Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Νεπάλ από τις πλημμύρες που έπληξαν σήμερα το βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, στο Θιβέτ, ανακοίνωσε η αστυνομία, σε νεότερο προσωρινό απολογισμό της τραγωδίας αυτής.

Το υπουργείο Τουρισμού της χώρας ανακοίνωσε ότι 384 ξένοι αγνοούνται.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το Γραφείο τουρισμού, οι αρχές είπαν πως δεν έχουν νέα για εκατοντάδες τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων 291 ξένων, μετά τις μαζικές πλημμύρες.
►Διαβάστε επίσης: Νεπάλ: Η πλημμύρα-εφιάλτης που σάρωσε τα πάντα – Νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές
Η ΕΕ ενεργοποίησε το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι ενεργοποίησε το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης Copernicus για να βοηθήσει διασώστες μετά τις φονικές πλημμύρες στο Νεπάλ και δήλωσε την ετοιμότητά της να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.
«Το Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για να βοηθήσει στη χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών στο Νεπάλ και στην υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας στο πεδίο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X.
«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε πρόσθετη ευρωπαϊκή βοήθεια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την αστυνομία, χείμαρροι από λασπώδη νερά προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 95 ανθρώπων στο Νεπάλ σήμερα, ενώ οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι 384 τουρίστες αγνοούνται.
Ο απολογισμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, με νεότερους προσωρινούς απολογισμούς που ανακοινώνουν τις τελευταίες ώρες οι αρχές.
Αγνοείται η τύχη 403 ανθρώπων
Εκατοντάδες τουρίστες αγνοούνται στο Νεπάλ, όπου καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν μια περιοχή που συνορεύει με το Θιβέτ.
Στην καρδιά των Ιμαλαΐων, το Νεπάλ αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους και ορειβάτες από όλον τον κόσμο που επιθυμούν να ανέβουν στο Έβερεστ.
Λίγες ώρες μετά την καταστροφή, το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ ενημέρωσε πως αγνοείται η τύχη 403 ανθρώπων, εκ των οποίων 341 υπήκοοι άλλων χωρών.
Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Τουρισμού του Νεπάλ κατέγραψε 384 αγνοούμενους ταξιδιώτες, εκ των οποίων 93 Νεπαλέζοι και 291 υπήκοοι άλλων χωρών. Μεταξύ των τελευταίων, η εθνικότητα 111 ανθρώπων δεν έχει γίνει γνωστή. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, 142 είναι Ινδοί και 17 Μαλαισιανοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το υπουργείο Εξωτερικών στην Κουάλα Λουμπούρ ανέφερε ωστόσο ότι η πρεσβεία της Μαλαισίας στο Κατμαντού ενημερώθηκε από ταξιδιωτικά γραφεία πως χάθηκαν τα ίχνη 11 Μαλαισιανών στην περιοχή Ράσουα, κοντά στα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα.
Δώδεκα αγνοούμενοι είναι από τη Βρετανία, τέσσερις από τη Νότια Αφρική, τρεις από τις ΗΠΑ, ένας από την Αυστραλία, ένας από την Ολλανδία κι ένας από την Πορτογαλία, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Οργανισμό Τουρισμού του Νεπάλ.

Αξιωματούχοι στη Σεούλ επιβεβαίωσαν ότι αγνοούνται οκτώ Νοτιοκορεάτες, που εργάζονταν σε υδροηλεκτρικό σταθμό στη Ράσουα.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως δύο Ιταλοί τουρίστες και ο ξεναγός τους είχαν αποκλειστεί εξαιτίας κατολίσθησης, αλλά εντοπίστηκαν από συνεργεία διάσωσης. Το υπουργείο ενημέρωσε πως είχε καταγράψει 90 Ιταλούς που βρίσκονται στο Νεπάλ και στο Θιβέτ, χωρίς να γνωρίζει προς το παρόν εάν βρίσκονταν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
