Η Ισπανική κυβέρνηση επέδειξε άμεση αντίδραση, καταβάλλοντας προκαθορισμένες αποζημιώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες.
Οι πληρωμές περιλαμβάνουν κρατικά κονδύλια, ασφαλιστικές προκαταβολές και φορολογικές απαλλαγές, εξασφαλίζοντας άμεση οικονομική στήριξη για τους πληγέντες.
Το δυστύχημα στην Αδαμούθ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 150, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά ατυχήματα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.
► Διαβάστε επίσης: Πέντε μητέρες χάθηκαν στην έκρηξη της «Βιολάντα» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την τραγωδία στα Τρίκαλα (vid)
Αντίθετα, στην Ελλάδα, μετά το πολύνεκρο ατύχημα στα Τέμπη, οι αποζημιώσεις δεν είναι οριζόντιες και ενιαίες. Η Hellenic Train και ο ΟΣΕ έχουν δώσει προκαταβολές και η πλήρης αποζημίωση εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες καθυστερούν μήνες ή και χρόνια.
Οι οικογένειες των θυμάτων και οι τραυματίες δεν λαμβάνουν άμεση οικονομική ανακούφιση, παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας για προστασία των θυμάτων.
Η σύγκριση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας δείχνει καθαρά τη διαφορά στην πολιτική διαχείριση σιδηροδρομικών τραγωδιών. Η Ισπανία παρέχει άμεση, οργανωμένη και καθολική αποζημίωση, ενώ στην Ελλάδα η διαδικασία είναι αργή, γραφειοκρατική και μερική.
Η εμπειρία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση των διαδικασιών αποζημίωσης και της σιδηροδρομικής ασφάλειας στη χώρα μας.
