default-image

Στα μπλόκα με τα τρακτέρ οι αγρότες της Κρήτης

Κρήτη
Στα μπλόκα με τα τρακτέρ οι αγρότες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις τους

Το πρώτο μπλόκο αγροτών στην Ελλάδα ξεκίνησε σήμερα Κυριακή από τα Πραιτώρια.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων με τη συνεργασία του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου προχώρησαν αιφνιδιαστικά στο στήσιμο του μπλόκου στον κόμβο των Πραιτωρίων.

Δεν περίμεναν δηλαδή την γενίκευση των μπλόκων που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου σύμφωνα με την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Δεκάδες τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στα Πραιτώρια ενώ μέχρι αυτή την ώρα οι συνδικαλιστές των αγροτών μοιράζουν προκηρύξεις στους διερχόμενους οδηγούς με τα αιτήματά τους.

Την Δευτέρα στα Χανιά στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Πανχανιώτικο συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η συγκέντρωση του κόσμου στα Μεγάλα Χωράφια όπου παραδοσιακά στήνεται το δεύτερο μεγάλο μπλόκο σε επίπεδο Κρήτης.

Ανάλογα μπλόκα αναμένεται να στηθούν στις Μάνδρες Αμαρίου στο Ρέθυμνο, στην είσοδο των Ανωγείων και ενδεχομένως και στο Τυμπάκι στη διάρκεια της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων και οι κατά τόπους οργανώσεις της διεκδικούν μεταξύ των άλλων:

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.  Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

- Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

- Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

- Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.

- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

- Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

- Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.  Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα οργάνωσης της δακοκτονίας από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια.

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News