Έξι ανήλικοι από την Ουκρανία αναμένεται να επιστρέψουν από τη Ρωσία στις οικογένειές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ.
Όπως έγινε γνωστό, ακόμη ένα παιδί πρόκειται να επανενωθεί με τους οικείους του μέσα στον μήνα, όπως αναφέρει το γραφείο της πρώτης κυρίας.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα σε Ρωσία και Λευκορωσία, με καταγγελίες ότι ορισμένα από αυτά υφίστανται στρατιωτική εκπαίδευση και εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον της πατρίδας τους.
Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον περασμένο Αύγουστο, η Μελάνια Τραμπ είχε αναδείξει το ζήτημα των παιδιών που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πρόκειται για την τέταρτη αντίστοιχη παρέμβαση που συμβάλλει σε επιστροφές ανηλίκων.
«Η επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, με έμφαση στη συνέχιση της συνεργασίας για την προστασία των ανηλίκων.
Την ίδια ώρα, έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα κάνει λόγο για πρακτικές που ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναφορικά με τη μεταφορά παιδιών μετά την εισβολή του 2022. Παράλληλα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων για παράνομες απελάσεις ανηλίκων.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εθελοντικές απομακρύνσεις πολιτών από εμπόλεμες περιοχές.
