθέτως οι Δήμοι που δε “θάβουν” απόβλητα θα αποζημιώνονται.

- Όλα τα νέα κτήρια και όλοι οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα.

- Μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ε.Ε. στους Δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News