Εβδομήντα δύο ώρες μετά την επίσημη έκκληση του επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, για την ανάγκη έγκυρης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, στην περιοχή φαίνεται να έχουν φτάσει τουλάχιστον 115 φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, την ελπίδα δεκάδων χιλιάδων αμάχων, με τους αριθμούς, ωστόσο, να μην είναι επαρκείς ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων.

Για όλα αυτά μίλησε χθες το απόγευμα και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας πως «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υπομένουν αυτό που μπορεί να είναι η πιο σκληρή φάση αυτής της σκληρής σύγκρουσης», επεξηγώντας ότι, παρά το γεγονός ότι περίπου 400 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα, μόνο τα 115 έχουν φτάσει στον προορισμό τους, μέχρι στιγμής, με τον ΟΗΕ να έχει καταφέρει να μοιράσει «αλεύρι, βρεφική τροφή, βιταμίνες και φάρμακα».
Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ανοιχτός σε μια προσωρινή κατάπαυση πυρός, ακολουθώντας την παγκόσμια κατακραυγή και τις διαμορφωμένες κυρώσεις κατά του Ισραήλ, οι επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων συνεχίζονται, με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας να κάνει λόγο για τον θάνατο 16 ανθρώπων.
Οι εξελίξεις στη Γάζα φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει και ένα εσωτερικό κύμα συνεκτικότητας μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία δείχνουν να συσπειρώνονται πίσω από μια ευρεία θέση κατάπαυσης του πυρός και τη λύση των δύο κρατών.
Η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια κατέφτασε
Με τα πρώτα φορτία να μεταφέρονται μετά από τρεις μήνες αποκλεισμού στη Γάζα, το μέγεθος των αναγκών αποκαλύπτει μια ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα, καθώς τα 115 φορτηγά είναι σημαντικά, αλλά ανεπαρκή να στηρίξουν τις πολυπληθείς ανάγκες των Παλαιστινίων της Γάζας.
Όπως σημείωσε ο Τομ Φλέτσερ σε δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «σε στενή επαφή με την ομάδα στη Γάζα. Σήμερα θα είναι κρίσιμη μέρα. Φορτηγά με σωτήρια βοήθεια επιτέλους κινούνται ξανά».
Σύμφωνα με την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, μισό εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια» κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιμοκτονία και υψηλά ποσοστά θανάτου.
Ως εκ τούτου, η άφιξη των 115 φορτηγών αποτέλεσε μια πρώτη ελπίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με τους φούρνους της περιοχής να έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις ενισχύσεις για τη δημιουργία και παροχή ψωμιού προς τους πολίτες, με τις προμήθειες να είναι περιορισμένες και να φτάνουν για την παροχή ψωμιού για τις επόμενες δύο ημέρες, όπως επεξηγούν στο BBC.
Παρ’ όλα αυτά, η σκληρή πραγματικότητα της απομόνωσης και των αλλεπάλληλων σφυροκοπημάτων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος κάνουν αντιληπτό ότι η βοήθεια που καταφτάνει στη Γάζα είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο μέγεθος των αναγκών.
Σημειωτέον ότι, πριν από τον πόλεμο, περίπου 500 φορτηγά την ημέρα κατέφταναν στη Λωρίδα της Γάζας, φέρνοντας τρόφιμα, φάρμακα, παιδικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε και μηδενίστηκε από την ημέρα έναρξης του πολέμου και του μπλοκαρίσματος του προηγούμενου διαστήματος.
Ως εκ τούτου, οι ανάγκες έχουν εκτοξευθεί, με τα όργανα του ΟΗΕ να υπολογίζουν ότι χρειάζονται 600 φορτηγά την ημέρα για να ξεκινήσουν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, με την αβεβαιότητα να αυξάνεται αισθητά.

Όπως σημειώνει η οργάνωση του παγκόσμιου προγράμματος τροφίμων, «η πείνα, η απόγνωση και το άγχος για το αν θα έρθει περισσότερη επισιτιστική βοήθεια συμβάλλουν στην αύξηση της ανασφάλειας», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε υποστήριξη από τις ισραηλινές Αρχές για να μεταφέρουμε πολύ μεγαλύτερους όγκους επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη συνέπεια και να μεταφέρουμε κατά μήκος ασφαλέστερων διαδρομών, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός».
Η άφιξη των 115 φορτηγών αποτέλεσε μια πρώτη ελπίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με τους φούρνους της περιοχής να έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις ενισχύσεις για τη δημιουργία και παροχή ψωμιού προς τους πολίτες, με τις προμήθειες να είναι περιορισμένες και να φτάνουν για την παροχή ψωμιού για τις επόμενες δύο ημέρες, όπως επεξηγούν στο BBC
Να τονίσουμε ότι χθες το απόγευμα ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε ένα πλάνο πέντε βημάτων για την παραγωγικότερη μεταφορά πρώτων βοηθειών στην περιοχή, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να σημειώνει ότι 160 χιλιάδες παλέτες, που ισοβαθμούν με 9 χιλιάδες φορτηγά, βρίσκονται στα σύνορα προς παράδοση.
Και όλα αυτά ενώ η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τον θάνατο 16 ανθρώπων από ισραηλινά πυρά, τα οποία έπληξαν την περιοχή τα μεσάνυχτα της χθεσινής ημέρας, με τον Μοχάμεντ αλ Μουχάγιρ να δηλώσει σε ξένο Μέσο ότι «ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από τα μεσάνυχτα ανέρχεται σε 16 νεκρούς», ενώ στο πέρας τους άφησαν και δεκάδες τραυματίες.

Ελλάδα
“Πυρ και μανία” η αντιπολίτευση με την κυβέρνηση
“Πυρ και μανία” είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση που διατηρεί η κυβέρνηση για τη Γάζα, μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να μην προχωρήσει στη συνυπογραφή του σχεδίου της Ολλανδίας για τη διακοπή της εμπορικής συνεργασίας της Ε.Ε. με το Ισραήλ, αλλά ούτε και την επιστολή που εξέδωσαν αρχικά η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς, η οποία βρήκε αυξημένη υποστήριξη διεθνώς, όχι όμως από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες φαίνεται να διατήρησαν αρχικά την ουδετερότητα τους.
Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα κόμματα της προοδευτικής πτέρυγας της ελληνικής αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, προχώρησαν σε άτυπη ευθυγράμμιση των θέσεών τους για το παλαιστινιακό ζήτημα και την αρχικά διακριτική και μετέπειτα διπλωματική αναδίπλωση των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης, ακολουθούμενη από σωρεία αντιδράσεων, κάνοντας λόγο για μια στάση που «εκθέτει τη χώρα» και είναι «too little too late», όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σημείωσε πως «σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο πολυμορφικός διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων και της προοδευτικής σκέψης. Διάλογος που θα είναι κοινοβουλευτικός, θα είναι κινηματικός, θα είναι επιστημονικός και πρέπει να είναι ανοιχτός και δημιουργικός. Και πρέπει να έχει σεβασμό και στρατηγικό ορίζοντα».
Στα παραπάνω πρόσθεσε και η επιστολή του ΚΚΕ, για πρόσκληση συνεργασίας των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη Γάζα, την οποία μέχρι στιγμής έχουν αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και η Νέα Αριστερά, αναμένοντας την αποδοχή και των υπολοίπων.
