default-image

Έξυνπνοι μετρητές της ΔΕΗ μπαίνουν σύντομα στα σπίτια μας

Κρήτη
Έξυνπνοι μετρητές της ΔΕΗ μπαίνουν σύντομα στα σπίτια μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Έξυπνοι μετρητές" αντί για ρολόγια θα αρχίσουν να τοποθετούνται σύντομα στα σπίτια μας. Πόσοι από μας γνωρίζουν, όμως, τι εστί "έξυπνος μετρητής"; Όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" σήμερα, φιλοξενώντας σχετικές δηλώσεις του συνδικαλιστή της ΔΕΗ Γιάννη Βρέντζου, ήδη η Επιχείρηση έχει αγοράσει τις πρώτες 200.000 συσκευές και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την τοποθέτησή τους, παρά τις αντιδράσεις που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από ανθρώπους που επιμένουν πως πρόκειται για "έξυπνους ρουφιάνους", καλώντας όλους τους Έλληνες να τους αρνηθούν στα σπίτια τους!

Ήδη στην Αμερική και τον Καναδά οι "έξυπνοι μετρητές" έχουν αρχίσει να τοποθετούνται υπό τον εκβιασμό της διακοπής του ρεύματος σε όποιους το αρνούνται. Στην Ελλάδα, πάντως, επικρατούν "μαύρα μεσάνυχτα" για τους smart meters (έξυπνους μετρητές) ή το smart grid (έξυπνο δίκτυο). Είναι κάτι που λίγοι προς το παρόν έχουν ακούσει στην Ελλάδα, αλλά σύντομα θα δούμε όλοι μας τα συστήματα αυτά να εισβάλλουν στα σπίτια μας, χωρίς να το καταλάβουμε...

Το smart meter θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό ρολόι μέτρησης κατανάλωσης ρεύματος, θα μπει στο σπίτι (μέσα ή έξω δεν το ξέρουμε) και, μέσω μικροκυμάτων, θα κάνει καταμέτρηση της κατανάλωσης και αυτόματη αποστολή της στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, σε πρώτη φάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, σε δεύτερη και μάλλον αναπόφευκτη θα στηθούν ξεχωριστές κεραίες για αυτή τη δουλειά.

Σε Αμερική και Καναδά τα smart meters έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται στα σπίτια, εκβιαστικά, γιατί όποιος το αρνηθεί μπορεί απλά... να μην έχει πια ρεύμα. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πρώτες αντιδράσεις, υπάρχει ο στόχος να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των "έξυπνων μετρητών" το αργότερο μέχρι το 2020.

Όσοι προσπαθούν να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν τον κόσμο στη χώρα μας κάνουν λόγο για "έξυπνους ρουφιάνους", υποστηρίζοντας πως αυτά τα συστήματα μπορούν να εντοπίζουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές μέσα στο σπίτι και να τις καταγράφουν όποτε λειτουργούν.

Καταγράφουν κάθε δραστηριότητα των νοικοκυριών, παραβιάζοντας κάθε έννοια του οικιακού ασύλου.

Μεταδίδουν ασύρματα σήματα τα οποία μπορεί να υποκλαπούν από μη εξουσιοδοτημένα μέρη και για άγνωστους σκοπούς, όπως παρακολούθηση της συμπεριφοράς, καταγραφή λεπτομερειών χώρου, στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μυστικές υπηρεσίες έως και εγκληματίες.

Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται, καταγράφονται και αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων εύκολα προσβάσιμες από μέρη που δεν έχουν καμία άδεια από τον ένοικο να γνωρίζει όλα αυτά τα δεδομένα.

Η πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των έξυπνων μετρητών μπορεί να δημιουργήσει ένα μόνιμο ιστορικό (φακέλωμα) σχετικά με τις δραστηριότητες και γενικά την όλη εικόνα ζωής του ένοικου.

Οι βάσεις δεδομένων μπορούν να περάσουν εκούσια ή ακούσια σε άλλα χέρια, από διαφημιστικές εταιρείες μέχρι εκβιαστές, χάκερ, Αστυνομία, ανταγωνιστικές εταιρείες κ.λπ.

Τα smart meters είναι μέρος του smart grid κι έτσι, παραβιάζοντας κάθε συνταγματικό δικαίωμα (για μια ακόμα φορά) των προσωπικών δεδομένων και εν αγνοία των περισσοτέρων, ο "έξυπνος ρουφιάνος" εγκαθίσταται στο σπίτι μας. Παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες, ηλεκτρονικές, σεξουαλικές, ιατρικές, διαπροσωπικές με άλλα άτομα μέσα στο σπίτι μας -κοινώς, το ποιος μπαίνει και βγαίνει- ακόμα μπορεί να μπει μέσω bar code και στο ίδιο το ψυγείο μας να δει τι τρώμε!

«Έγιναν προμήθειες»

Ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Τεχνικού Προσωπικού της ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος, πάντως, αφού μας αποκαλύπτει τη μαζική προμήθεια των πρώτων 200.000 "έξυπνων μετρητών", τονίζει πως δε "στέκουν" αυτές οι ανησυχίες περί "φακελώματος". Ακόμη, επειδή πρόκειται για λογισμικό, αυτό πράγματι μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με τους υπολογιστές μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρέντζος λέει ότι «αυτά είναι λογισμικά. Και εντάξει, δεν μπορεί κανείς να σου διασφαλίσει ότι αυτό το λογισμικό δεν μπορεί να παραβιαστεί. Είναι ένα σύστημα που θα δίνει στη ΔΕΗ στοιχεία κάθε 15 λεπτά. Και εφαρμόστηκε ήδη, αφού η ΔΕΗ έχει κάνει την πρώτη αγορά για 200.000 νοικοκυριά, αλλά στη συνέχεια θα αγοραστούν "έξυπνοι μετρητές" για όλους τους πελάτες».

Στο ερώτημά μας αν μπορεί ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού να αρνηθεί την τοποθέτηση αυτού του συστήματος στο σπίτι του, ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ δηλώνει κατηγορηματικά πως όχι. Διότι «πρόκειται πλέον για αντικατάσταση του ρολογιού». Απαντώντας στα περί φακελώματος, ο κ. Βρέντζος λέει πως «ο μετρητής παρακολουθεί πότε καταναλώνεις, πότε έχεις αιχμή, πότε έχεις παραπάνω φορτία, πότε σβήνεις το φως, πότε το ανάβεις κ.λπ. Είναι κάτι καλό, που μας προστατεύει από τις ρευματοκλοπές και για πολλούς άλλους λόγους. Όμως, αυτό που σίγουρα μπορεί κανείς να πει ως αρνητικό είναι ότι από τη στιγμή που θα ξηλωθούν τα παραδοσιακά ρολόγια και θα μπουν οι "έξυπνοι μετρητές" θα χαθούν θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ».

Μετράει απλά ενέργεια, «χωρίς ακτινοβολίες»

Εμείς μετά τις καταγγελίες που δεχτήκαμε στην εφημερίδα μας, αποφασίσαμε να διερευνήσουν την υπόθεση. Επικοινωνήσαμε με το γνωστό επιστήμονα Νίκο Κατσαρό. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και νυν επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" εκφράζεται θετικά για τους "έξυπνους μετρητές", αφού διαβεβαιώνει την κοινή γνώμη ότι δε θα εκπέμπουν ακτινοβολία. «Είναι κάτι που δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολία. Απλώς μετράει την ενέργεια που υπάρχει μες στο σπίτι. Εάν εσύ χρησιμοποιείς το πιστολάκι για να φτιάχνεις τα μαλλιά σου όλη την ημέρα, θα το καταγράφει. Αλλά αυτό τι μυστικά εμπεριέχει; Δε βλέπω δηλαδή να υπάρχει τίποτα συνωμοτικό σε αυτή την ιστορία. Απλά γίνεται "γνώστης" της κάθε λεπτομέρειας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεις στο σπίτι. Αλλά αυτό είναι με σκοπό να μειώσεις την ενέργεια για να πληρώνεις μικρότερο λογαριασμό».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News