default-image

Σανίδα σωτηρίας ο τρύγος και το λιομάζωμα

Κρήτη
Σανίδα σωτηρίας ο τρύγος και το λιομάζωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το “Βατερλό” του τουρισμού λόγω κορωνοϊού, οι ελπίδες για μεροκάματα στρέφονται πλέον στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στο νησί μας

“Καταφύγιο ζωής” χαρακτηρίζεται σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, ο χώρος των αγροτών, για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και ψάχνουν απεγνωσμένα έστω και για ένα μεροκάματο, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιο Βοργιά, να απευθύνει έκκληση τόσο στους αγροτικούς φορείς όσο και στους ίδιους τους αμπελουργούς για απορρόφηση εργατικών χεριών... Σήμερα ο τρύγος, αύριο το λιομάζωμα. Κι ενώ μέχρι πέρυσι κυρίως αλλοδαποί απευθύνονταν στο Εργατικό Κέντρο ζητώντας τη διαμεσολάβησή του για μεροκάματο στην ύπαιθρο, πλέον το ενδιαφέρον διατυπώνεται κυρίως από Έλληνες, με μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να προέρχεται από τον τουρισμό και τον επισιτισμό.

«Εμείς ευελπιστούμε ότι αυτή τη χρονιά ο αγροτικός τομέας θα πάει καλά. Και εκφράζουμε αυτή την ελπίδα, δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα πήγαν χάλια», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. «Ερχόμαστε από μια περυσινή χρονιά που ήταν δύσκολη και για τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε φέτος μια πολύ δύσκολη χρονιά στην απασχόληση στον τουρισμό κυρίως, λόγω του κορωνοϊού.

Και πρέπει να δοθούν αυτή τη φορά περισσότερες κατευθύνσεις για να βρεθούν θέσεις εργασίας, κυρίως για Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την οικογένειά τους», σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

«Αναφέρομαι κυρίως στους εποχικούς εργαζόμενους, που φέτος δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά. Και θα πρέπει να τους δώσουμε μια διέξοδο μέσα στον χειμώνα, ο οποίος θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Σίγουρα, το τελευταίο νομοσχέδιο του κ. Βορίδη με το όριο των 70 μεροκάματων ενώ είναι στο πρόγραμμα ανεργίας ο εργαζόμενος, χωρίς να χάνει το επίδομα, διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση», όπως λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής και προσθέτει: «Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι και ο παραγωγός είναι σε δύσκολη θέση και δεν έχει τη δυνατότητα υψηλών ημερομισθίων, ωστόσο θα μπορούσε ο χώρος ο αγροτικός να αποτελέσει μια διέξοδο γι’ αυτούς τους ανθρώπους φέτος. Ας ελπίσουμε και ο αγροτικός κόσμος να έχει φέτος μια καλή χρονιά στο σταφύλι, τη σταφίδα και το λάδι, έτσι ώστε να απασχοληθούν όσο περισσότεροι εποχικοί εργαζόμενοι από τον χώρο του τουρισμού και επισιτισμού γίνεται, γιατί η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας...».

Για τα μεροκάματα των σταφυλεργατών, ο πρόεδρος του ΕΚΗ λέει ότι γίνεται προσπάθεια μέσα από το σωματείο τους να υπάρξει μια αξιοπρεπής αμοιβή των ανθρώπων που εργάζονται στα συνεργεία του επιτραπέζιου σταφυλιού. «Είμαστε σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων για να είναι το μεροκάματο τουλάχιστον αξιοπρεπές. Γιατί η κατάσταση δεν παύει να είναι πολύ δύσκολη και για τον αγροτικό τομέα. Να μην πέφτει το μεροκάματο σίγουρα κάτω από τα επίπεδα που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Γιατί είχαμε δυστυχώς και τέτοια φαινόμενα, ειδικά στους αλλοδαπούς. Το θέμα είναι να είναι ασφαλισμένοι με το εργόσημό τους και να μη δουλεύουν με εξευτελιστικά μεροκάματα», σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά.

Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΚΗ, το εργόσημο είναι αναγκαίο για κάθε εργάτη γης. Διότι, πέρα από τα άλλα, μπορεί και ανά πάσα στιγμή να συμβεί ένα ατύχημα σε βάρος του εργάτη και να μην καλύπτεται σε περίπτωση που δεν έχει “κοπεί” και πληρωθεί από τον αγρότη-εργοδότη του εργόσημο για τη νόμιμη απασχόλησή του. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ λέει ότι «όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους αγροτικούς φορείς προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά στην ύπαιθρο. Εμείς πέρυσι είχαμε μπει στη μέση τόσο για το λάδι όσο και για το σταφύλι, αλλά πέρυσι η χρονιά δεν είχε πάει καθόλου καλά. Ας ελπίσουμε ότι φέτος η κατάσταση θα είναι καλύτερη και θα μπορέσει ο κόσμος να βρει δουλειά στην ύπαιθρο, γιατί τον τουρισμό τον είδαμε πώς πήγε. Ο αγροτικός τομέας είναι μια διέξοδος ειδικά για τους εποχικούς εργαζόμενους που έρχονται στο ΕΚΗ και ζητάνε δουλειές...».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News