Με ξεκάθαρο τρόπο τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, απέναντι στις τελευταίες συζητήσεις που αναζωπυρώθηκαν γύρω από το καθεστώς του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να περάσει η Γροιλανδία υπό αμερικανική κυριαρχία ή έλεγχο.
«Η Γροιλανδία δεν θέλει να αποτελεί μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν επιδιώκει να τεθεί υπό τον έλεγχό τους. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη: παραμένουμε με τη Δανία», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη.
Ο ίδιος επανέλαβε παράλληλα πως «η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση», επισημαίνοντας ότι η χώρα του εμπιστεύεται πλήρως τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και ότι παραμένει ενωμένη με το Βασίλειο της Δανίας.
Δανία: Οι δυσκολότερες στιγμές ίσως έπονται
Αναφερόμενη στο αυξημένο ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, τόνισε πως η χώρα της βρέθηκε αντιμέτωπη με «απαράδεκτη πίεση» από έναν από τους στενότερους συμμάχους της. Όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις ότι «τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας».
Γερμανία: Πρωτοφανές για το ΝΑΤΟ οποιοδήποτε τετελεσμένο
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να θέσουν τη Γροιλανδία υπό αμερικανικό έλεγχο θα δημιουργούσε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου στην ιστορία του ΝΑΤΟ και γενικότερα σε οποιαδήποτε αμυντική συμμαχία.
Ρούτε: Επίκεντρο η ασφάλεια της Αρκτικής
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε ότι «όλοι συμφωνούν» στην ανάγκη συνεργασίας για την Αρκτική, προσθέτοντας πως αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή.
Πηγή: Reuters
