Aποζημιώσεις για ελιές: Πότε θα είναι έτοιμη η μελέτη;

Κρήτη
Aποζημιώσεις για ελιές: Πότε θα είναι έτοιμη η μελέτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη σύντομα ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Στράτακος για την καταστροφή στις ελιές

Το αργότερο ως τον Μάρτιο, ίσως και πιο νωρίς, θα είναι έτοιμη η επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον Χανιώτη καθηγητή Γεωπονίας Χρήστο Αυγουλά, προκειμένου να υποβάλει στις Βρυξέλλες ολοκληρωμένο φάκελο, διεκδικώντας αποζημιώσεις, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία, για την κλιματική αλλαγή. Μέσα στις επόμενες μέρες, μάλιστα, τόσο ο Χρήστος Αυγουλάς όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος θα βρεθούν στην Κρήτη και θα περιοδεύσουν και στους τέσσερις νομούς, για να καταγράψουν από κοντά στοιχεία γύρω από την τεράστια καταστροφή της ελαιοπαραγωγής του νησιού.

Τις εξελίξεις αυτές αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου στην επιτροπή αυτή και πρώην πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης (που παράλληλα έχει αναλάβει και καθήκοντα ειδικού συνεργάτη του υπουργού Μάκη Βορίδη σε ζητήματα πρωτογενούς τομέα). Μάλιστα, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στους επικεφαλής του αγροτικού κινήματος του νομού Ηρακλείου για την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι προσωπικά ο ίδιος είναι σχεδόν καθημερινός αποδέκτης ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις αυτές μόνο από τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη. «Μόνο ο Πρίαμος ενδιαφέρεται και επικοινωνεί καθημερινά μαζί μου, ενώ έρχεται και στο υπουργείο συχνά και κάνει συναντήσεις. Εγώ όμως καλώ τους πάντες που έχουν προτάσεις και θέλουν να τις καταθέσουν στην επιτροπή να επικοινωνούν μαζί μου, αλλά και με τον κ. Αυγουλά». Εξάλλου, ο κ. Στρατάκης τονίζει ότι, αν κάποιος δε μείνει ικανοποιημένος από αυτές τις επαφές, θα μπορέσει να κλείσει ραντεβού και με τον ίδιο τον υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος «έχει τις πόρτες του ανοιχτές»...

Εξάλλου, στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης πολύ πριν δημιουργηθεί η συγκεκριμένη επιτροπή, και μάλιστα από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, έβαζε θέμα δημιουργίας της επιτροπής και σύνταξης φακέλου για την κλιματική αλλαγή, κάτι που ο ίδιος σήμερα υπενθυμίζει και στο κομμάτι αυτό υπεραμύνεται της πολιτικής Βορίδη, τονίζοντας πως η πηγή του κακού δεν μπορεί να είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή.

«Έρχονται στην Κρήτη»

Και συνεχίζοντας ο κ. Στρατάκης τονίζει ότι, «από την ώρα που άρχισε να φαίνεται το μέγεθος της ζημιάς και να καταλαβαίνουμε κι εμείς όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών ότι η ζημιά είναι τεραστίων διαστάσεων, θυμίζω ότι ευθύς εξαρχής κατέβηκε ο γενικός γραμματέας στην Κρήτη, ο οποίος προήδρευσε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και προετοίμασε το έδαφος για να κατέβει στη συνέχεια ο ίδιος ο υπουργός, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης. Και με μεγάλη προσοχή άκουσε όλους τους φορείς. Αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης ήταν να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή για να συντάξει έναν φάκελο ώστε να διεκδικήσουμε μια αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δε μιλάμε για ζημιά ενός και δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η ζημιά υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει πλέον τα 130 με 150 εκατομμύρια ευρώ για το νησί μας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και οι ζημιές από τη χαμένη παραγωγή και την υποβαθμισμένη ποιότητα. Δεν μπορούν ακόμα να συμπεριληφθούν οι επιπτώσεις που έχει όλη η δραστηριότητα στο προϊόν»...

Στο σημείο αυτό, ο Ανδρέας Στρατάκης υπενθυμίζει ότι στην επιτροπή, εκτός του ιδίου, μετέχει και αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Μανόλης Χνάρης. «Έχει γίνει σημαντική δουλειά μέχρι τώρα. Καταρχήν έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της επιτροπής έχει ζητήσει βοήθεια από συνδέσμους που έχει ο ίδιος στο Δουβλίνο. Έχει παρακαλέσει κι έχει δώσει σε ανθρώπους που δε μετέχουν στην επιτροπή, αλλά θέλουν να βοηθήσουν, καταμερισμό δουλειάς. Έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης αρκετά πράγματα και η Περιφέρεια ανταποκρίνεται αμέσως»...

Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο Ανδρέας Στρατάκης, η αρμόδια επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση στο υπουργείο στις 24 του μήνα και μπορεί να παρευρίσκεται και ο ίδιος ο υπουργός. «Έπεται η κάθοδος στην Κρήτη τού κ. Αυγουλά και του κ. Στρατάκου. Θα επισκεφτούν και τους τέσσερις νομούς για να συλλέξουν κάποια στοιχεία που χρειάζονται για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα. Δεν μπορώ ακόμα να μιλήσω για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Πάντως θα έρθουν μέσα στις επόμενες μέρες».

«Όσο μένουν ανοιχτά τα ελαιοτριβεία»

Μάλιστα, ενώ έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία που χρειάζονται μέχρι και τις 31/12/2019, η επιτροπή αποφάσισε να περιμένει μέχρι να κλείσει και το τελευταίο ελαιοτριβείο της Κρήτης, για να συγκεντρώσει τα στοιχεία της παραγωγής και να είναι πιο σίγουρα τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων για τις καταστροφές στο νησί μας.

«Όλοι μας εκτιμούμε ότι η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που σήμερα διαφαίνεται. Από ’κει και πέρα θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι θα πρέπει να συνταχθεί ένας φάκελος ο οποίος να είναι τόσο πολύ επιστημονικά τεκμηριωμένος, ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για την έγκριση της αποζημίωσης στη χώρα μας και να κατανεμηθούν τα χρήματα στην Κρήτη. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ο φάκελος “εδώ και τώρα”. Γίνεται αργά αλλά σταθερά και με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα»...

Τέλος, μας είπε ότι, πέρα από τα πορίσματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, η επιτροπή έχει στείλει και δικά της δείγματα ελαιοκάρπου από κάθε νομό της Κρήτης και γίνεται χωριστή ανάλυση για τις ανάγκες του φακέλου.

Το χαλάζι “ράβδισε” τα ελαιόδεντρα

Στο μεταξύ, σημαντικές ζημιές άφησε πίσω του ο “Ηφαιστίωνας” στη Ροδιά του δήμου Μαλεβιζίου, όταν το χαλάζι ράβδισε τις ελιές πολλών περιοχών του χωριού. «Για να μείνει ο ελαιόκαρπος αυτός πάνω στα δέντρα, ενώ μεσολάβησαν οι γιορτές και οι βροχές, σημαίνει ότι είχε μείνει ένας καρπός όχι πολύ καλός αλλά σίγουρα καλός. Ήρθε λοιπόν το χαλάζι να αποτελειώσει τους ελαιοπαραγωγούς της Ροδιάς», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Ανδρέας Στρατάκης.

Μάλιστα ο ίδιος, που έχει “περπατήσει” όλες τις περιοχές στο χωριό του, δηλώνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι φέτος η Ροδιά έχει χάσει πάνω από 350 τόνους ελαιολάδου, από τους 500 με 550 τόνους που υπολόγιζε ότι θα έβγαζε και είναι ζήτημα αν θα βγάλει τελικά πάνω από 150 τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει μεγάλες οξύτητες.

Ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να καταγράφει τις ζημιές. Μέχρι χθες είχαν κάνει δήλωση ζημιάς από τη Ροδιά γύρω στους 50 παραγωγούς, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στη διάρκεια της διαδικασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News