Η Ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα επίσημα τη διαμαρτυρία της προς το Ιράν, καλώντας τον Ιρανό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.
Αφορμή αποτέλεσε η εκτόξευση ντρόουν κατά της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, ένα γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια της περιοχής.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει καμία εμπλοκή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: «Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ιταλία δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε τη στάση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Ταγιάνι επανέλαβε τη διαφωνία της Ιταλίας σχετικά με την κατασκευή και χρήση πυρηνικών όπλων και την αύξηση των πυραύλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την Ευρώπη.
Τόνισε ότι η πρεσβεία της Ιταλίας στην Τεχεράνη παραμένει ανοικτή και ότι η διπλωματία συνεχίζεται, αλλά οι επιθέσεις κατά ουδέτερων χωρών, όπως η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι απαράδεκτες.
► Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Μακρόν για Ιράν: «Στέλνουμε στην Κύπρο τη φρεγάτα Le Languedoc και εναέρια μέσα»
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ έκλεισε με σαφή προειδοποίηση: «Λέμε φτάνει με επιθέσεις σε χώρες που δεν έχουν εμπλακεί, γιατί αυτό μόνο επιδεινώνει την κατάσταση». Η κίνηση αυτή της Ιταλίας αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας του διεθνούς δικαίου, της ασφάλειας των ευρωπαϊκών χωρών και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.
