SEISMOS INDONHSIA
Φωτ.: ΑΡ

Ινδονησία: 38 νεκροί από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ – Καταρρεύσεις, εγκλωβισμένοι και πανικός στη Φλόρες (pics)

Κόσμος
Ινδονησία: 38 νεκροί από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ – Καταρρεύσεις, εγκλωβισμένοι και πανικός στη Φλόρες (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι – Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις παράκτιες περιοχές μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι

Εικόνες καταστροφής και πανικού καταγράφονται στην ανατολική Ινδονησία μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες την περιοχή της Φλόρες, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις και σοβαρές ζημιές.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 38 νεκρούς, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι ή αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 05:58 τοπική ώρα, με το επίκεντρο να εντοπίζεται ανοιχτά της Φλόρες και σε μικρό εστιακό βάθος, περίπου 10-15 χιλιομέτρων. Ακολούθησε σειρά ισχυρών μετασεισμών, μεταξύ των οποίων και ένας μεγέθους 6,1 Ρίχτερ.

Κατέρρευσαν κτίρια – Σοβαρές ζημιές στη Μαουμέρε

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στη Μαουμέρε, όπου έχουν καταγραφεί καταρρεύσεις κτιρίων, ζημιές σε υποδομές και διακοπές ηλεκτροδότησης. Σε ορισμένες περιοχές οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί εξαιτίας κατολισθήσεων, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αναφερθεί και άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ οι αρχές επιχειρούν να φτάσουν στα σημεία που έχουν πληγεί περισσότερο.

SEISMOS INDONHSIA
Φωτ.: ΑΡ

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιο κύμα πανικού στις παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα μετά την έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι.

Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κινήθηκαν προς ασφαλέστερες περιοχές. Η προειδοποίηση για τσουνάμι στη συνέχεια ήρθη, καθώς δεν καταγράφηκε επικίνδυνη άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν μικρά κύματα, κάτω από το ένα μέτρο.

Οι αρχές, πάντως, παραμένουν σε επιφυλακή εξαιτίας της συνεχιζόμενης μετασεισμικής δραστηριότητας.

«Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ σεισμό τόσο μεγάλο»

Κάτοικοι περιγράφουν στιγμές τρόμου, με έναν πανεπιστημιακό από το Ρουτένγκ να δηλώνει ότι το έδαφος «έμοιαζε σαν να ήταν τραμπολίνο».

Οι εικόνες από τις πληγείσες περιοχές αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, με κατεστραμμένα κτίρια, συντρίμμια στους δρόμους και κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

SEISMOS INDONHSIA
Φωτ.: ΑΡ
SEISMOS INDONHSIA
Φωτ.: ΑΡ

Στον «Δακτύλιο της Φωτιάς» η Ινδονησία

Η Ινδονησία βρίσκεται στον «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μία από τις πιο ενεργές σεισμικά και ηφαιστειακά ζώνες του πλανήτη.

Η Φλόρες έχει πληγεί και στο παρελθόν από ιδιαίτερα καταστροφικούς σεισμούς. Το 1992, σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι, με περίπου 2.500 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ οι αρχές εξακολουθούν να καταγράφουν τις ζημιές και να αναζητούν ανθρώπους που ενδέχεται να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Πηγή: Reuters, Associated Press, AFP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News