Η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασαν σε κοινή δήλωση την αμέριστη υποστήριξή τους προς το Λίβανο και την ανάγκη για την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις που οδήγησαν σε θανάτους προσωπικού της UNIFIL.
Η δήλωση επισημαίνει ότι η ευθύνη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης βαραίνει τη Χεζμπολάχ, και καταδικάζει τις επιθέσεις της οργάνωσης υπέρ του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Οι χώρες τονίζουν ότι η ενίσχυση της λιβανικής κρατικής κυριαρχίας και των θεσμών είναι απαραίτητη για την αποτροπή ξένων παρεμβάσεων και υποστηρίζουν την άμεση πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, με στόχο την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Παράλληλα, αναγνωρίζουν την προσπάθεια της λιβανικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον έλεγχο της σε όλη τη χώρα και να διασφαλίσει το κρατικό μονοπώλιο όπλων, προτρέποντας τη συνέχιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με το ΔΝΤ.
Η κοινή δήλωση επισημαίνει επίσης την ανάγκη για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών, την επιστροφή στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός και την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τονίζεται η προστασία των αμάχων, του ανθρωπιστικού προσωπικού, των υποδομών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των γεφυρών και η ανησυχία για τον αναγκαστικό εκτοπισμό άνω του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων.
Παράλληλα, καλείται το Ισραήλ να αποφύγει χερσαία επέμβαση στο λιβανικό έδαφος και να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου.
► Διαβάστε επίσης: Ιερουσαλήμ: Κεκλεισμένων των θυρών οι εορτασμοί του Πάσχα στον Πανάγιο Τάφο
Η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να υποστηρίξει ανθρωπιστικά το Λίβανο, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πληγέντες και τους εκτοπισμένους, και να ενισχύσει τη UNIFIL, επισημαίνοντας την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι αποκλιμάκωσης. Η δήλωση καλεί όλα τα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
