Η μνημειακή γέφυρα στο Μύρτος πλέον παραδομένη... - Εικόνες καταστροφής

Κρήτη
Η μνημειακή γέφυρα στο Μύρτος πλέον παραδομένη... - Εικόνες καταστροφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πνίγηκε» το Λασίθι: Κινδύνευσαν άνθρωποι στα Λιβάδια

Εικόνες από την ιστορική γέφυρα στο Μύρτο Ιεράπετρας.

Κατά την τελευταία κακοκαιρία, οι ενισχύσεις στα θεμέλια της υπέστησαν σημαντικές φθορές.

Ευτυχώς όμως άντεξε και παραμένει στη θέση της.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και αποδεικνύουν στο έπακρο το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε η μνημειακή γέφυρα που μετράει 130 και πλέον χρόνια ζωής.

Το κεντρικό video είναι από τον κ. Μανόλη Χαμηλάκη.

Ανυπολόγιστες ζημιές από τη θεομηνία - Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας

 Να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας ζητούν οι δήμαρχοι Θεοδόσης Καλαντζάκης και Θοδωρής Πατεράκης, μια μέρα μετά τη θεομηνία, ενώ καλούν τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές σήμερα το πρωί.

Με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας οι δήμαρχοι Σητείας Θοδωρής Πατεράκης και Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, με τους αντιδημάρχους τους και υπηρεσιακούς παράγοντες, συνέχισαν τις περιοδείες τους στις πληγείσες περιοχές, καταγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής στις υποδομές, κυρίως, και αντιμετωπίζοντας όπου είναι εφικτό κάποια από τα πιο επείγοντα προβλήματα.

«Η κατάσταση είναι τραγική», μας είπε από τον πλημμυροπαθή Μακρύ Γιαλό ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης. «Έχουμε ήδη κάνει αίτημα για να κηρυχτεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουν διαλυθεί τα πάντα. Το εθνικό, επαρχιακό-δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση σε ολόκληρο τον δήμο Σητείας. Έχουμε σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και στα δίκτυα της ΔΕΗ. Παραμένουν αποκομμένα τα Κάτω Περβολάκια από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ έχουν εξαφανιστεί τα δίκτυα ύδρευσης στη Λαγκάδα και στα Πιλαλήματα. Στη Λαγκάδα επιπλέον ένα μεγάλο θερμοκήπιο παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου και έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Στην Ανάληψη Μακρύ Γιαλού, όλο το παραλιακό μέτωπο έχει υποσκαφεί και έχουν χαθεί τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει πολλά μαγαζιά και τουριστικές επιχειρήσεις που ήταν έτοιμες να ανοίξουν, γιατί έφτασαν οι πρώτοι επισκέπτες για τη νέα τουριστική σεζόν. Επίσης έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή Λιβάδια στην πόλη της Σητείας δύο ξενοδοχεία, σπίτια και καταστήματα, ενώ έγιναν με επιτυχία πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων και ζώων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΜΑΚ και τους εθελοντές Σαμαρείτες και διασώστες. Εκεί ο ποταμός Παντέλης μάς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα. Το δε παραλιακό μέτωπο στον Κουρεμένο και στον Μακρύ Γιαλό έχει γεμίσει καλάμια και σκουπίδια, και έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία από τη δύναμη του νερού που έψαχνε να βρει τη θάλασσα», μας είπε ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

“Πνίγηκαν” καλλιέργειες

Εκτός από τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η θεομηνία στα αρδευτικά δίκτυα, «πρόβλημα έχουμε επίσης στην περιοχή της Ζήρου, όπου έχουν πλημμυρίσει οι αμπελώνες, αλλά και σε παρόχθιους ελαιώνες σε όλο τον δήμο Σητείας, όπου έχουν ξεριζωθεί πάρα πολλά ελαιόδεντρα», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.

Αναφορικά με την απώλεια της ιδιωτικής περιουσίας σε οικοσκευές κ.λπ., συγκροτήθηκε η σχετική επιτροπή από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα εξετάσει τα αιτήματα των πλημμυροπαθών, που θα ξεκινήσουν από σήμερα το πρωί να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις για οικονομική αποζημίωση στον Δήμο Σητείας.

Στην Ιεράπετρα

Αίτημα για την κήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, υπέβαλε με επιστολή του και ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει, «...έχοντας υπόψη μας το σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και επειδή ο Δήμος Ιεράπετρας έχει πληγεί στις 6/4/2019 (σ.σ. προχθές Σάββατο) από πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, τόσο σε περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων όσο και σε υποδομές του Δήμου σε όλη την έκτασή του, αιτούμεθα να κηρυχτεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών δεν είμαστε σε θέση ακόμη να εκτιμήσουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε καταστροφές σε οικίες, ξενοδοχειακές μονάδες, κτηριακές υποδομές διαφόρων χρήσεων, ιδιωτικές και δημοτικές, σε αγροτικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σε κοινοχρήστους χώρους, σε δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης, εκτεταμένες κατολισθήσεις στο κύριο και αγροτικό δίκτυο κ.λπ.».

Ο δήμαρχος μαζί με την αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, τους αντιδημάρχους κ. Πέτρο Μαστοράκη και κ. Μανόλη Βρυγιωνάκη και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων παρακολουθούν στενά την κατάσταση από την πρώτη στιγμή, επεμβαίνοντας όπου είναι εφικτό.

«Αιτούμαστε», τονίζει ο κ. Καλαντζάκης, «να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε οι τεράστιες καταστροφές να εκτιμηθούν και να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν. Επιπλέον, ζητάμε από τον κ. Αρναουτάκη να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τις πληγείσες περιοχές, ώστε να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος των ζημιών και να ικανοποιήσει άμεσα το αίτημά μας. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με τα συνεργεία του Δήμου, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις έκτακτες, δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα στις υποδομές εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα του Μακρύ Γιαλού και στα χωριά της ίδιας περιοχής που ανήκουν διοικητικά στον δήμο Ιεράπετρας, αλλά και στα δυτικά χωριά του δήμου, όπου μια τεράστια κατολίσθηση ενός λόφου στην Αγία Παρασκευή έχει αποκόψει από τις Μάλλες τον Χριστό, το Μεταξοχώρι και το Σελάκανο, ενώ παραμένει αδιάβατος λόγω νερού και ο επαρχιακός από τον Χριστό προς τους Μύθους και τον Μύρτο. Τα συνεργεία του Δήμου Ιεράπετρας επιχειρούσαν χθες να ανοίξουν τον δρόμο από τον Πλάτανο προς το Σελάκανο για να απεγκλωβιστούν όσοι είχαν παραμείνει εκεί αποκλεισμένοι το σαββατοκύριακο. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση και στην ηλεκτροδότηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News