Ο τραγικός απολογισμός έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.114 νεκρούς στο Νεπάλ, όπου σχεδόν 4.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στο Θιβέτ, οι κινεζικές αρχές αναφέρουν 16 επιβεβαιωμένους θανάτους και 546 αγνοούμενους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται δεκάδες ξένοι τουρίστες από την Ινδία, το Νεπάλ και τη Λετονία.
Παρά το πέρασμα των ημερών, οι επιχειρήσεις διάσωσης εστιάζουν στις υπόγειες εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικών σταθμών της περιοχής. Στον σταθμό Ρασουαγκάντι, οι αρχές δίνουν μάχη για να φτάσουν σε 46 εγκλωβισμένους εργαζόμενους που πιστεύεται ότι βρίσκονται ζωντανοί σε ειδικό στεγανό θάλαμο εντός της σήραγγας, έχοντας πρόσβαση σε προμήθειες τροφής και νερού.
Στις προσπάθειες προσπέλασης των λασπωμένων σηράγγων συνδράμουν διεθνείς ειδικές ομάδες από την Ινδία, την Κίνα, την Κορέα και την Αυστραλία, ενώ το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι η καταστροφή έχει παραγάγει πάνω από 2,2 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών.
Παράλληλα, η διαχείριση της κρίσης από την Κίνα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τη ροή των πληροφοριών στο Θιβέτ και απαγόρευσε την είσοδο σε ξένους δημοσιογράφους επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, ενώ εγείρονται ερωτήματα για την καθυστερημένη προειδοποίηση των γειτονικών αρχών πριν την άφιξη του πλημμυρικού κύματος.
Πάντως, οι κινεζικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στον κρίσιμο οδικό άξονα G216, επιτρέποντας στα βαρέα μηχανήματα και στα εξειδικευμένα συνεργεία με σκύλους ανίχνευσης να φτάσουν στην πληγείσα ζώνη, την ώρα που οι βροχοπτώσεις και οι συνεχείς κατολισθήσεις δυσχεραίνουν το έργο τους.
