Μια ελαφρά αλλαγή στην όραση μπορεί να είναι το πρώτο εμφανές σημάδι της νευρολογικής νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με κορυφαία γιατρό του βρετανικού ΕΣΥ. Τα πρώιμα σημάδια της πάθησης είναι γνωστό ότι περιλαμβάνουν τρέμουλο, δυσκαμψία, βραδύτητα στην κίνηση και απώλεια όσφρησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την οφθαλμίατρο Πουνάμ Κρισάν, που εμφανίζεται σε πρωινή εκπομπή του BBC, η αντίληψη βάθους είναι μια «συνηθισμένη πρόκληση» για τα άτομα με Πάρκινσον και «δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην κινητικότητα».
Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νόσο, ανάμεσά τους και διάσημοι όπως ο Mάικλ Φοξ, ο Μπίλι Κόνολι και ο Τζέρεμι Πάξμαν.
Η Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια νευρικών κυττάρων σε περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας ουσίας που βοηθά στον συντονισμό των κινήσεων του σώματος.
Η πάθηση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς πεθαίνουν περισσότερα νευρικά κύτταρα, αφήνοντας τους ασθενείς να παλεύουν με καθημερινές δραστηριότητες.
Αν και η νόσος μπορεί να επηρεάσει την όραση με πολλούς τρόπους — όπως διπλή όραση, παραισθήσεις και ξηρότητα στα μάτια — δύο συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά για άτομα με προβλήματα στην αντίληψη του βάθους, αναφέρει η Κρισάν:
«Το να μπαίνεις στη μπανιέρα μπορεί να είναι επικίνδυνο, επειδή οι επιφάνειες είναι γλιστερές όταν είναι βρεγμένες. Η σταθερότητα των ποδιών είναι το μόνο που αποτρέπει μια πτώση.
Για μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς, προτείνω μπανιέρα με είσοδο, ή έστω ντους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος.
Οι σκάλες είναι επίσης επικίνδυνες για οποιονδήποτε έχει προβλήματα στην αντίληψη βάθους ή στην κινητικότητα.

Φροντίστε η όραση σας — ή των ηλικιωμένων συγγενών σας — να μην είναι επηρεασμένη, ελέγχοντας αν μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες χωρίς δυσκολία.»
Η ίδια προσθέτει:
«Η δυνατότητα να κινείσαι με αυτοπεποίθηση μέσα στο σπίτι είναι βασική για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας όσο μεγαλώνουμε. Έτσι, η έγκαιρη αναγνώριση αυτού του προειδοποιητικού σημείου - είτε στον εαυτό σας είτε σε κάποιον ηλικιωμένο συγγενή - μπορεί να οδηγήσει στην κατάλληλη υποστήριξη ώστε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή στο σπίτι.
Οι αλλαγές στο σπίτι βοηθούν επίσης στη διαχείριση της κατάστασης. Οι χειρολαβές ή ένας ανελκυστήρας σκάλας προσφέρουν ασφάλεια και ανεξαρτησία.»
Στατιστικά και πρόσθετες πληροφορίες
- Η νόσος Πάρκινσον επηρεάζει περίπου 153.000 άτομα στη Μ. Βρετανία και 500.000 στις ΗΠΑ.
- Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί στους 172.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030.
- Κάθε ώρα, δύο άτομα διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον στη Βρετανία.
- Το κόστος για το βρετανικό ΕΣΥ ξεπερνά τις 848 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού
- Μυϊκούς σπασμούς
Η νόσος παραμένει εν μέρει αγνώστου αιτιολογίας, καθώς οι ειδικοί ακόμα προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια. Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι προκαλείται από συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, υπάρχουν διαθέσιμες αγωγές που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερο.