Περισσότερα από 100 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στην περιοχή Κρόκσταντελβα, κοντά στην πόλη Ντράμεν της νότιας Νορβηγίας.
Η φωτιά εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε συγκρότημα κατοικιών και στη συνέχεια πέρασε σε γειτονική δασική έκταση. Οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία δυσχέραναν σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε την ευρύτερη περιοχή, η οποία βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Όσλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί ή αγνοούμενοι.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Η αστυνομία απομάκρυνε προληπτικά περισσότερους από 400 κατοίκους, καθώς οι φλόγες συνέχιζαν να καίνε κατοικίες και να εξαπλώνονται προς το δάσος.
Πολλοί από τους πληγέντες μεταφέρθηκαν σε οργανωμένο κέντρο φιλοξενίας, ενώ άλλοι κατέφυγαν σε σπίτια συγγενών και φίλων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της νορβηγικής αστυνομίας, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης είχε περιοριστεί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όμως οι επιχειρήσεις κατάσβεσης συνεχίζονταν.
Στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχαν δεκάδες πυροσβέστες, δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας και ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.
Η μεγαλύτερη οικιστική πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νορβηγίας χαρακτήρισε το περιστατικό ως τη μεγαλύτερη πυρκαγιά αυτού του είδους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές της αστυνομίας, η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε περίπου στις 15:30 της Παρασκευής από κατοικία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην πυκνοδομημένη περιοχή. Τα ακριβή αίτια, ωστόσο, παραμένουν άγνωστα και αποτελούν αντικείμενο έρευνας.
Κάτοικος της περιοχής συνέδεσε την ταχύτητα εξάπλωσης με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που είχαν προηγηθεί.
«Αυτό λέει κάτι για τη ζέστη που είχαμε τελευταία. Είχαμε πολλή ξηρασία. Μόλις ξεκίνησε η φωτιά, εξαπλώθηκε γρήγορα», δήλωσε ο Τόμας Έβγκεν στο Reuters.
