Η Τουρκία προχώρησε στη δέσμευση για το Μάρτιο μέσω navtex μιας αχανούς θαλάσσιας περιοχής σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα, με άξονα τη διεξαγωγή ερευνών από γερμανικό ερευνητικό σκάφος. Μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να φέρει μέσα στον επόμενο διάστημα ολόκληρη τουρκική “αρμάδα” πλησίον των παραλίων του νησιού μας...
Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τις αυστηρές πολιτικές συστάσεις-προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών της Ε.Ε. και η Τουρκία, αντί να “ηρεμήσει”, έσπευσε να “απαντήσει” στην Ε.Ε. με κλιμάκωση... Απάντησε με την κήρυξη όχι μίας αλλά 2 navtex μέσα στο μήνα Μάρτιο, δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη!
Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας πήρε “σάρκα και οστά” και σε λεκτικό-επικοινωνιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο του γνωστού ψυχολογικού πολέμου που ασκεί προς Ελλάδα και Κύπρο η Άγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ εξαπέλυσε νέες προειδοποιητικές βολές , λέγοντας πως το τουρκικό ναυτικό έχει την ευχέρεια να εξαφανίσει κάθε απειλή στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Αναλυτικότερα, μία μόλις ημέρα μετά το αυστηρό μήνυμα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία έσπευσε να προκαλέσει κι άλλο, εκδίδοντας δύο navtex που αφορούν σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο.
Σύμφωνα με το “Φιλελεύθερο”, με την πρώτη navtex η Τουρκία δεσμεύει τη θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης!
Πρόκειται για τις navtex 0283/18 και 0288/18, που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V Maria S. Merian για επιστημονικές έρευνες.
Είναι η δεύτερη φορά τούς τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο - του Πανεπιστημίου του Αμβούργου - στη συγκεκριμένη περίπτωση, με navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτήν την περίπτωση.
Το εν λόγω ερευνητικό είχε διεξάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση τη Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανοιχτά της Λεμεσού το γεωτρύπανο
Εντωμεταξύ, σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει τις τελευταίες ημέρες το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000, που τις προάλλες βρέθηκε σε “κλοιό” θαλάσσιας πολιορκίας από τουρκικά πολεμικά σκάφη και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θαλάσσιο οικόπεδο στο οποίο επρόκειτο να “τρυπήσει”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, που αναμετάδωσε το ΑΠΕ, το σκάφος δε θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα, μέχρι την αναχώρησή του για το Μαρόκο.
Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος “VOS Prudence”, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο, αναχώρησε από τη Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το “VOS Purpose”. Και τα δύο σκάφη είναι υπό ιταλική σημαία.
Απειλές Γιλντιρίμ
Σαν να μην έφταναν οι 2 νέες navtex της Τουρκίας, που δεσμεύουν μέσα στο Μάρτιο μια τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προχώρησε σε νέα πολεμικού ύφους “ρητορική” κατά Ελλάδας και Κύπρου, με ευθείας στρατιωτικές απειλές.
«Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει τη δύναμη να εξαφανίσει κάθε είδους “κίνδυνο” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υπό οποιαδήποτε συνθήκη και συγκυρία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στη διάρκεια των εγκαινίων υποβρυχίου τρίτης γενιάς στο Μαρμαρά.
«Κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για «τελική προειδοποίηση προς τους Έλληνες».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο “υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας” του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί είχε κινηθεί σε παρόμοιο μήκος κύματος, όταν σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” είπε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ.
Η απειλή μάλιστα περιλαμβάνει ακόμα και το τεμάχιο 10, όπου αναμένεται να τρυπήσει η ExxonMobil σε μερικούς μήνες. Ο κ. Ναμί τονίζει πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχτούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.
Ο ίδιος θέτει στην ουσία τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων, καθώς και την αποδοχή συγκεκριμένου και σύντομου χρονοδιαγράμματος κατάληξης ως προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λύσης. Υπογραμμίζει, πάντως, πως από το νέο του «αξίωμα» θα προωθήσει την οικονομική συνέργεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως όχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του πολιτικού προβλήματος.
Η απάντηση Βίτσα
Χθες το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας απάντησε πάντως στην τουρκική πολεμική ρητορική, δηλώνοντας πως η Ελλάδα είναι «πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένο το διεθνή της ρόλο» και συμπληρώνοντας πως «οποιοσδήποτε κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο, πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές».
Γιώργος Φίλης: «Κρίσιμη συγκυρία»
Για το κρίσιμο παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη σε Ελλάδα και Κύπρο για τα ενεργειακά έκανε λόγο στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο γνωστός καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, που όπως είπε περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις για να διαπιστώσει εάν στην Κρήτη θα φτάσει μόνο του το ερευνητικό πλοίο ή θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, πρόκειται για καθαρά παράνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας.
«Η άκρως προκλητική στάση της Τουρκίας ξυπνάει μνήμες από το 1996, όταν και η νήσος Γαύδος βρέθηκε στο στόχαστρο της στρατηγικής της Άγκυρας», σημείωσε ο κ. Φίλης. Ο ίδιος υπογράμμισε πως απαιτείται στο εξής ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς της Αθήνας, μιας και η περιοχή νότια της Κρήτης τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει κοσμογονία, με φόντο της εξεύρεση υδρογονανθράκων.