Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά μία από τις μορφές ρύπανσης του πλανήτη η οποία είναι ιδιαίτερα βλαβερή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία. Ο λόγος εστιάζεται στο γεγονός ότι είναι μια αόρατη απειλή. Διάφορα επικίνδυνα αέρια ανέρχονται στα υψηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας, μολύνοντας τον αέρα.
Παράλληλα η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αιτία για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών και νοσημάτων που σχετίζονται για το αναπνευστικό σύστημα.
Η Κρήτη κατά καιρούς αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα θερμοκρασίας, με το τοπίο να μοιάζει αφρικανικό. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του 2018, όταν το νησί μας έμοιαζε με Σαχάρα, με την αφρικανική σκόνη να είναι δέκα φορές πιο πάνω από το κανονικό όριο - ακραίο φαινόμενο με βαρέα μέταλλα να πνίγουν την ατμόσφαιρα...
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Περιφέρεια ετοίμασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της, με την υπογραφή του Σταύρου Αρναουτάκη, για ένα έργο αξίας 900.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δοθεί για μηχανήματα σε δύο νέους σταθμούς μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων σε Χανιά και Ηράκλειο και για την ενίσχυση στους σταθμούς Φινοκαλιάς, Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου Κρήτης.
Με γνώμονα την καλύτερη αποτύπωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την πρόληψη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε χθες την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη”2014-2020” έργου ύψους 900.000 ευρώ, για την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιφέρεια Κρήτης. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ένα έργο για όλη την Κρήτη και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Το έργο αφορά στην προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν δύο πλήρεις σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα Ηρακλείου και Χανίων, ενώ επίσης θα ενισχυθούν οι δύο σταθμοί του Πανεπιστημίου Κρήτης (στις Βούτες Ηρακλείου) και του Πολυτεχνείου (Κουνουπιδιανά Χανίων). Επιπλέον, θα ενισχυθεί ο σταθμός στον Φινοκαλιά Αγίου Νικολάου στο Λασίθι, που λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μέχρι τώρα, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, η Περιφέρεια Κρήτης είχε κάνει συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης για ελέγχους ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεγάλων σωματιδίων, οι οποίοι όμως θα πυκνώσουν και θα περιλάβουν πολλά μικροσωματίδια. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλογερής, «έχουμε και το φαινόμενο της εισερχόμενης ρύπανσης από το εξωτερικό με τη σκόνη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, φαινόμενο που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και μας απασχολεί».
«Έργο πνοής» - Στο μικροσκόπιο η προέλευση της ρύπανσης
Για «έργο πνοής» έκαναν λόγο οι ειδικοί που θα βάλουν στο μικροσκόπιο την καταγραφή των ατμοσφαιρικών ρύπων, ενώ με το σύστημα συνεχούς καταγραφής θα μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε σχέση με την πηγή προέλευσή τους.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μαρία Κανακίδου, επί 20 χρόνια υπάρχουν καταγραφές στον σταθμό του Φινοκαλιά στο Λασίθι, αλλά με το νέο έργο «δίνεται πνοή στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ποιότητα στην ατμόσφαιρα».
Η κ. Κανακίδου, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι μετρήσεις που θα γίνουν είναι απόλυτα σύμφωνες με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε τόσο καταγραφή αερίων όσο και σωματιδιακών ρύπων και θα μπορούμε με βάση αυτές τις μετρήσεις να ταυτοποιήσουμε και τις πηγές από τις οποίες προέρχονται».
Για «βήμα πνοής τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Κρήτη» έκανε λόγο και ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Λαζαρίδης, υπογραμμίζοντας πως είναι μεγάλης σημασίας το έργο, διότι αφορά κάθε πολίτη της Κρήτης που ζει και αναπνέει στο νησί, φιλτράροντας καθημερινά 12.000 λίτρα αέρα, που πρέπει να είναι καθαρός.
Η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει αναλυτική εικόνα γύρω από τα στοιχεία και θα έχει τη δυνατότητα λήψης μέτρων εφόσον προκύπτουν ζητήματα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση.