Είκοσι δύο εκατ. ευρώ για σημαντικά έργα στην Κρήτη

Κρήτη
Είκοσι δύο εκατ. ευρώ για σημαντικά έργα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έργα για Δήμους και Περιφέρεια εντάχθηκαν στον “ΦιλόΔημο”

Με έντονο... άρωμα Κρήτης το νέο πακέτο έργων που εντάχθηκε στο γνωστό χρηματοδοτικό πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”! Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση εγκρίθηκαν νέες εντάξεις 90 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 173.693.580,25 ευρώ.

Στο μεγάλο “κύμα” των εντάξεων στον “ΦιλόΔημο” περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στην Κρήτη. Το νησί μας κατέχει αρκετά σημαντικό μερίδιο στην “πίτα” των νέων χρηματοδοτήσεων, αφού από τα 173,6 εκατ. ευρώ του συνολικού πανελλαδικού ποσού ένα ποσό κοντά στα 22 εκατ. ευρώ αφορά σε Δήμους του νησιού, καθώς επίσης και στην αιρετή Περιφέρεια Κρήτης. Μιλάμε μάλιστα για μια ευρεία γκάμα έργων, από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, βελτιωτικές παρεμβάσεις σε υποδομές και δίκτυα ύδρευσης και περιβαλλοντικής φύσεως παρεμβάσεις σε εγκαταστάσεις λυμάτων, μέχρι έργα κατασκευής ή συντήρησης δημοτικών γηπέδων και χώρων άθλησης.

Αναλυτικότερα, νέες εντάξεις 90 έργων του Προγράμματος “ΦιλόΔημος” εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Οι νέες εντάξεις αφορούν σε έργα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ, της ανέγερσης και επανάχρησης δημοτικών κτηρίων, της επισκευής-συντήρησης σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων, της προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών και της κατασκευής, επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και τα πρώτα 21 έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, στο πλαίσιο της πρόσκλησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ). Να σημειωθεί ότι, μαζί με τα συγκεκριμένα έργα, δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και δράσεων πρόληψης και προειδοποίησης.

Οι εντάξεις στον “ΦιλόΔημο” μέσα σε οκτώ μήνες, από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος που εκκίνησε με 400 εκατ. ευρώ έχει φτάσει ήδη στα 2,026 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης, «το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πήρε τεράστιες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης. Με την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά και με χρηματοδοτικά προγράμματα όπως ο “ΦιλόΔημος Ι” και “ΦιλόΔημος ΙΙ”, προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρηματοδοτούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ΟΤΑ, σημαντικά έργα στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία, όπως είναι τα 21 έργα τα οποία περιλαμβάνονται στις νέες εντάξεις που ανακοινώνουμε σήμερα (σ.σ. χθες)».

Η ΛΙΣΤΑ

Τα έργα που εντάχθηκαν για την Κρήτη

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, οι εντάξεις έργων ανά πρόσκληση του προγράμματος “ΦιλόΔημος”, σε επίπεδο Κρήτης, έχουν ως εξής:

* Πρόσκληση Ι: “Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης”:

- Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης των δικτύων ύδρευσης Δήμου Οροπέδιου Λασιθίου. Ποσό χρηματοδότησης 3.714.017 ευρώ.

* Πρόσκληση ΙΙ: “Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων”.

- Δήμος Μυλοποτάμου: Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Μελιδονίου του δήμου Μυλοπόταμου. Ποσό χρηματοδότησης 920.000 ευρώ.

* Πρόσκληση ΙV: “Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας-Δίκτυα ομβρίων”:

- ΔΕΥΑ Χανίων: Δίκτυα ομβρίων ΔΕΥΑ Χανίων. Ποσό χρηματοδότησης 2.500.000 ευρώ.

- Δήμος Μαλεβιζίου: Τμηματική κατασκευή συλλεκτήρα Σ5 και Σ7 της αντιπλημμυρικής προστασίας Γαζίου. Ποσό χρηματοδότησης 3.100.000 ευρώ.

- Περιφέρεια Κρήτης: Έργα διευθέτησης-αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης. Ποσό χρηματοδότησης 10.285.000 ευρώ.

* Πρόσκληση: “Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων”:

- Δήμος Αγίου Βασιλείου: Επισκευή και συντήρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου της Τ.Κ. Σπηλίου Δήμου Αγίου Βασιλείου. Ποσό χρηματοδότησης 355.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News