default-image

Τίμησαν την ημέρα ποίησης στα Μάλια

Κρήτη
Τίμησαν την ημέρα ποίησης στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 21 του Μάρτη 2015, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, εαρινή ισημερία, ημέρα που ο καιρός κάνει στροφή και τραβάει γραμμή για το καλοκαίρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Μαλίων η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην ποίηση.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου συνδιοργάνωσαν βραδιά ποίησης με φιλοξενούμενο το Ρεθυμνιώτη ποιητή κ. Μανόλη Ξεξάκη. Σε αυτή τη ζεστή και ποιοτική εκδήλωση συμμετείχαν η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και η Χορωδία Μαλίων με μαέστρο τον κ. Νίκο Αντωνακάκη.

Ο χώρος οικείος και φιλόξενος για τα παιδιά του Καλλιτεχνικού Λυκείου που έπαιξαν τη φαντασία με στίχους σχετικά την ποίηση και τον προσκαλεσμένο ποιητή. Οι στίχοι ακοντίζονταν δεξιά και αριστερά, άλλοι ακροβατούσαν στα ψηλά ράφια, μετεωρίζονταν σκληροί και αλύγιστοι.

Έπειτα ακολούθησαν τέσσερα ορχηστρικά: πάρτι, σερενάτα, χορός του Βαρτάν του Χατζιδάκη και παραλλαγές του Λάγιου με απαγγελία από τον ίδιο τον ποιητή, τους οποίους συνόδευσε καταπληκτικά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, ενώ η Χορωδία Μαλίων τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα.

Η συντροφιά του κοινού σα να ήταν έτοιμη από καιρό…

Οι φωνές ενώθηκαν σε μια παρέα, κάθισαν πλάι-πλάι και μάγεψαν. Η ποίηση εξακολουθεί και μας μαγεύει.

Ο ποιητής κ. Ξεξάκης αναφέρει: «Έχω δουλέψει μια φαντασία με τίτλο "Οι άγγελοι της συγκίνησης-τα ποιήματα". Η ποίηση συνιστά κομμάτι της ζωής όλων μας, αντανακλά τα βιώματα, την ψυχή και την καθημερινότητά μας, και είτε εκφράζεται με λόγια είτε με χρώματα και εικόνες παραμένει το ίδιο δυνατή και αναγνωρίσιμη από όλους, όσοι δεν ξεχνούμε την ανθρωπιά μας. Και όσο κι αν για κάποιους είναι μια περιττή πολυτέλεια ή τέρψη για λίγους, ωστόσο σίγουρα καταφέρνουν έστω "και μιαν άκρη Αλήθειας να σηκώσουν και να ρίξουν φως στην πλαστογραφημένη μας ζωή"».

Οι συντελεστές της εκδήλωσης μεταξύ άλλων επισημαίνουν: « Στόχος μας είναι να γίνουν οι βραδιές αυτές γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ μας, να επαναπροσδιοριστεί η σχέση μας μαζί της και να καταφέρει να γίνει σιγά-σιγά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, να ξεφύγουμε έστω και για λίγο από τις αντι-ποιητικές μέρες που ζούμε τα τελευταία χρόνια και να χαρούμε όσα η ποίηση μας προσφέρει».

Αλίμονο στους λαούς που δεν έχουν ποιητές να αφηγηθούν το σήμερα και το μέλλον. Να μας χαρίσουν μεθύσια υπέροχα, να μας βοηθήσουν να κλείσουμε τα μάτια και να ονειρευτούμε.

Κλείνοντας η ενδιαφέρουσα εκδήλωση ποιοτικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού ο κ. Ξεξάκης ευχαρίστησε τα παιδιά του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου: Μάνο Πισσία, Γωγώ Περογαμβράκη, Σεμέλη Αποστολάκη, Σταυρακάκη Ειρήνη, Ιζαμπέλα Βασιλειάδη, Ράνια Καλαθάκη, Γρηγόρη Κριμίλη και Μάρα Μαραγκάκη, τους καθηγητές τους Αφροδίτη Κριτσωτάκη και Ζαχαρία Κουρτικάκη, την κ. Αρετή Παπαδογιαννάκη διευθύντρια του σχολείου, στην οποία ανήκει και το όλο εγχείρημα, την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου κ. Δέσποινα Πλευράκη, καθώς και την Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, και τη Χορωδία Μαλίων με τον καταπληκτικό μαέστρο κ. Νίκο Αντωνακάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News