Καιρός για… θάλασσα στην Κρήτη: Στους 32 βαθμούς το θερμόμετρο!

Κρήτη
Καιρός για… θάλασσα στην Κρήτη: Στους 32 βαθμούς το θερμόμετρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίνι… καύσωνα περιμένουμε στην Κρήτη, με το θερμόμετρο να φλερτάρει με τους 32 βαθμούς κελσίου!

Στην Κρήτη… καλοκαίρι, στην υπόλοιπη χώρα… χιόνια!

«Κομμένη» στα δύο η φαίνεται ότι θα είναι η Ελλάδα την Πέμπτη, αφού ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, κ. Γιάννη Καλλιάνο.

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Συμβαίνει μέσα στο χρόνο να “μάχονται” οι αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα. Αλλά να έχουμε τόσο έντονη μεταφορά κρύου από τα βόρεια και αντίστοιχα ζέστης από τα νότια, είναι κάτι που σπανίως μέσα σε μια χρονιά λαμβάνει χώρα στην επικράτεια.

Αποτέλεσμα είναι η Πέμπτη να αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα σε ότι αφορά στις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες που εκτείνονται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα επηρεάσουν και τις βορειότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης τη Πέμπτη. Αυτό σημαίνει πως πάνω από τα 800 μέτρα (ενδεικτικά) θα χιονίζει κατά διαστήματα στη δυτική Μακεδονία, ενώ, την ίδια ώρα, ο κόσμος στην Κρήτη θα πηγαίνει για μπάνιο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών για την εποχή.»

Έτσι, από τη μια, στη βόρεια Ελλάδα θα επικρατούν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή και από την άλλη στην Κρήτη θα έχουμε… καλοκαίρι, με τον υδράργυρο να δείχνει 31-32 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και… σκόνη

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο, κ. Λέκκα Εμμανουήλ, η εαρινή ισημερία, για σήμερα 21 Μαρτίου, σηματοδοτεί ουσιαστικά την είσοδο του Β. Ημισφαιρίου στην  Άνοιξη. 

Παρά το γεγονός της καλοκαιρίας που αναμένεται να επικρατήσει στην Κρήτη για το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης, οι καιρικές συνθήκες μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ιδιαίτερα δυσμενείς,  λόγω των ενισχυμένων ΝοτιοΑνατολικών ανέμων, των υψηλών θερμοκρασιών που θα σημειωθούν σε ολόκληρο το νησί καθώς και της σημαντικής μεταφοράς σκόνης.

Οι δυσμενείς αυτές συνθήκες που θα ξεκινήσουν να κάνουν την εμφάνιση του από την Τετάρτη οφείλονται στην κίνηση ενός Βαρομετρικού Χαμηλού από τις ακτές της Αφρικής  στην περιοχή του Β. Ιονίου περνώντας δυτικά της Κρήτης. Συνοδεύεται και από μία αρκετά έντονη θερμή εισβολή στην ανώτερη ατμόσφαιρα  καθώς και από σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης.

Η ενίσχυση των ΝοτιοΑνατολικών έως και Νότιων ανέμων, με εντάσεις που θα φθάνουν τα 6 έως 7 Μποφώρ κατά μέσο όρο , αλλά με μέγιστες εντάσεις πολύ υψηλότερες,  θα πλήξει περισσότερο τις δυτικές και ανατολικές παράκτιες περιοχές του νησιού, καθώς και βόρειες περιοχές ολόκληρης της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι  η εμφάνιση των ανέμων μπορεί να είναι ξαφνική και να ενταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του νησιού, έστω και για λίγο χρόνο προκαλώντας σημαντικά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις εστίες φωτιά όπου θα πρέπει να αποφευχθούν παντελώς μιας και θα είναι πολύ εύκολη η επέκταση μιας πυρκαγιάς.

Η εισβολή της θερμής αέριας μάζας φαίνεται να καταφθάνει στην Κρήτη από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης διατηρώντας έτσι τις νυκτερινές θερμοκρασίες σε υψηλά επίπεδα, ενώ την Πέμπτη οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, η μέση διακύμανση της εκτιμάται να είναι στους 26 έως 28 °C , κατά τόπους όμως θα ξεπεράσει και τους 30 °C.

Σύμφωνα με το δίκτυο των Μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ οι μέγιστες καταγεγραμμένες τιμές θερμοκρασίες για το μήνα Μάρτιο είναι : Χανιά 32,4 (1970), Ηράκλειο 29,4 (1970), Ρέθυμνο 31,2 (1981), Σητεία 27,6 (1981).

Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης θα ξεκινήσει σταδιακά από το μεσημέρι της Τετάρτης και αναμένεται τις βραδινές ώρες και πρωινές ώρες της Πέμπτης να σημειώνεται η μέγιστη συγκέντρωση της στην ατμόσφαιρα της Κρήτης διατηρώντας αυτά τα αυξημένα επίπεδα μέχρι και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Με βάση τα προγνωστικά δεδομένα του Πανεπιστημίου Αθηνών οι πλέον μέγιστες συγκεντρώσεις αναμένεται να σημειωθούν στην Ανατολική Κρήτη για την Πέμπτη.    

Ευτυχώς από την Παρασκευή η θερμή αέρια μάζα απομακρύνεται ανατολικότερα και αποκαθίσταται μια αρκετά ψυχρότερη αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης.   Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν πιθανότητες για εκδήλωση, έστω και περιορισμένων, βροχοπτώσεων σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης, ενώ οι πιθανότητες ανατολικότερα είναι μικρότερες. Τα φαινόμενα αυτά θα κάνουν την εμφάνιση τους και το Σάββατο .  Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ και η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει καθότι ολοκληρώνεται και αυτός ο κύκλος μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο νησί μας.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών:

Καλός καιρός με πρόσκαιρα αυξημένες υψηλές νεφώσεις σήμερα

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Ανατολικές έως Νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις στα 3 - 4, τοπικά έως και τα 5 Μποφώρ. Από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν περισσότερο σε Νοτιοανατολικές έως και Νότιες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φθάνοντας στα 5 - 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, κατά μέσο όρο, με τις μέγιστες εντάσεις κατά διαστήματα να είναι πολύ υψηλότερες. Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεασθούν περισσότερο είναι οι δυτικές και ανατολικές παράκτιες ζώνες του νησιού καθώς και βόρειες περιοχές όλη ς της Κρήτης. Ξαφνική ενίσχυση όμως των ανέμων αναμένεται να σημειωθεί και σε πολλές άλλες περιοχές του νησιού. Οι ενισχυμένοι άνεμοι θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 12 °C η ελάχιστη ενώ η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 23°C. Λόγω της θερμής εισβολής στην ανώτερη ατμόσφαιρα σταδιακά από το μεσημέρι της Τετάρτης οι νυκτερινές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης θα ξεκινήσει από τις μεσημβρινές ώρες και θα σημειώνει υψηλότερες τιμές προς τις βραδινές ώρες.

Καλός καιρός την Πέμπτη

Οι άνεμοι το πρωί της Πέμπτης θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι από Νότιες διευθύνσεις. Σταδιακά από το μεσημέρι της Πέμπτης και από τα δυτικά της Κρήτης θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5, τοπικά έως και 6 Μποφώρ, και μέχρι το απόγευμα θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει τις υψηλότερες τιμές με την ελάχιστη να ξεκινάει περίπου στους 18°C , ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νησιού και η μέγιστη αναμένεται να κορυφωθεί στους 26 έως 28  °C, αν και κατά τόπους πιθανά θα ξεπεράσει και τους 30°C.

Την Πέμπτη αναμένεται κορύφωση στη συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στο νησί προκαλώντας θόλωση στην ατμόσφαιρα και περιορισμό της οριζόντιας ορατότητας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση θα σημειωθεί στην Ανατολική Κρήτη από το μεσημέρι της Πέμπτης. Από τις απογευματινές ώρες θα αρχίσει σταδιακά η βελτίωση των συνθηκών από τα δυτικά και θα επεκταθεί σταδιακά και ανατολικότερα.

Πιθανότητες για βροχές την Παρασκευή

Το πρωί ο καιρός θα είναι γενικά καλός, αργότερα όμως αναμένεται να αυξηθούν οι νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες βροχές , παροδικές, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα του νησιού, ανατολικότερα οι πιθανότητες είναι μικρότερες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν τα 4 – 5 , τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ στα δυτικά τμήματα της Κρήτης , ενώ ανατολικότερα θα είναι ασθενέστεροι.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η υποχώρηση στα επίπεδα συγκέντρωσης σκόνης θα προκαλέσει καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Ανοιξιάτικο σκηνικό το Σάββατο

Το Σάββατο θα έχει περισσότερο… ανοιξιάτικη εικόνα με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες και με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές  βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες.

Ενώ, την Κυριακή επανέρχονται και πάλι οι Νότιοι άνεμοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News