«Μπέρδεμα» οι ελιές εν μέσω lockdown - Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα

Κρήτη
«Μπέρδεμα» οι ελιές εν μέσω lockdown - Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας

Προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου προκάλεσε η δήλωση της λοιμωξιολόγου, κ. Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας είπε ότι η έξαρση του κορωνοϊού στην Κρήτη ίσως οφείλεται στο μάζεμα της ελιάς.

Η χθεσινή δήλωση της λοιμοξιολόγου έπεσε σαν «κεραυνός» στον αγροτικό κόσμο.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης χαρακτήρισε επιστημονικά ατεκμηρίωτο αυτό τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι στα χωράφια οι υγειονομικοί κανόνες τηρούνται στο μέτρο του εφικτού.

«Αδύνατη η χρήση μάσκας, λόγω σωματικής κόπωσης»

Όπως ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης είναι αδύνατη χρήση μάσκας στα χωράφια, όπου η εργασία απαιτεί το μέγιστο της σωματικής προσπάθειας. Οι αγρότες, ωστόσο, τηρούν μέτρα υγειονομικής προστασίας στο μέτρο του εφικτού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργάτες γης οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να κάνουν χρήση μόνο των προσωπικών τους αντικειμένων, καθώς και να κάνουν χρήση αντισηπτικού.

SOS για τις μετακινήσεις

Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί και η μετακίνηση των εργατών γης προς τους ελαιώνες, καθώς η μη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα ξεκινάει από 300 ευρώ για υπέρβαση αριθμού ατόμων στο αυτοκίνητο και φθάνει τις 10.000 σε περίπτωση μη ύπαρξης των απαραίτητων εγγράφων. Ήδη στη Σητεία βεβαιώθηκαν τα πρώτα πρόστιμα σε αγρότες που μετέβαιναν στα χωράφια και, όπως είπαν, δεν ήξεραν ότι μόνο 2 άτομα μπορούν να βρίσκονται σε κάθε αυτοκίνητο.

Όπως τόνισε ο κ. Μύρων Χιλετζάκης «Μέσα στο αυτοκίνητο πρέπει να υπάρχουν δύο εργάτες. Δηλαδή ο οδηγός και ο εργάτης γης. Οι άλλοι πρέπει να έρχονται με άλλο αυτοκίνητο».

Οι παραγωγοί, οι οποίοι λαμβάνουν αγροτική επιδότηση, θα πρέπει να συμπληρώνουν και ειδική φόρμα για κάθε εργαζόμενό τους. «Εάν η φόρμα έχει συμπληρωθεί και δεν μπαίνουν τα εργόσημα, τότε ο παραγωγός μπορεί να πληρώσει πρόστιμο ακόμη και περισσότερες από 10.000 ευρώ», σχολίασε ο κ. Χιλετζάκης.

Οι παραγωγοί που δε λαμβάνουν αγροτική επιδότηση είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους το Ε9 τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Χιλετζάκης, «Θα πρέπει να φτιάξει ειδική δήλωση για το κάθε έξτρα μέλος της οικογένειάς του που να λέει ότι: “Επιθυμώ να έρθει για να με βοηθήσει στο ελαιομάζεμα την x ημερομηνία, τις x ώρες, στην x περιοχή, ο x.”. Όμως και όσοι πάνε να βοηθήσουν, πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9 του ιδιοκτήτη», κατέληξε ο κ. Χιλετζάκης.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ:

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News