Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο θανατηφόρος πυροβολισμός της κατοίκου της Μινεάπολης, Ριν Γκουντ, από πράκτορα του ICE αποτελεί καταχρηστική χρήση βίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του CNN.
Περίπου οι μισοί το αντιμετωπίζουν ως ένδειξη ευρύτερων προβλημάτων στον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE), ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις της ICE έχουν κάνει τις πόλεις ασφαλέστερες.
Μόλις το 26% των Αμερικανών δηλώνει ότι θεωρεί τον πυροβολισμό ενδεδειγμένη χρήση βίας. Η πλειονότητα, 56%, τον χαρακτηρίζει καταχρηστική χρήση βίας, ενώ 51% δηλώνει επίσης ότι το περιστατικό αντανακλά μεγαλύτερα προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας της ICE.
Μονοψήφιο ποσοστό το περιγράφει ως μεμονωμένο συμβάν, ενώ οι υπόλοιποι απαντούν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς ώστε να διαμορφώσουν άποψη.
Οι Αμερικανοί δηλώνουν, με αναλογία 51% έναντι 31%, ότι οι ενέργειες επιβολής της ICE κάνουν τις πόλεις λιγότερο ασφαλείς και όχι ασφαλέστερες, ένα επιπλέον 18% λέει ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου επίδραση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Τα βίντεο που καταγράφουν τον πράκτορα της ICE Jonathan Ross να πυροβολεί τη Good έχουν προκαλέσει έντονα διαφορετικές αντιδράσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αιρετών, μια διάσταση που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση του CNN.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται πιο ενωμένοι στις ανησυχίες τους για τη δράση της ICE, απ’ ό,τι οι Ρεπουμπλικανοί στη διάθεσή τους να υπερασπιστούν την υπηρεσία.
Πάνω από 8 στους 10 Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς χαρακτηρίζουν τον πυροβολισμό ως ακατάλληλη χρήση βίας που αντανακλά ευρύτερα προβλήματα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό λέει ότι οι επιχειρήσεις της ICE έχουν κάνει τις πόλεις λιγότερο ασφαλείς.
Από την άλλη, μια μικρότερη πλειοψηφία, 67% των ενηλίκων που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικανούς, εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις επιβολής της ICE έχουν συνολικά κάνει τις πόλεις ασφαλέστερες, ενώ 56% χαρακτηρίζει τον πυροβολισμό ενδεδειγμένη χρήση βίας. Οι υπόλοιποι μοιράζονται ανάμεσα σε όσους τον καταδικάζουν και σε όσους αποφεύγουν να τοποθετηθούν.
Το τμήμα των ανεξάρτητων που δεν κλίνει προς κανένα κόμμα επίσης εκφράζει αντίθεση προς τις ενέργειες της ICE: πάνω από τους μισούς λένε ότι η επιβολή της υπηρεσίας κάνει τις πόλεις λιγότερο ασφαλείς και ότι ο πυροβολισμός είναι ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων στον τρόπο λειτουργίας της.
Συνολικά, λίγο πάνω από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούν ότι οι πολιτικές απελάσεων του Τραμπ υπερβαίνουν τα όρια.
Με διαφορά 10 μονάδων, 47% έναντι 37%, οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι ανησυχούν περισσότερο για τις κατασταλτικές ενέργειες εναντίον όσων διαμαρτύρονται για τις απελάσεις, παρά για το ενδεχόμενο οι ίδιες οι διαμαρτυρίες να εκτραχυνθούν.
Μόνο 37% του κοινού δηλώνει μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι θα διεξαγάγει δίκαιη και σε βάθος έρευνα για τον πυροβολισμό, ενώ μόλις 38% εγκρίνει το έργο της Κρίστι Νόεμ ως υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.
Στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη του κινήματος “Make America Great Again” είναι κατά 32 μονάδες πιθανότερο από όσους δεν ανήκουν στο κίνημα να στηρίζουν τις ενέργειες του πράκτορα της ICE.

Και ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι που ζουν σε αστικά κέντρα τείνουν να βλέπουν την επιβολή της ICE ως παράγοντα που κάνει τις πόλεις ασφαλέστερες, είναι λιγότερο πιθανό να το λένε σε σχέση με τους ομοϊδεάτες τους σε προάστια ή αγροτικές περιοχές.
Συνολικά, το 59% των Αμερικανών που ζουν σε πόλεις -μια ομάδα που κλίνει προς τους Δημοκρατικούς- πιστεύει ότι η επιβολή της ICE κάνει τις πόλεις λιγότερο ασφαλείς.
Μια διαρκής στροφή κατά του Τραμπ στο μεταναστευτικό
Ο Τραμπ είχε κάνει τη μετανάστευση κεντρικό θέμα της εκστρατείας του το 2024, υποσχόμενος τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην αμερικανική ιστορία και επιτιθέμενος στον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον χειρισμό των συνόρων ΗΠΑ–Μεξικού.
Καθώς ο Τραμπ εφαρμόζει την καταστολή που είχε υποσχεθεί, καταγράφεται μια διαρκής μεταβολή της κοινής γνώμης εις βάρος του ως προς το μεταναστευτικό. Τον Φεβρουάριο, μόλις 45% των Αμερικανών έλεγε ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να απελάσει παράτυπους μετανάστες είχαν «ξεφύγει».
Μέχρι τον Απρίλιο, εν μέσω σειράς απελάσεων υψηλής δημοσιότητας -μεταξύ των οποίων και η απελάση του Κίλμαρ Αμπρέγκο Γκαρθία σε φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ, που στη συνέχεια ανετράπη- το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 50%, επίπεδο στο οποίο παραμένει έκτοτε στις μετρήσεις του CNN.
Στην πιο πρόσφατη έρευνα, 52% δηλώνει ότι οι προσπάθειες απελάσεων του Τραμπ έχουν πάει πολύ μακριά.
Αυτό περιλαμβάνει ισχυρές πλειοψηφίες τόσο μεταξύ των Δημοκρατικών όσο και των πραγματικά ανεξάρτητων, ενώ περίπου το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών λέει ότι ο Τραμπ δεν έχει πάει αρκετά μακριά.

Παρόμοια πορεία έχει ακολουθήσει και η δημοτικότητα του Τραμπ στο ζήτημα της μετανάστευσης, η οποία υποχώρησε τους πρώτους μήνες της δεύτερης θητείας του. Τον περασμένο Μάρτιο, 51% ενέκρινε τους χειρισμούς του - ποσοστό υψηλότερο από οποιοδήποτε σημείο της πρώτης του θητείας.
Ωστόσο, μέχρι τον Ιούλιο του 2025, το ποσοστό είχε πέσει στο 42%.
Μετά το περιστατικό της Μινεσότα, η αποδοχή του παραμένει σταθερή σε αυτό το χαμηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση του CNN, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τα χαμηλότερα ποσοστά που είχε καταγράψει ο Τραμπ στο ίδιο θέμα κατά την πρώτη του θητεία.
