Η Γαλλία σχεδιάζει να φιλοξενήσει δεύτερη συνάντηση την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά αυτή τη φορά έχει προσκαλέσει ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς και τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τον Καναδά, δήλωσαν διπλωματικές πηγές την Τρίτη.
Πηγές ανέφεραν ότι οι προσκεκλημένες χώρες είναι η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Η μορφή της συνάντησης θα είναι υβριδική, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής μέσω βιντεοδιάσκεψης, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε τη Δευτέρα μια έκτακτη συνάντηση με χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και με τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και την εκτελεστική αρχή της ΕΕ.
Αυτό ήταν μέρος των προσπαθειών για να αξιολογηθεί πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, πώς η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και πώς να επιταχυνθούν οι ενέργειες, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντείνει τη διπλωματία για να τερματιστεί ο τριετής πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ορισμένες χώρες εξέφρασαν δυσαρέσκεια διότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόνο με επιλεγμένους ηγέτες και όχι ως πλήρης σύνοδος κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Παραγκωνισμένος από τον Τραμπ, ο Μακρόν
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε την πρώτη σύσκεψη για την Ουκρανία με έναν μικρό αριθμό επιλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών στο Μέγαρο των Ηλυσίων, σε μια υψηλού προφίλ επίδειξη ευρωπαϊκού συντονισμού για την Ουκρανία. Εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή καθώς η κυβέρνηση Τραμπ παραγκώνισε την ήπειρο προχωρώντας την Τρίτη σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως, πίσω από τη διπλωματική επισημότητα, οι ρωγμές στη συναίνεση της Ευρώπης ήταν δύσκολο να αγνοηθούν.
Θα αναλάβει η Ευρώπη τον έλεγχο της δικής της ασφάλειας ή θα παραμείνει στο περιθώριο; Από την πίεση του Μακρόν για μια ευρωπαϊκά καθοδηγούμενη άμυνα, μέχρι τη «τρίτη οδό» της διπλωματίας του Κιρ Στάρμερ, την ευθυγράμμιση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Τραμπ και τη διστακτικότητα του Όλαφ Σολτς να απομακρυνθεί από το παραδοσιακό πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η ήπειρος παραμένει διχασμένη σχετικά με την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός.