«Στον πάγο» ολόκληρη η χώρα: Πόσο επηρεάζεται η Κρήτη;

Κρήτη
«Στον πάγο» ολόκληρη η χώρα: Πόσο επηρεάζεται η Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολυπόθητες οι βροχές, πόσο θα επηρεαστεί η Κρήτη;

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Λέκκα Εμμανουήλ, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθεί από σήμερα στην Ανατολική, την Κεντρική έως και τη Δυτική Ευρώπη καθώς και στις Βαλκανικές χώρες φθάνοντας μέχρι και τα Βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Ψυχρή εισβολή από την Ευρώπη

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αιτιολογείται από την εισβολή πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα Ανατολικά, συγκεκριμένα από τη Σιβηρία, προς τα Δυτικά, δηλαδή προς την Ευρώπη.

Η πολύ ψυχρή αυτή εισβολή οφείλεται σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα και ορίζεται ως  «αιφνίδια Στρατοσφαιρική θέρμανση». Το φαινόμενο αυτό αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1952 μετά από συστηματικές παρατηρήσεις κατακόρυφων καταγραφών της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας των ανέμων.

Δε θεωρείται ως σπάνιο φαινόμενο μιας και παρατηρείται 1 έως και 2 φορές το χρόνο, ενώ υπάρχουν και χρονιές όπου δεν παρατηρείται καθόλου. Τις περισσότερες φορές έχει μικρές έως μέτριες  εντάσεις  με αποτέλεσμα οι ψυχρές εισβολές που σημειώνονται και επηρεάζουν περιοχές της Β. Αμερικής, της Ασίας και ενίοτε της Β. Ευρώπης να έχουν ήπιο χαρακτήρα. Σπανιότερα η «αιφνίδια Στρατοσφαιρική θέρμανση» είναι πολύ έντονη προκαλώντας πολικό ψύχος στις περιοχές εμφάνισης των ψυχρών εισβολών.

Αν και η επιστημονική αξία αυτού του φαινομένου περιορίζεται στο γεγονός της επαλήθευσης και της καταγραφής των άκρως ελάχιστων θερμοκρασιών, από την άλλη πλευρά όμως η εμπορική αξία αυτού του φαινομένου είναι πολύ μεγάλη μιας και αναμένεται να κορυφωθεί η ενεργειακή ζήτηση σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

Τα μετεωρολογικά φαινόμενα, συνήθη ή όχι, διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στο χρηματιστήριο της ενέργειας, και όχι μόνο, και ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές του Φυσικού αερίου αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν στις υψηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας.

Έρχονται οι πολυπόθητες βροχές

Στη Μεσόγειο όμως η αναδημιουργία Βαρομετρικών Χαμηλών, πραγματικά μεγάλη έκπληξη για την τρέχουσα περίοδο, καλά κρατεί και με την κίνηση τους προκαλούν γρήγορες αλλαγές στο σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη τη Χώρα αλλά ευχάριστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν και για την Κρήτη, μιας και οι βροχές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες.

Ο καιρός τη Δευτέρα:

Ένα νέο οργανωμένο Βαρομετρικό χαμηλό κινείται ήδη προς τα Ανατολικά και αναμένεται να επηρεάσει από αύριο Δευτέρα ολόκληρη την Κρήτη. Το πρωί της Δευτέρας ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγες νεφώσεις και τους ανέμους από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 3 έως 4 Μποφώρ.

Λίγο αργότερα όμως οι άνεμοι θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις ενισχυόμενοι στα 5 έως 6 Μποφώρ, ενώ οι βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά από τα δυτικά τμήματα του νησιού και πολύ γρήγορα θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

Τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Στα βόρεια τμήματα θα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και από νωρίς το απόγευμα αναμένεται να υποχωρήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 10°C η ελάχιστη ενώ έως τους 16 °C θα φθάσει η μέγιστη τιμή της.

Άνοδος της θερμοκρασίας την Τρίτη:

Για την Τρίτη, στα βόρεια τμήματα της Κρήτης αναμένεται να επικρατήσει γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και με μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κατά τόπους, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Στα νότια τμήματα του νησιού είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως 5 Μποφώρ, ενώ από το βράδυ αναμένεται να στραφούν από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 4 έως 5 και στα πελάγη έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο με τη μέγιστη να φθάνει έως και τους 18°C.

Πως θα εξελιχθεί ο καιρός  την Τετάρτη;

Την Τετάρτη ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τα ΝΔ της Κρήτης προς το ΒΑ Αιγαίο θα επηρεάσει και πάλι τον καιρό προκαλώντας βροχές και τοπικές καταιγίδες, με υποχώρηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις (ΝΔ θα είναι στα ανατολικά τμήματα του νησιού) με την ένταση τους να φθάνει στα 4 ως 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  10°C έως 16 °C.

Ο καιρός την Πέμπτη – Παρασκευή:

Καλύτερες καιρικές συνθήκες αναμένονται για την Πέμπτη με ΒΔ ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ νέα αλλαγή του καιρού αναμένεται πιθανά από την Παρασκευή το απόγευμα λόγω ενός Βαρομετρικού χαμηλού που θα κινηθεί προς τη χώρα μας από τα δυτικά.

Την ίδια ώρα, η «Λητώ» έχει φέρει προβλήματα στη χώρα:

Πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν τις τελευταίες ώρες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με αποτέλεσμα αρκετά σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τοπικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χιονόπτωση, ενώ έχουν ήδη διανεμηθεί 5.000 τόνοι αλάτι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στους δρόμους βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην υπάρξουν προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ωστόσο, το πρόβλημα θα παρατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα οπότε και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Πέμπτη, 1 Μαρτίου, και υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού.

Προβλήματα σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Ο δήμος Έδεσσας εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς λόγω του βάρους του χιονιού σπάνε τα κλαδιά των δέντρων με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών ή φθορών περιουσιών ειδικά όσον αφορά τα αυτοκίνητα.

Στο δήμο Κατερίνης, από τα ξημερώματα οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Με συντονισμένες ενέργειες, με το μηχανολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, είναι επί ποδός προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι. Από το πρωί επιχειρούν τρία γκρέιντερ, δύο αλατιέρες, ένας φορτωτής, δύο ειδικά εξοπλισμένα (με εκχιονιστήρα) οχήματα και τρακτέρ.

Δείτε τα βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News