tramp-trum- poutin-putin
(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

Κρίσιμη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία – Σενάρια αποχώρησης ΗΠΑ από τη διπλωματική πίεση

Κόσμος
Κρίσιμη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία – Σενάρια αποχώρησης ΗΠΑ από τη διπλωματική πίεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς Τραμπ και Πούτιν συνομιλούν τηλεφωνικά με στόχο την αναζήτηση λύσης. Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, η Ουάσινγκτον εξετάζει ακόμη και αποχώρηση από τη διπλωματική πίεση. Το Κρεμλίνο επιμένει στους όρους του, ενώ η Ουκρανία ζητά πλήρη απόσυρση ρωσικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται και η αγωνία κορυφώνεται ενόψει κρίσιμων αποφάσεων τις επόμενες ημέρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο ουκρανικό μέτωπο. Η συνομιλία τους έρχεται μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω εντατικοποίησης των ρωσικών επιθέσεων.

Η τηλεφωνική επαφή ξεκίνησε αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδος, και αναμένεται να ακολουθήσουν επαφές του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με Ευρωπαίους ηγέτες (Μακρόν, Στάρμερ, Τουσκ, Μερτς). Η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις διπλωματικές προσπάθειες, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος.

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο Τραμπ παραμένει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Πούτιν, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο, συμπεριλαμβανομένων δευτερογενών κυρώσεων. Την ίδια στιγμή, η ρωσική πλευρά, μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώνει ότι δεν έχει δρομολογηθεί κάποια συνάντηση σε φυσικό επίπεδο.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, τόνισε ότι η Ρωσία ενεργεί με συνέπεια και σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, κατηγορώντας παράλληλα το Κίεβο για συνεχείς μεταβολές στάσης. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι όροι για εκεχειρία περιλαμβάνουν αποχώρηση της Ουκρανίας από τέσσερις επίμαχες περιοχές, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση.

Η Ουκρανία απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις και ζητά πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας. Οι ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν μπλοκαριστεί, ενώ οι πρώτες τετ-α-τετ συνομιλίες από το 2022 δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η Μόσχα, παρά τις διεθνείς πιέσεις, συνεχίζει τις επιθέσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ρωσικά drones προκάλεσαν θανάτους αμάχων στη Σούμι και στο Κίεβο, ενώ ο στρατός κατέλαβε νέα περιοχή στη Ντονέτσκ. Το Σάββατο, η Ρωσία εξαπέλυσε 273 drones, αριθμό-ρεκόρ.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Πούτιν φέρεται να θεωρεί ότι έχει το πλεονέκτημα, ευελπιστώντας να ελέγξει πλήρως τις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές μέχρι το τέλος του 2024. Ευρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο, ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να δεχτεί μια συμφωνία που θα ωφελήσει τη Μόσχα, υπό την πίεση να τερματίσει τον πόλεμο.

Παράλληλα, εξετάζονται πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τον Λευκό Οίκο να προειδοποιεί ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχίσει να μπλοκάρει τις συνομιλίες. Ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και διαρκούς ειρήνης.

Ο Πούτιν δεν δείχνει πρόθεση για παραχωρήσεις και δηλώνει πως η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο όσο χρειαστεί για την επίτευξη των στόχων της. Το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν φοβάται τις κυρώσεις και δεν θα αλλάξει στρατηγική.

Η πίεση αυξάνεται ενόψει των επόμενων ημερών. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να ενημερώσει Ζελένσκι και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρώσει την επικοινωνία του με τον Πούτιν. Όλα δείχνουν ότι η παρούσα εβδομάδα θα κρίνει πολλά για την πορεία του πολέμου και των διεθνών ισορροπιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News