Σύμφωνα με τη Αγία Γραφή, η Κιβωτός της Διαθήκης κατασκευάστηκε από τους Ισραηλίτες λίγο μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο, γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ. Ο Μωυσής τοποθέτησε μέσα τις Δέκα Εντολές.
Η CIA διεξήγαγε πειράματα τη δεκαετία του 1980 με άτομα που ισχυρίζονταν ότι μπορούσαν να αντιληφθούν πληροφορίες για μακρινά αντικείμενα, γεγονότα ή άλλα άτομα.
Η αναφορά περιγράφει μία από αυτές τις δοκιμές, όπου ο Απομακρυσμένος Παρατηρητής υπ’ αριθμόν 032 έλαβε συντεταγμένες για να εντοπίσει έναν στόχο, και περιέγραψε την Κιβωτό της Διαθήκης ως κρυμμένη στη Μέση Ανατολή.
Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Κιβωτός της Διαθήκης φυλασσόταν αρχικά εντός του Αγίου των Αγίων, του εσώτατου θαλάμου του αρχαίου Ναού της Ιερουσαλήμ, προτού εξαφανιστεί κατά τη βαβυλωνιακή λεηλασία της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ.
Υπάρχει επίσης ένας θρύλος σύμφωνα με τον οποίο το αντικείμενο μεταφέρθηκε στην Αιθιοπία και σήμερα φυλάσσεται σε τοπική εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά, αποδείξεις για την ύπαρξη του κιβωτίου δεν έχουν ακόμη βρεθεί, αλλά το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA από το 2000 ισχυρίζεται ότι ανακαλύφθηκε το 1988.
«Ο στόχος είναι ένα κιβώτιο. Αυτό το κιβώτιο περιέχει ένα άλλο κιβώτιο μέσα του», αναφέρει το έγγραφο.
«Ο στόχος είναι φτιαγμένος από ξύλο, χρυσό και ασήμι... και είναι διακοσμημένος με έναν εξαπτέρυγο άγγελο.»
Ο απομακρυσμένος παρατηρητής συνέχισε, λέγοντας ότι το αντικείμενο σε σχήμα φέρετρου είναι «τοποθετημένο κάπου στη Μέση Ανατολή» και ανέφερε ότι οι άνθρωποι στην περιοχή μιλούσαν αραβικά.
Ωστόσο, ο ερευνητής δεν είχε πληροφορηθεί ότι αναζητούσε την χαμένη Κιβωτό πριν από την έναρξη του πειράματος.
Σύμφωνα με τη Βιβλική ιστορία, αυτό το ιερό, καλυμμένο με χρυσό ξύλινο κιβώτιο κατασκευάστηκε κάπου γύρω στο 1445 π.Χ. Οι Δέκα Εντολές είναι μια λίστα με εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, όπως «ου φονεύσεις» και «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου».

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Κιβωτός παρέμεινε στον αρχαίο Ναό της Ιερουσαλήμ για αιώνες, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μόνο ο Αρχιερέας των Ισραηλιτών μπορούσε να τη δει - και μόνο κατά τη διάρκεια της πιο ιερής ημέρας του Ιουδαϊσμού, του Γιομ Κιπούρ.
Και έπειτα, εξαφανίστηκε.
Όμως αυτό το έγγραφο της CIA — ένα κατάλοιπο του μυστηριώδους «Project Sun Streak» (Επιχείρηση Ηλιακή Ακτίνα) — υποδηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει την τοποθεσία της Κιβωτού εδώ και χρόνια.
Τη δεκαετία του 1970 και 1980, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) και άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της CIA, χρησιμοποίησαν άτομα «που υποτίθεται ότι είχαν παραφυσικές ικανότητες» ως μέσο απόκτησης πληροφοριών για «μακρινά γεγονότα».
H επιχείρηση «Ηλιακή Ακτίνα» επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μέντιουμ — γνωστά ως απομακρυσμένοι παρατηρητές — για να συγκεντρώσει πληροφορίες για στόχους χρησιμοποιώντας μόνο συντεταγμένες.

Οι απομακρυσμένοι παρατηρητές υποτίθεται ότι μπορούν να «προβάλουν» τη συνείδησή τους έξω από το σώμα τους και να παρατηρούν ένα απομακρυσμένο σημείο.
Η CIA στρατολόγησε αυτά τα μέντιουμ για διάφορες αποστολές — από τον εντοπισμό ομήρων που είχαν απαχθεί από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες έως την ανίχνευση φυγάδων εντός των ΗΠΑ.
Η επιχείρηση «Ηλιακή Ακτίνα» έχει επανέλθει στο προσκήνιο μετά την αναφορά του παρουσιαστή Τζος Χούπερ δήλωσε ότι αρχικά πίστευε πως το πρόγραμμα ήταν «ψεύτικο» — μέχρι που επισκέφθηκε την επίσημη ιστοσελίδα CIA.gov και βρήκε το έγγραφο.
«Ήμουν σαν… "Τι ακριβώς διαβάζω;"», είπε.
Το έγγραφο περιγράφει μια εκπαιδευτική άσκηση που διεξήχθη στις 5 Δεκεμβρίου 1988.
To μεντιουμ «προέβαλε» τη συνείδησή του έξω από το σώμα του για να αναζητήσει το ιερό αντικείμενο, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Αυτό που έγραψε ήταν ανατριχιαστικό», δήλωσε ο Hooper. «Ο στόχος βρίσκεται κάπου στη Μέση Ανατολή, καθώς η γλώσσα που μιλούσαν τα παρόντα άτομα φαινόταν να είναι τα αραβικά», έγραψε ο πνευματιστής.

Περιέγραψε κοντινά κτίρια που έμοιαζαν με τρούλους τζαμιών και άτομα «ντυμένα σχεδόν ολόλευκα» με «μαύρα μαλλιά και σκουρόχρωμα μάτια».
«Ένα από τα πρόσωπα στα οποία εστίασα είχε μουστάκι», πρόσθεσε. «Ο στόχος είναι κρυμμένος - υπόγειος, σκοτεινός και υγρός ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας.
Ο σκοπός του στόχου είναι να ενώσει έναν λαό. Έχει να κάνει με τελετή, μνήμη, τιμή, ανάσταση.
Υπάρχει μια διάσταση πνευματικότητας, πληροφορίας, μαθημάτων και ιστορικής γνώσης πέρα από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα.
Ο στόχος προστατεύεται από οντότητες και μπορεί να ανοιχθεί μόνο από εκείνους που είναι εξουσιοδοτημένοι — δεν μπορεί και δεν θα ανοιχτεί πριν θεωρηθεί η στιγμή κατάλληλη.»
Ο πνευματιστής προσθέτει ότι όταν έρθει αυτή η στιγμή, ο «μηχανισμός της κλειδαριάς θα φανεί μάλλον απλός», αλλά οποιοσδήποτε προσπαθήσει να ανοίξει το κιβώτιο με βίαια μέσα θα «καταστραφεί από τους προστάτες του κιβωτίου μέσω μιας δύναμης άγνωστης σε εμάς».
Το υπόλοιπο της αναφοράς περιλαμβάνει σκίτσα και ιδιόχειρες σημειώσεις που φαίνεται να κατέγραψε ο πνευματιστής κατά τη διάρκεια της απομακρυσμένης παρατήρησης.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- σχέδια από κτίρια με τρούλους που μοιάζουν με τζαμιά
- οκτώ «μούμιες» τοποθετημένες στη σειρά
- έναν τροχό
- ένα φτερωτό ον που αποκαλείται «Σεραφείμ».
Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης λίστες με φαινομενικά τυχαίες αλλά δυσοίωνες λέξεις όπως: «θάνατος», «απαγορευμένο», «προστατευμένο», «ιερό», «καταστροφή», «πόνος», «αγωνία».
Ορισμένες θεωρίες συνεχίζουν να τοποθετούν την Κιβωτό της Διαθήκης στην Αιθιοπία.
Αν και ο απομακρυσμένος παρατηρητής υποστήριξε ότι βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, αυτή η αφρικανική χώρα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Αράβων μουσουλμάνων και τζαμιών.
Ένας θρησκευτικός θρύλος στην Αιθιοπία περιγράφει πώς η Κιβωτός μεταφέρθηκε εκεί από έναν άντρα ονόματι Μενελίκ, γιο - κατά τον θρύλο - της Βασίλισσας του Σαβά και του βασιλιά Σολομώντα.
Η βασίλισσα ήταν από την Αιθιοπία αλλά κυβέρνησε ένα βασίλειο στη σημερινή Υεμένη. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Μενελίκ γεννήθηκε στην πατρίδα της αλλά ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ για να μελετήσει κοντά στον πατέρα του.

Εκεί, υποτίθεται ότι έκλεψε την Κιβωτό και την μετέφερε πίσω στην Αξούμ της Αιθιοπίας. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι φυλάσσεται εκεί, στην Εκκλησία της Παναγίας της Σιών.
Ο Βρετανός ειδικός σε σημιτικές γλώσσες και αιθιοπιανές σπουδές Έντουαρντ Ουλενντόρφ υποστήριξε ότι είδε την Κιβωτό μέσα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου — όμως, μια πηγή κοντά του αργότερα αποκάλυψε ότι αυτό που είδε ήταν απλώς ένα αντίγραφο.
«Αυτό που είδε είναι αυτό που βρίσκει κανείς σε κάθε αιθιοπική εκκλησία: ένα μοντέλο της Κιβωτού της Διαθήκης», δήλωσε το 2018 ο Tudor Parfitt, Βρετανός ιστορικός, συγγραφέας και πρώην συνεργάτης του Ουλενντόρφ.
«Δεν διέφερε σε τίποτα από πολλές άλλες Κιβωτούς που είχε δει σε εκκλησίες της Αιθιοπίας. Δεν ήταν αρχαία - και σίγουρα δεν ήταν η αυθεντική.»
Έτσι, η τοποθεσία αυτού του ιερού κιβωτίου παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει να λυθεί.