NEPAL

Νεπάλ: Η πλημμύρα-εφιάλτης που σάρωσε τα πάντα – Νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές

Κόσμος
Νεπάλ: Η πλημμύρα-εφιάλτης που σάρωσε τα πάντα – Νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ξαφνική πλημμύρα στον ποταμό Μποτέ Κόσι προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στα σύνορα Νεπάλ–Θιβέτ, με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, εκατοντάδες ανθρώπους να αγνοούνται και τεράστια επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη

Συναγερμός έχει σημάνει στο Νεπάλ, όπου μια εξαιρετικά ισχυρή ξαφνική πλημμύρα έπληξε το πρωί της Τετάρτης 26 Αυγούστου περιοχές κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ, παρασύροντας σπίτια, οχήματα, δρόμους, γέφυρες και υποδομές.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ασαφής και ενδέχεται να αυξηθεί καθώς οι Αρχές αποκτούν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

Τοπικές και διεθνείς αναφορές κάνουν λόγο για εκατοντάδες ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, μεταξύ των οποίων και τουρίστες και ταξιδιώτες.

Το επίκεντρο της καταστροφής βρίσκεται στην περιοχή Ρασούουα, ιδιαίτερα γύρω από τις περιοχές Τιμούρε και Σιαφρουμπέσι, όπου η ορμή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

NEPAL
Φωτ.: kathmandupost.com

Ο ποταμός Μποτέ Κόσι υπερχείλισε με εξαιρετική ταχύτητα, αφήνοντας πίσω του εικόνες μεγάλης καταστροφής.

Βίντεο και εικόνες από την περιοχή δείχνουν τεράστιους όγκους λασπόνερου να παρασύρουν οχήματα, κατασκευές και τμήματα δρόμων, ενώ σε αρκετά σημεία ολόκληρες παραποτάμιες εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Εκατοντάδες αγνοούμενοι – Ανάμεσά τους ξένοι ταξιδιώτες

Η πραγματική έκταση της τραγωδίας εξακολουθεί να αποσαφηνίζεται.

Σύμφωνα με το Νεπάλ Τουριστικό Συμβούλιο, 384 τουρίστες και ταξιδιώτες είχαν αναφερθεί ως αγνοούμενοι από τις πληγείσες περιοχές, με τις Αρχές να προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την κατάσταση και την τύχη τους.

NEPAL
Φωτ.: kathmandupost.com

Άλλες αναφορές περιλαμβάνουν μεταξύ των αγνοουμένων πολίτες από την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μαλαισία και άλλες χώρες.

Ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να ταυτίζεται αυτομάτως με επιβεβαιωμένους νεκρούς ή εγκλωβισμένους, καθώς οι Αρχές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 25 άνθρωποι είχαν διασωθεί μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού του Νεπάλ.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ο στρατός, η ένοπλη αστυνομία και η αστυνομία του Νεπάλ.

Η επιχείρηση διάσωσης αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.

NEPAL
Φωτ.: kathmandupost.com

Η καταστροφή δρόμων και γεφυρών έχει περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένα σημεία, ενώ η υψηλή στάθμη των υδάτων και οι συνθήκες στην περιοχή δυσχεραίνουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ο στρατός έχει διαθέσει 14 ελικόπτερα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και ιατρικές ομάδες.

Τι προκάλεσε την καταστροφή

Το ακριβές αίτιο της πλημμύρας δεν είχε αρχικά επιβεβαιωθεί. Νεότερες προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ωστόσο, δείχνουν προς ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο στην ορεινή περιοχή.

Επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο μια χιονοστιβάδα πάγου και βράχων να έπεσε στον ποταμό Λχέντε, προκαλώντας προσωρινό φράγμα και συσσώρευση νερού, το οποίο στη συνέχεια απελευθερώθηκε απότομα προς τα κατάντη.

Η εκτίμηση παραμένει προκαταρκτική και οι έρευνες συνεχίζονται.

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να σχετίζεται το φαινόμενο με παγετωνική λίμνη, καθώς η περιοχή έχει αντιμετωπίσει ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν.

Το 2025, πλημμύρα στον ίδιο ποταμό είχε προκαλέσει τον θάνατο εννέα ανθρώπων και την εξαφάνιση άλλων 24, ενώ είχε παρασύρει γέφυρα που συνέδεε το Νεπάλ με την Κίνα.

Η καταστροφή επεκτείνεται και στο Θιβέτ

Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στη νεπαλέζικη πλευρά των συνόρων. Στο Θιβέτ, οι Αρχές έχουν αναφέρει σοβαρές απώλειες και αγνοούμενους στην περιοχή Γκιιρόνγκ, όπου κατολίσθηση λάσπης επηρέασε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Κίνας και Νεπάλ.

Η κατολίσθηση προκάλεσε προβλήματα σε δρόμους, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση, ενώ επηρεάστηκε και το λιμάνι Γκιιρόνγκ, σημαντικό σημείο σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Σοβαρό είναι και το πλήγμα στην ενέργεια του Νεπάλ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 430 MW ηλεκτρικής ισχύος έχουν επηρεαστεί, κυρίως λόγω ζημιών σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Το μέγεθος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 12% της συνολικής υδροηλεκτρικής ισχύος της χώρας.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στους ποταμούς Μποτέ Κόσι και Τρισούλι να απομακρυνθούν από τις όχθες και να μετακινηθούν σε υψηλότερα και ασφαλέστερα σημεία.

► Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στην Ισπανία: Μητέρα και κόρη υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά την πλημμύρα

Υπάρχει επίσης ανησυχία για περαιτέρω επιπτώσεις κατά μήκος της πορείας των υδάτων προς τα κατάντη.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται, με τις νεπαλικές Αρχές να προσπαθούν να προσεγγίσουν τις περισσότερο απομονωμένες περιοχές και να καταγράψουν με ακρίβεια νεκρούς, διασωθέντες και αγνοούμενους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News