Επίδομα 400 € λόγω κορωνοϊού: Ποιοι το παίρνουν και ποιοι εξαιρούνται

Κρήτη
Επίδομα 400 € λόγω κορωνοϊού: Ποιοι το παίρνουν και ποιοι εξαιρούνται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζητάμε καταβολή 718 ευρώ στα νοικοκυριά», αναφέρει ο Στέλιος Βοργιάς

Λόγω κορωνοϊού, και στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού στην ευρεία κοινότητα, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, με κυβερνητική εντολή. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες (περίπου 350.000 μισθωτοί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς μισθό.

Υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων λόγω κορωνοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διανομή βοηθήματος, περίπου 400 ευρώ, για όσους/-ες εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σημερινό διάγγελμα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρότι, ωστόσο, το βοήθημα αυτό δεν έχει ακόμα “κλειδώσει”, υπάρχει και δρομολογείται ως σενάριο και σκέψη στο τραπέζι των συναρμόδιων υπουργείων. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε ζητήσει την καταβολή 718 ευρώ σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από αυτήν την υγειονομική κρίση. Τα 400 ευρώ είναι λίγα και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των σπιτιών. Έχουμε στείλει επιστολή, όπου αναγράφεται η καταβολή των 718 ευρώ. Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να πληγεί».

Ο κ. Βοργιάς, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κατανοώ πως η υφιστάμενη υγειονομική κρίση είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, είναι μια κρίση. Και κάθε κρίση έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι τα θύματα της κρίσης. Εμείς ισχυριζόμαστε πως ο εργαζόμενος δεν πρέπει να λαβωθεί και ούτε να υπάρξει θύμα μιας ακόμα κρίσης. Άμεση ενίσχυση των εργαζομένων».

Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου να λάβουν την «αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να λάβουν την ειδική αυτή αποζημίωση, το ακριβές ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες με ΚΥΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά μισθωτό και ανά μήνα, αν και όλα εξαρτώνται από το “πακέτο” που θα εξασφαλίσει η χώρα μας στο Eurogroup.

Τον δικό του ρόλο θα παίξει επίσης το εύρος των δικαιούχων, το οποίο μεγαλώνει όσο αυξάνεται η λίστα των κλάδων που βάζουν προσωρινό λουκέτο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δικαιούχοι της ειδικής αυτής αποζημίωσης, που έρχεται να στηρίξει όσους εργαζόμενους μένουν χωρίς μισθό λόγω του αναγκαστικού “λουκέτου”, είναι μέχρι στιγμής περίπου 350.000 μισθωτοί.

Πρόκειται για εργαζόμενους/-ες:

- Στην εστίαση - ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφέ-μπαρ κ.ά.

- Σε γυμναστήρια.

- Σε κομμωτήρια.

- Σε θέατρα-κινηματογράφους.

- Σε εμπορικά κέντρα-πολυκαταστήματα.

- Σε κέντρα διασκέδασης.

- Σε καζίνο-πρακτορεία τυχερών παιγνίων.

- Σε αθλητικές εγκαταστάσεις και ομίλους.

- Σε θεματικά πάρκα-λούνα παρκ κ.λπ.

- Σε κέντρα αισθητικής-μασάζ κ.ά.

Σύμφωνα με τον νόμο, και ειδικότερα με τον αστικό κώδικα, όταν η επιχείρηση κλείνει με ανωτέρα βία, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μισθό και εισφορές στους εργαζόμενούς του.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Σαββάτου 14 Μαρτίου «ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευτεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19».

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης.

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του

Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας. Mε αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το “ΕΡΓΑΝΗ”.

Ποιοι δε δικαιούνται επίδομα;

Από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:

- όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,

- όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

- όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

- οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως, όταν μια επιχείρηση αναστέλλει τη λειτουργία της με πρωτοβουλία του εργοδότη, επειδή για παράδειγμα έχει μηδενικό τζίρο, τότε ο εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζόμενους, αλλά πρέπει να συνεχίσει κανονικά να πληρώνει τους μισθούς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News