tramp
Φωτ. ΑΡ

Τραμπ: Στο τραπέζι συνομιλία με την Ταϊβάν για πιθανή συμφωνία όπλων 14 δισ. δολαρίων

Κόσμος
Τραμπ: Στο τραπέζι συνομιλία με την Ταϊβάν για πιθανή συμφωνία όπλων 14 δισ. δολαρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι προτίθεται να έχει προσωπική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, με αντικείμενο μια πιθανή συμφωνία πώλησης οπλικών συστημάτων αξίας περίπου 14 δισ. δολαρίων, εξέλιξη που θα συνιστούσε σημαντική απόκλιση από τη μέχρι σήμερα διπλωματική πρακτική των Ηνωμένων Πολιτειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1979 δεν έχουν υπάρξει απευθείας επαφές μεταξύ ηγετών ΗΠΑ και Ταϊβάν, καθώς τότε η Ουάσιγκτον διέκοψε τις επίσημες σχέσεις με το νησί και αναγνώρισε διπλωματικά την κυβέρνηση του Πεκίνου. Έκτοτε, οι επαφές παραμένουν ανεπίσημες, στο πλαίσιο της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Ταϊπέι και Πεκίνου.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την επανένωσή της, ενώ οι ΗΠΑ, αν και δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, υποστηρίζουν την άμυνά της και βάσει νομοθεσίας της παρέχουν μέσα αυτοπροστασίας.

 ►Διαβάστε επίσης: Σκηνικό έντασης ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία – Ο Στάρμερ «χαλαρώνει» τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Τραμπ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επικοινωνίας πριν από οποιαδήποτε απόφαση για εξοπλιστικά, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα μιλήσει μαζί του» και πως «μιλά με όλους», τονίζοντας ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα της Ταϊβάν. Παράλληλα, εμφανίστηκε θετικός για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τις οποίες χαρακτήρισε «εκπληκτικές» μετά από πρόσφατη συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι το Πεκίνο αντιτίθεται έντονα σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, αλλά και στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων προς το νησί, καλώντας την Ουάσιγκτον να αποφεύγει ενέργειες που, όπως υποστηρίζει, ενισχύουν αποσχιστικές τάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News