ipa - Iran

Πρόταση για 10ήμερη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Στο τραπέζι η επανεκκίνηση των συνομιλιών

Κόσμος
Πρόταση για 10ήμερη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Στο τραπέζι η επανεκκίνηση των συνομιλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμεσολαβητές κατέθεσαν στην Τεχεράνη πρόταση για δεκαήμερη κατάπαυση του πυρός με τις ΗΠΑ, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη των διπλωματικών επαφών

Πρόταση για δεκαήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν φέρεται να διαβίβασαν διαμεσολαβητές στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να περιοριστεί η ένταση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το σχέδιο προβλέπει προσωρινή εκεχειρία διάρκειας δέκα ημερών, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα αναβίωσης της προσωρινής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση διαβιβάστηκε τη Δευτέρα μέσω μεσολαβητών.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στις θέσεις που διατηρούσαν πριν από την τελευταία μεγάλη κλιμάκωση της έντασης, στις 9 Ιουλίου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, το Al Arabiya, επικαλούμενο πηγή με γνώση των επαφών, μετέδωσε ότι βρίσκεται υπό εξέταση και μια δεύτερη πρόταση εκεχειρίας. Το συγκεκριμένο σχέδιο συνδέεται με την προσωρινή επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ για χρονικό διάστημα από δέκα ημέρες έως δύο εβδομάδες, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας.

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτές στον διάλογο

Από αμερικανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιθυμεί μια διπλωματική λύση, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Τεχεράνη.

«Οι Ιρανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα ότι επιθυμούν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, ωστόσο η δική μας στάση διαμορφώνεται από τη συμπεριφορά τους», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News