Κολοκύθα, η φυσική πισίνα της Κρήτης!

Κρήτη
Κολοκύθα, η φυσική πισίνα της Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kαταγάλανα , δάφανα και ήρεμα νερά στην Κολοκύθα, το μικρό νησάκι της Ελούντας

Η Κολοκύθα είναι ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται απέναντι από την χερσόνησο της Σπιναλόγκας, 12χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου και πολύ κοντά στην Ελούντα, δημιουργώντας ενδιάμεσα έναν απάνεμο κόλπο. Απέναντι από το νησί υπάρχει η φανταστική παραλία του Αγίου Λουκά που είναι γνωστότερη ως Κολοκύθα.

Για να έρθετε ως την παραλία θα πρέπει πρώτα να περάσετε μια πανέμορφη διαδρομή: Από την πόλη της Ελούντας, ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί ανατολικά, κατά μήκος της παραλίας. Θα περάσετε τις παλιές αλυκές στα δεξιά σας, όπου πλέον βρίσκουν καταφύγιο πολλά πτηνά, ακόμη και φλαμίνγκο. Ο δρόμος σε αυτό το σημείο διέρχεται από μια στενή λωρίδα γης, με θάλασσα εκατέρωθεν, και περνάει στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας (κάποιοι αποκαλούν την χερσόνησο της Σπιναλόγκας ως Κολοκύθα λανθασμένα). Θα περάσετε από τον Πόρο, δηλαδή τη μικρή διώρυγα που κατασκεύασαν οι Γάλλοι το 1897 για να περνούν οι βάρκες από τη λιμνοθάλασσα της Ελούντας στον κόλπο του Μιραμπέλου. Εδώ υπάρχουν λίγοι πέτρινοι ανεμόμυλοι, ένα γραφικό γιοφύρι και βαρκούλες μέσα στη διώρυγα, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο. Στην συνέχεια ο δρόμος γίνεται χωμάτινος και μετά από 200-300μ. πρέπει να στρίψετε δεξιά (στον πατημένο δρόμο). Τον ακολουθείτε και διασχίζετε τη χερσόνησο της Σπιναλόγκας κάθετα, με εκπληκτική θέα στις βραχώδεις ακτές της και τους εγκαταλελειμμένους αγρούς της.

Μετά από 3-4΄ πορείας, ο δρόμος καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Λουκά, όπου θα πρέπει να σταθμεύσετε. Από την Εκκλησία μπορείτε να διακρίνετε απέναντι το μικρό νησί της Κολοκύθας, όπου φωλιάζουν χιλιάδες γλάροι. Επίσης, βορειότερα διακρίνεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φωκά, που χτίστηκε προς τιμή του Βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά για την απελευθέρωση της Κρήτης το 961 μ.Χ. από τους Άραβες, στην οποία αξίζει να πάτε περπατώντας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News