Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης

Κρήτη
Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή από καύσιμα θέλει να βάλει το υπουργείο Ενέργειας

Νέες διαβεβαιώσεις ότι οι επικείμενες “ενισχύσεις” των μονάδων παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη δεν αφορούν στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων δίνει ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μέσω ενημερωτικού σημειώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από τα ορυκτά καύσιμα.

Με φόντο προφανώς τον ντόρο που σηκώθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν και από παρανόηση θεωρήθηκε ότι το υπουργείο ετοιμάζεται να προσθέσει και άλλες μονάδες στα Ληνοπεράματα, ο Χανιώτης υπουργός θέλησε να επανέρθει στο ζήτημα, για να αποκαταστήσει εκ νέου την τάξη και να βάλει τέλος στις παρανοήσεις, τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις.

Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που διοχετεύτηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του υπουργού, ο κ. Σταθάκης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο της απεξάρτησης του νησιού μας από τα ορυκτά καύσιμα. Ξεκαθαρίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί και η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα κλείσουν οι παλιότερες θερμικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως αυτές στον Αθερινόλακκο, και θα διατηρηθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας κάποιες νεότερες συμβατικές μονάδες. Παράλληλα, βάζει τέλος στη φημολογία και στην ανησυχία γύρω από το σημείο προσαιγιάλωσης του μεγάλου, υποθαλάσσιου καλωδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι το καλώδιο θα προσαιγιαλωθεί στην Κορακιά.

Το σχέδιο απεξάρτησης...

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος αναφέρονται τα εξής:

«1. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα αναλυτικό σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από καύσιμα εξαιρετικά ρυπογόνα, που μεταξύ άλλων ευθύνονται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, θα σταματήσει τα επόμενα χρόνια η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών σταθμών που καίνε πετρέλαιο. Το κενό που θα προκύψει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού θα καλυφθεί τελικά μέσω της διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (αρχικά με την Πελοπόννησο και στη συνέχεια με την Αττική) και με παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ. Η διασύνδεση της Κρήτης είναι ένα έργο που σχεδιάζεται σχεδόν απ’ όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης (!), αλλά η σημερινή το υλοποιεί.

  1. Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να εγκαταστήσει με ταχείες διαδικασίες παραγωγικό δυναμικό στο νησί, ώστε να καλυφθούν ανάγκες που θα προκύψουν τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων. Η αύξηση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ αφορά κυρίως στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου, ενδεχομένως και του ΑΗΣ Χανίων, αλλά σε καμία περίπτωση του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.

Οι ενέργειες αυτές της ΔΕΗ αναμένεται να αποδειχτούν υπερεπαρκείς για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού στο μεσοδιάστημα, αποφεύγοντας ακριβές επενδύσεις, που θα επιβάρυναν υπέρμετρα τους καταναλωτές, προκειμένου να αποσβεστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού η διασύνδεση περιορίσει σημαντικά τη χρησιμότητά τους.

  1. Σε σχέση με τη θέση Κορακιά, με βάση τον γνωστό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, αυτή προβλέπεται καταρχάς ως το σημείο προσαιγιάλωσης της διασύνδεσης με την Αττική. Όσον αφορά στην παλαιότερη πρόβλεψη για κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά, η ΔΕΗ έχει ζητήσει, από τον Ιανουάριο του 2017, από τη ΡΑΕ την ανάκληση των αδειών παραγωγής για την κατασκευή του νέου αυτού σταθμού.
  2. Μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Αττική, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022, σύμφωνα με το 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, δε θα υπάρχει ανάγκη για λειτουργία συμβατικής θερμικής παραγωγής στη νήσο, επομένως ο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων θα μπορέσει να κλείσει, όπως και γενικότερα οι παλαιές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ οι νεότερες μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, κυρίως στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου. Περιττό ίσως να αναφερθεί ότι οι διασυνδέσεις θα διευκολύνουν επενδύσεις σε μονάδες ΑΠΕ στο νησί».

ΛΗΝΟΠΕΡΑΜΑΤΑ

Ο ξεσηκωμός και η παρανόηση

Θυμίζουμε ότι προ λίγων ημερών, στο άκουσμα της είδησης ότι το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος προώθησε νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη μεταφορά και εγκατάσταση πρόσθετων μονάδων παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη με διαδικασίες-εξπρές, σήμανε συναγερμός στον Δήμο Μαλεβιζίου, αλλά και στα τοπικά πολιτικά “στρατόπεδα”.

Θεωρώντας πως η κίνηση αυτή του ΥΠ.ΕΝ. αφορούσε σε προσθήκες στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου βγήκε στα... κάγκελα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, με ευθείας προειδοποιήσεις προς το υπουργείο, ενώ συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σε πολύ υψηλούς τόνους η ρητορική και από πλευράς βουλευτών, όπως του Λευτέρη Αυγενάκη και του Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ είχαμε παρέμβαση και από τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος ζήτησε από το υπουργείο να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία. Τελικά, λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως ο ξεσηκωμός για τα Ληνοπεράματα ήταν χωρίς αντικείμενο! Απαντώντας στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι οι νέες μονάδες, συγκεκριμένα αεριοστροβίλων, δεν έχουν προορισμό τα Ληνοπεράματα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News