default-image

Ο δάκος έχει στήσει... μεγάλο φαγοπότι στην Κρήτη

Κρήτη
Ο δάκος έχει στήσει... μεγάλο φαγοπότι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνο δάκος “κυκλοφορεί” αυτή τη στιγμή στην Κρήτη», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

Μέσα από την εφημέρίδα "Νέα Κρήτη" καλεί την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης να ξεκινήσουν φέτος πολύ πιο νωρίς τη δακοκτονία στο νησί, νωρίτερα και από το χρονοδιάγραμμα που βάζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ΕΝΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που πιθανόν θα έχουν στην ελαιοκαλλιέργεια οι καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται για ακόμη μια χρονιά από τα συναρμόδια υπουργεία όσον αφορά στη δρομολόγηση των διαδικασιών για να ξεκινήσει έγκαιρα το πρόγραμμα δακοκτονίας.

«Οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που πιθανόν φέτος να χρειαστεί να γίνουν ψεκασμοί ακόμη και 50 ημέρες νωρίτερα», αλλά ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ βάζει ακόμα πιο πιεστικό χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας πως ο δάκος «δεν πεθαίνει ποτέ και ιδιαίτερα φέτος είναι εδώ έτοιμος για μεγάλο φαγοπότι»!

«Εγώ πιστεύω ότι αρχές Ιουνίου που αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών της χώρας θα είναι και πάλι αργά. Η ζημιά θα έχει γίνει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Κρήτη. Πηγαίνετε στα λιόφυτα να δείτε. Το μόνο έντομο που κυκλοφορεί από τώρα είναι ο δάκος», αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης και θέτει προ των ευθυνών τους τόσο την κυβέρνηση όσο και την Περιφέρεια Κρήτης.

«Έτσι κι αλλιώς, ο δάκος δεν ψοφά όλο το χρόνο. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλο το χρόνο να παρακολουθούμε την παρουσία του. Αν φέτος δεν κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα, θα έχουμε τεράστια καταστροφή», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Το αίτημα προς την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η διοίκηση της ΕΝΠΕ αποφάσισε και ζητά από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει σχετικό υπόμνημα:

«* Να αυξηθούν οι πιστώσεις ώστε να καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δακοκτονίας όλες οι περιοχές ελαιοκαλλιέργειας κατά το δυνατόν με το μεγαλύτερο αριθμό ελαιοδέντρων που επιτρέπει η σχέση κόστους/οφέλους (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, 1.000.000 ελαιόδεντρα δεν έχουν συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα) και να υλοποιηθούν όλοι οι επιστημονικώς τεκμηριωμένοι ψεκασμοί, ανάλογα με τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες και την περιοχή.

* Να εκδοθούν άμεσα οι υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού. Ο πρώτος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός του 1ου δεκαημέρου του Ιουνίου, λόγω της πρωιμότητας πολλών περιοχών, άρα μέχρι και τις 31 Μαΐου θα πρέπει να έχουν προσληφθεί οι τομεάρχες γεωπόνοι και το εργατικό προσωπικό.

Για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού του προσωπικού που απαιτείται για την κάλυψη εποχικών αναγκών στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας. Στη συνέχεια πρέπει να εκδοθεί απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την κατανομή του προσωπικού στις οικείες Περιφέρειες.

Επισημαίνεται ότι το 2017 η απόφαση κατανομής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδόθηκε στις 30/5/2017, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να γίνουν αρχές Αυγούστου, ήτοι δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος.

* Να παραδοθούν έγκαιρα στις Περιφέρειες τα υλικά δακοκτονίας (εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες), προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του 2017. Πέρυσι, η έγκριση διενέργειας του διαγωνισμού έγινε στις 7/3/2017 και η παραλαβή των πρώτων υλικών στις 11/9/2017. Υλικά παραδόθηκαν και στις 7/8/2017, μόνο όμως όταν δόθηκε - νομικά με ισχύ μόνο για το 2017 - στους προσωρινούς μειοδότες η δυνατότητα να παραδώσουν υλικά μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων. Και τότε, όμως, είχε ήδη ξεκινήσει ο δεύτερος ψεκασμός.

Λόγω των καθυστερήσεων στην παραλαβή υλικών, σε πολλές περιοχές δεν υπήρχε η δυνατότητα διενέργειας ψεκασμού στον απαιτούμενο χρόνο και χρήση, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα και όχι τα ενδεδειγμένα δακοκτόνα υλικά με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση.

* Να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο η διαδικασία όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων.

* Να δημιουργηθεί αποθεματικό κεφάλαιο από τις εισφορές δακοκτονίας που καταβάλλουν οι αγρότες, συσωρευτικά με πόρους από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, καθώς και από ποσά που έχουν δεσμευτεί για τη δακοκτονία από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν απορροφηθεί, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων ανά περιοχή.

* Ο προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας από το υπουργείο Εσωτερικών να καθορίζεται από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους.

* Να εκσυγχρονιστούν τα πρωτόκολλα δακοκτονίας με βάση τις νέες τεχνολογίες και να χρησιμοποιηθούν συστήματα γεωργίας ακριβείας.

* Να γίνει αξιολόγηση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη βάση της αποτελεσματικότητάς τους. Στο τέλος του Προγράμματος Δακοκτονίας 2018 να γίνει συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ώστε να γίνει αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής, καθώς και να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο προβλήματα που χρειάζονται επίλυση και σημεία που χρήζουν βελτίωσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News