Μη διανοηθείτε να πάρετε από τον πατέρα ή τον πεθερό σας στο χωριό ένα μπουκάλι ρακή για να το μεταφέρετε στο σπίτι σας στην πόλη, χωρίς να έχετε μαζί σας και το αντίστοιχο φωτοαντίγραφο της απόδειξης του καζανιού, ότι... πληρώθηκε ο φόρος για τη ρακή της χρονιάς...
Υπερβολικό μεν, προβλεπόμενο από νόμο δε, και η συνέπεια; Σε ενδεχόμενο έλεγχο μπορεί να κινδυνεύσετε να σας κολλήσουν τη στάμπα του... λαθρέμπορα για ένα μπουκάλι τσικουδιά...
Κατά τα λοιπά, πάντως, τα ρακοκάζανα ανοίγουν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει λίγο... νερό στο κρασί του ως προς την ερμηνεία της φετινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, επιβάλλοντας βέβαια την έκδοση τιμολογίου για το κάθε κιλό που θα πουλήσει ο παραγωγός ή την παροχή αποδεικτικού φωτοαντίγραφου πληρωμής του φόρου για το κάθε κιλό... που θα δωρίσει!
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, τα ρακοκάζανα του νομού Ηρακλείου. Προς το παρόν δεν έχουν ανοίξει πάνω από 50 επί συνόλου 220 καζανιών. Στις 26 Σεπτεμβρίου άρχισαν να ανοίγουν τα καζάνια στις πρώιμες περιοχές και στις όψιμες άρχισαν να ανοίγουν από την 1η Οκτωβρίου.
Ωστόσο, η τσικουδιά που θα παραχθεί φέτος αναμένεται να είναι λιγότερη από πέρυσι, σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. Και πέρυσι ήταν λιγότερη από πρόπερσι σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με όσα είπε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Φέτος η κυβέρνηση είχε εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας προέβλεπε για τον παραγωγό να μην μπορεί να πουλήσει ούτε ένα κιλό τσικουδιάς, μέχρι τα 120 λίτρα που θα βγάλει, αλλά να είναι υποχρεωμένος μέχρι την ποσότητα αυτή να την κρατήσει για το σπίτι του, χωρίς να τον απαλλάσσουν όμως από τη φορολόγηση της αντίστοιχης ποσότητας. Και να μπορεί να πουλάει μόνο πάνω από τα 120 λίτρα.
«Εμείς το παλέψαμε το θέμα. Και τελικά καταφέραμε να πείσουμε το υπουργείο να προχωρήσει σε διαφορετική ερμηνεία του νόμου. Και δέχτηκε τελικά να μπορεί ο παραγωγός να πουλάει ένα μέρος μέσα από τα 120 λίτρα τσικουδιάς, για συμπλήρωση του εισοδήματός του. Εμείς "πατήσαμε" στο νόμο που αναφέρει όντως ότι μέσα από την παραγωγή ρακής ο αμπελουργός μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημά του», εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των καζανάρηδων.
Ο ίδιος διευκρινίζει όμως ότι, λόγω των προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις παραγωγής ρακής, υπάρχει μεγάλη μείωση του ενδιαφέροντος.
«Για το σπίτι βάζουν πλέον όλοι. Είναι ένα κέρασμα φιλοξενίας στην Κρήτη. Ο κόσμος δεν μπορεί να το χαλάσει αυτό το έθιμο. Και ενώ το πήγαιναν να καθιερωθεί μόνο η εμφιαλωμένη τσικουδιά, ο Σύλλογος το πάλεψε να μην εφαρμοστεί κάτι τέτοιο από φέτος, επειδή δεν είμαστε έτοιμοι σαν παραγωγοί να δούμε αν μπορούμε να μπούμε κι εμείς στην εμφιάλωση. Έτσι με τη νομοθέτηση που έγινε το Δεκέμβριο, έγινε δεκτό να μπορούμε να συνεχίσουμε τη διακίνηση της ρακής και σε χύμα διάθεση. Όσο για την εμπλοκή που πήγε να υπάρξει με τα 120 λίτρα, το ξεπεράσαμε κι αυτό», είπε ο συνδικαλιστής.
«Αλλά από 'κει και πέρα, εάν ο παραγωγός θέλει να δωρίσει στον αδελφό του, στο γιο του, στον ξάδερφό του, στον κουμπάρο του... θα πρέπει να κόβει ένα δελτίο αποστολής για να πηγαίνει με το προϊόν και θα φωτοτυπεί και το αποδεικτικό είσπραξης του φόρου, δηλαδή ότι πλήρωσε φόρο για την παραγωγή», ξεκαθαρίζει ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
Στο ερώτημά μας αν ο νόμος εξαιρεί ας πούμε το ένα μπουκάλι ρακής, απαντά ότι στην πραγματικότητα δεν το εξαιρεί, πλην όμως είναι υπερβολικό να μπλέξει κάποιος σαν... λαθρέμπορος επειδή κουβαλάει χωρίς τα χαρτιά αυτά ένα μπουκάλι με ρακή στο αυτοκίνητό του...
Τιμές: Στα ίδια επίπεδα λόγω έλλειψης
Τι γίνεται όμως με τους αμπελουργούς που δεν τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων, αφού θεωρούνται αγρότες ειδικού καθεστώτος; Ο Στάθης Φραγκιαδάκης μάς λέει ότι για τους συγκεκριμένους αγρότες οι λογιστές τούς δίνουν τα λεγόμενα πράσινα τιμολόγια, τα οποία υποχρεούνται να καταθέτουν μία φορά κάθε μήνα, αντί των τιμολογίων που καταθέτουν στην εφορία οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος κάθε τρεις μήνες.
Τέλος, στο ερώτημά μας αν θα αυξηθεί η τιμή παραγωγού της ρακής λόγω έλλειψης, ο πρόεδρος των καζανάρηδων απαντά ότι «οι τιμές της ρακής παραμένουν στα ίδια επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια. Κυμαίνονται συγκεκριμένα από 2,50 έως 3,50 ευρώ το λίτρο. Και δεν αναμένονται αυξήσεις των τιμών παραγωγού ούτε φέτος»...
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης