Συναγερμός για πιθανό κρούσμα χανταϊού στην Ισπανία – Έρευνες μετά τα περιστατικά στο κρουαζιερόπλοιο τρόμου

Κόσμος
Συναγερμός για πιθανό κρούσμα χανταϊού στην Ισπανία – Έρευνες μετά τα περιστατικά στο κρουαζιερόπλοιο τρόμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ισπανικές υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος χανταϊού σε 32χρονη γυναίκα στο Αλικάντε, η οποία ταξίδεψε με την ίδια πτήση επιβάτη που συνδέεται με το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου έχουν ήδη καταγραφεί θάνατοι και επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ισπανίας μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος χανταϊού σε 32χρονη γυναίκα στην περιοχή του Αλικάντε, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη και υποβάλλεται σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

Σύμφωνα με ισπανούς αξιωματούχους Υγείας, η γυναίκα είχε ταξιδέψει με την ίδια πτήση επιβάτη που νόσησε έπειτα από παραμονή στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius και κατέληξε στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει στο πλοίο το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού, ένα σπάνιο στέλεχος που, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και μετά από στενή επαφή, μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων.

Η 32χρονη εμφανίζει ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Αλικάντε, όπου υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Ο υφυπουργός Υγείας της Ισπανίας, Χαβιέρ Παντίγια, δήλωσε ότι η γυναίκα καθόταν δύο σειρές πίσω από επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η μεταξύ τους επαφή ήταν περιορισμένη και σύντομη.

Παράλληλα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Βαλένθια έχουν ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της 32χρονης, προκειμένου να αποκλειστεί ενδεχόμενη διασπορά.

Την ίδια ώρα, νέο πιθανό περιστατικό χανταϊού εξετάζεται και στη Βρετανία, καθώς τουρίστας που επέβαινε στο ίδιο κρουαζιερόπλοιο παραμένει σε απομονωμένο νησί του Νοτίου Ατλαντικού, όπου είχε αποβιβαστεί πριν γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε επιβεβαιωμένα και τρία ύποπτα κρούσματα που σχετίζονται με το MV Hondius, ενώ τρεις επιβάτες του πλοίου έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παρά την ανησυχία που έχει προκαλέσει η υπόθεση, ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος ευρείας εξάπλωσης του χανταϊού στον παγκόσμιο πληθυσμό παραμένει «εξαιρετικά χαμηλός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News