Με προοπτικές για μια χρονιά καλύτερη από πέρυσι, προετοιμάζονται στην Κρήτη παραγωγοί και εξαγωγείς για την έναρξη της συγκομιδής στο επιτραπέζιο σταφύλι. Ήδη, λόγω πρωιμότητας της χρονιάς, έχουμε στην εσωτερική αγορά τις πρώτες ποσότητες σε διάφορες ποικιλίες, με τιμές που κυμαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 0,85 μέχρι και 1 ευρώ το κιλό, ενώ έχουν δοθεί και 1,30 ευρώ το κιλό σε κάποιες περιπτώσεις.
Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κατέγραψε και παρουσιάζει σήμερα τα πρώτα δεδομένα, καθώς και τις πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα παραγωγική περίοδο στο επιτραπέζιο σταφύλι της Κρήτης, όπου διαφαίνεται μια σαφώς καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την περυσινή χρονιά, όχι μόνο λόγω της πολύ καλύτερης ποιότητας αλλά και λόγω των συνθηκών στην εξωτερική αγορά, όπου υπάρχει μια ομαλότητα που “υπόσχεται” και την ευκολότερη προώθηση της επιτραπέζιας σουλτανίνας.
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο διευθύνων σύμβουλος της “Proactive Α.Ε. - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων”, γεωπόνος Νίκος Μπουνάκης, είπε: «Διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής ότι έχουμε μια πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών, κάτι που επιβραβεύει τον κόπο των παραγωγών μας και φέρνει στην επιφάνεια την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, παρατηρούμε ότι οι παραγωγοί από μόνοι τους, χωρίς να έχουμε την απαιτούμενη επιστημονική καθοδήγηση, έχουν προχωρήσει στο να φυτέψουν νέες ποικιλίες, έγχρωμες, οι περισσότερες επιτραπέζιες, προκειμένου να διευρύνουν την παραγωγική περίοδο. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Και ήταν κάτι που πρότεινε και η μελέτη αμπελουργίας που είχαμε κάνει πριν 10 χρόνια και ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»...
Ο Νίκος Μπουνάκης στο σημείο αυτό δίνει έμφαση στο γεγονός ότι «τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την ποιότητα παραμένουν στην πρώτη γραμμή του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος. Διότι έχουμε καταφέρει πλέον τα ελληνικά και κρητικά προϊόντα να είναι τα πλέον ασφαλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με υπολείμματα φυτοφαρμάκων πολύ χαμηλότερα ακόμα και από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ μάς ζητάνε όλο και αυστηρότερα κριτήρια σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα. Γι’ αυτό και χρειάζεται μια συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και οι παραγωγοί μας να είναι προσανατολισμένοι στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων τους»...
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της “Proactive Α.Ε. - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων”, γεωπόνος Νίκος Μπουνάκης, ξεκαθαρίζει ότι, λόγω των κλιματικών συνθηκών της Κρήτης, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο.
Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, τόνισε στην εφημερίδα μας ότι «λειτούργησαν ευνοϊκά. Δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα φυτοπροστασίας προς το παρόν. Οι γεωτεχνικοί που βρίσκονται στην ενδοχώρα του νομού και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν τη δυνατότητα έγκαιρα να ενημερώνουν τους παραγωγούς να προβαίνουν εγκαίρως στα μέτρα που πρέπει για να προστατέψουν την παραγωγή τους».
«Θα δώσουμε μεγαλύτερες τιμές»
Ο εξαγωγέας επιτραπέζιου σταφυλιού Λάμπρος Περβολαράκης εκφράζει στη “Νέα Κρήτη” την πεποίθησή του ότι θα μπορέσουν οι αμπελουργοί να πληρωθούν φέτος για το επιτραπέζιο σταφύλι τους σε τιμές μεγαλύτερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά, που είχαν κυμανθεί από 0,50 έως 0,80 ευρώ το κιλό.
Βέβαια, πάντα όλα αυτά έχουν σχέση και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι την έναρξη της συγκομιδής.
«Η χρονιά αναμένεται ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο ομαλοποιημένη η χρονιά. Πέρυσι όλα τα σταφύλια των παραγωγικών χωρών έπεσαν μαζεμένα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περβολαράκης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «πέρυσι ήμασταν ταυτόχρονα στην αγορά Έλληνες, Τούρκοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Ινδοί και Αιγύπτιοι. Αιγύπτιοι και Ινδοί δε θα είναι φέτος, διότι οι Αιγύπτιοι έχουν ολοκληρώσει τις εξαγωγές τους και οι Ινδοί είχαν κακοκαιρίες από βροχοπτώσεις και τελείωσαν φέτος τις εξαγωγές τους γρήγορα. Θα πρέπει να σας πω ότι η Ινδία τα τελευταία χρόνια έχει τεράστιες εκτάσεις. Και, όταν δεν κάνει καταστροφές, είναι ατέλειωτα τα σταφύλια που διοχετεύουν στην αγορά»...
«Η Κρήτη μειώνει, η Καβάλα αυξάνει»
Τι γίνεται όμως σε πανελλαδικό επίπεδο; Ο Λάμπρος Περβολαράκης εξηγεί: «Το επιτραπέζιο σταφύλι κάθε χρόνο στην Κρήτη και στην Κόρινθο μειώνεται. Η μόνη περιοχή στην οποία οι αμπελώνες αυξάνονται είναι η Καβάλα. Είναι η νέα περιοχή όπου αναπτύσσονται όλες οι ποικιλίες λόγω κλίματος και λόγω της επάρκειας νερού. Και υπάρχει και εμπειρία από παλιά. Αντιθέτως, εμείς εδώ έχουμε μείωση. Ο πρώτος λόγος είναι η λειψυδρία και ο δεύτερος λόγος ότι οι αγρότες μειώνονται διαρκώς. Φέτος, αν δεν έχουμε ζημιές, θα έχουμε παραγωγή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή γύρω στους 7.000 τόνους. Πρόπερσι είχαμε 10.000 τόνους και την προηγούμενη χρονιά 10.000 τόνους. Αλλά πριν από 5-6 χρόνια είχαμε 20.000 έως 22.000 τόνους»!
«Φέτος έχουμε μια καθαρή χρονιά»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης είπε στην εφημερίδα μας ότι «φέτος, προς το παρόν, φαίνεται ότι θα είναι μια καθαρή χρονιά, σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε σοβαρά προβλήματα και χάσαμε μεγάλο μέρος της παραγωγής. Όσα αμπέλια όμως δεν έχουν νερό, δε θα τρυγηθούν. Οι τελευταίες βροχές για το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου, που βγάζει το καλό επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν ασήμαντες. Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για τη νέα περίοδο των εξαγωγών. Υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από τους εξαγωγείς. Οι ίδιοι έχουν βγει στα κτήματα και βλέπουν την κατάσταση. Όσοι παραγωγοί καταφέρουν ως το τέλος να έχουν νερό, θα μπορέσουν και να τρυγήσουν. Εγώ πιστεύω ότι οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, στη χειρότερη των περιπτώσεων»...