ERDOGAN
Φωτ.: AP

Ερντογάν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ: «Ανοίξτε την πόρτα» στην Τουρκία για την άμυνα – Νέα απαίτηση για άρση περιορισμών

Κόσμος
Ερντογάν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ: «Ανοίξτε την πόρτα» στην Τουρκία για την άμυνα – Νέα απαίτηση για άρση περιορισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στο επίκεντρο της Συνόδου του ΝΑΤΟ την ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και ζήτησε την άρση των περιορισμών στην αμυντική συνεργασία μεταξύ συμμάχων

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε την Τουρκία ως σημαντικό παράγοντα ασφαλείας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις 10 ισχυρότερες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου, αναφερόμενος στις επενδύσεις, στις εξαγωγές και στις νέες δυνατότητες που αναπτύσσει η χώρα.

«Η πραγματική επιτυχία της χώρας μας βρίσκεται στην πρόοδο που έχουμε σημειώσει στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τις παραγωγικές και εξαγωγικές της δυνατότητες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα διαθέτει επιπλέον 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένο τομέα ένα από τα μεγαλύτερα κενά της Συμμαχίας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι η χώρα διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό ξηράς στην Ευρώπη και ότι συμβάλλει ενεργά στις επιχειρήσεις, στις αποστολές και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε και η ανάγκη για αλλαγές στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των συμμάχων. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να καταργηθούν οι περιορισμοί που, όπως υποστήριξε, εμποδίζουν τις κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας.

«Πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί μεταξύ των συμμάχων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας», ανέφερε, συνδέοντας την πρότασή του με τη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής αντίληψης που χαρακτήρισε «ΝΑΤΟ 3.0».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σχέση ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι οι ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να δημιουργούν αποκλεισμούς για χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά όχι της ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαχωρισμούς μέσα στη Συμμαχία, τονίζοντας πως η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή όλων των συμμάχων.

«Ο αποκλεισμός των συμμάχων που δεν είναι μέλη της Ένωσης θα οδηγήσει σε τεχνητή διαίρεση στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιδιώκοντας μεγαλύτερο ρόλο της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια.

► Διαβάστε επίσης: Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Θα εξετάσουμε τα F-35» – «Η Τουρκία ήταν πιο πιστή από άλλες χώρες»

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας σε διεθνείς κρίσεις, σημειώνοντας ότι η χώρα συμμετέχει ενεργά σε αποστολές του ΝΑΤΟ σε περιοχές όπως το Κόσοβο, η Μαύρη Θάλασσα και οι χώρες της Βαλτικής.

Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε τη στήριξή του στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης γύρω από το Ιράν, χαρακτηρίζοντας θετική τη στάση της Ουάσινγκτον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News