Φράγμα ποταμών: Δημοπρατείται η επέκταση του κεντρικού αγωγού άδρευσης

Κρήτη
Φράγμα ποταμών: Δημοπρατείται η επέκταση του κεντρικού αγωγού άδρευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έργο με ισχυρό περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα

Μετά το πράσινο φως που εξασφάλισε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, αλλά και την έγκριση της διακήρυξης για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος, εισέρχεται πλέον στο στάδιο της δημοπράτησης  το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της επέκτασης του κεντρικού αγωγού άρδευσης στο φράγμα των Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο.

Η επίσημη παρουσίαση του έργου έγινε το πρωί στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ στα Χανιά, ενώ όπως τονίστηκε η κατασκευή του θα δώσει μια «τονωτική ένεση» στην οικονομία του Ρεθύμνου.

Μετά από 12 χρόνια εντατικών προσπαθειών, έφτασε επιτέλους η στιγμή να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο της αξιοποίησης του ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο, καθώς και η επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης. Πρόκειται δηλαδή, για ένα από τα σημαντικά έργα της Κρήτης και δη του Νομού Ρεθύμνου, όπως ανακοίνωσε το πρωί στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης που έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Άρης Παπαδογιάννης.

Όπως τονίστηκε τα οφέλη για το Ρέθυμνο θα είναι πολλά, καθώς θα αρδεύονται επιπλέον 14 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από το ύψος του φράγματος στο Αμάρι μέχρι και τον κάμπο του Ρεθύμνου.

Μέχρι σήμερα το φράγμα των Ποταμών είχε την δυνατότητα να αρδεύσει μόνο 10 χιλιάδες στρέμματα, ενώ με την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, το νερό θα μπορεί να διοχετεύεται για την άρδευση και άλλων οικισμών στο Ρέθυμνο, όπως για παράδειγμα του Άδελε, της Πηγής, του Γιαννούδι, του Ξηρού Χωριού και των Μυσσιρίων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο θα είναι έτοιμο μετά από 18 μήνες, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 4,8 εκ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου ο κ. Παπαδογιάννης είπε: 

«Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού άρδευσης από το Φράγμα Ποταμών προς τον Κάμπο Ρεθύμνου, καθώς και δευτερευόντων αγωγών άρδευσης, συνολικού μήκους 16.700 μέτρων διαφόρων διαμέτρων.

Συγκεκριμένα αφορά το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου και περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Μέχρι σήμερα από το Φράγμα Ποταμών αρδευόταν 10.000 στρέμματα και με το παρόν έργο προστίθενται άλλα 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης, για την πλήρη κάλυψη των περιοχών αυτών.

Ακόμα προβλέπεται να καλυφθούν αρδευτικά και οι περιοχές Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια του Δήμου Ρεθύμνου.

Με την ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται η σημαντική μείωση των αντλούμενων υδάτων, καθώς και η κατάργηση υφιστάμενων γεωτρήσεων, με αποτέλεσμα τόσο την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και τον περιορισμό της υφαλμύρινσης του υδροφόρου ορίζοντα και της μεγάλης υποβάθμισης που έχει αυτός υποστεί από τις υπεραντλήσεις.

Παράλληλα εξοικονομούνται ποσότητες νερού ύδρευσης της τάξης των 3.000 κ.μ. ημερησίως, οι οποίες μέχρι σήμερα διατίθετο στην άρδευση, εξασφαλίζοντας έτσι έμμεσα και την επάρκεια των αποθεμάτων νερού ύδρευσης που διαχειρίζεται η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου στη ανατολική περιοχή του δήμου Ρεθύμνου».

Θοδωρής Νίνος: «Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό για το Ρέθυμνο, ιδιαίτερα για το Δήμο Ρεθύμνου με σημαντικό τόσο περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό αποτύπωμα . Με την προσθήκη 14.000 στρεμμάτων στις αρδευόμενές επιφάνειες με νερό από το φράγμα ποταμών εξασφαλίζει 3000 κυβικά νερό ημερησίως για την ύδρευση, νερό που θα σπαταλούσαμε στην άρδευση. Καλό ποιοτικό νερό, αποδεσμεύεται και θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την ΔΕΥΑΡ με αποτέλεσμα την μείωση των καταναλώσεων της από τα ενεργοβόρα αντλιοστάσια. Το έργο αυτό, θα έχει κι ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα καθώς θα συμβάλει ,με την μείωση του κόστους Καλλιέργειας, στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα αλλά και στην την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά απαιτητική συγκυρία στην μετά covid19 εποχή»

Βαγγέλης Μαμαγκάκης: «Είναι ένα έργο που έχει μελετηθεί αποκλειστικά από το Τμήμα Μελετών του Ο.Α.Κ. με ιδίους πόρους, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Το έργο αυτό ήρθε πρώτο σε ότι αφορά τις επιλογές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τρίτο πανελλαδικά, σε επίπεδο ωριμότητας. Κατάλαβαν επιτέλους τη σημαντικότητα του και ότι μπορεί να είναι άμεσα υλοποιήσιμο».

Μάρκος Πατρελάκης: «Θα πάω 25 χρόνια πίσω… Το 1995 υπογράψαμε τη σύμβαση του έργου για την κατασκευή του Φράγματος Αμαρίου. Φτάσαμε στο 2008 που έγινε παραγωγικό. Το έργο έδινε νερό, αλλά δεν εκπλήρωνε πλήρως το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε. Το σύμπλεγμα των έργων που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή στοίχισαν με σημερινές τιμές περίπου 120 εκ. ευρώ αλλά είχαμε αξιοποίηση μόλις το 50% των δυνατότητων τους. Σήμερα με την προσθήκη του συγκεκριμένου έργου των 4,8 εκ. ευρώ, αξιοποιούμε το άλλο 50% του ποσού που έχει δαπανηθεί. Το έργο ουσιαστικά, έρχεται να προσθέσει τα 60 εκ. που παρέμεναν ανενεργά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Στην διάρκεια της παρουσίασης, τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ., όσο και οι προαναφερθέντες συμμετέχοντες, υπογράμμισαν την καθοριστική συνδρομή για την απεμπλοκή του έργου από την πολυετή αδράνεια, τόσο της βουλευτού Χανίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News