Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Τρίτη να ξεκινήσουν προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τη βελτίωση των διπλωματικών και οικονομικών τους σχέσεων, δήλωσαν οι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών μετά από συνομιλίες που σηματοδοτούν μια εντυπωσιακή ανατροπή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σε συνέντευξη στο Associated Press μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν γενικά να επιδιώξουν τρεις στόχους: την αποκατάσταση της στελέχωσης των πρεσβειών τους σε Ουάσινγκτον και Μόσχα, τη δημιουργία μιας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη στήριξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία και την εξέταση στενότερων σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας.
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες- στις οποίες συμμετείχαν ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, και άλλοι ανώτεροι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι — σηματοδοτούν την έναρξη μιας συζήτησης και απαιτείται περισσότερη δουλειά.
Ο Λαβρόφ επανέλαβε τα σχόλια του Ρούμπιο και είπε στους δημοσιογράφους ότι «η συνομιλία ήταν πολύ χρήσιμη».
«Όχι μόνο ακούσαμε, αλλά και κατανοήσαμε ο ένας τον άλλον», είπε.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Μάικλ Βαλτς, και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στίβεν Γουίτκοφ, συνόδευσαν τον Ρούμπιο, μαζί με τον Λαβρόφ και τον σύμβουλο εξωτερικών υποθέσεων του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Κανένας Ουκρανός αξιωματούχος δεν ήταν παρών στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ η ταλαιπωρημένη χώρα χάνει σταδιακά έδαφος έναντι των πολυαριθμότερων ρωσικών στρατευμάτων σε έναν εξαντλητικό πόλεμο που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί κανένα αποτέλεσμα από τις συνομιλίες, καθώς το Κίεβο δεν συμμετείχε, και ανέβαλε το δικό του προγραμματισμένο ταξίδι στο βασίλειο για την Τετάρτη.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι παραγκωνίζονται. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες τα τελευταία χρόνια — μια ρήξη που διευρύνθηκε από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με ευρωπαϊκά κράτη, επέβαλαν σειρά κυρώσεων στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να πλήξουν την οικονομία της. Οι πρεσβείες σε Ουάσινγκτον και Μόσχα επηρεάστηκαν επίσης σοβαρά από απελάσεις μεγάλου αριθμού διπλωματών, καθώς και από άλλους περιορισμούς.
Ο Ρούμπιο δήλωσε την Τρίτη ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει την πόρτα» για «απίστευτες ευκαιρίες συνεργασίας με τους Ρώσους γεωπολιτικά σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και, ειλικρινά, οικονομικά σε θέματα που ελπίζουμε ότι θα είναι καλά για τον κόσμο και θα βελτιώσουν τις σχέσεις μας μακροπρόθεσμα».

Τα σχόλιά του αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της αξιοσημείωτης αλλαγής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, μετά από χρόνια όπου ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, ηγήθηκε διεθνών προσπαθειών για την απομόνωση της Μόσχας.
Η συνάντηση της Τρίτης είχε σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. Μετά τη λήξη των συνομιλιών, ο Ουσακόφ και ο Βαλτς δήλωσαν ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τη σύνοδο. Ο Ουσακόφ είπε στη ρωσική τηλεόραση ότι μια συνάντηση είναι «απίθανη» την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Βαλτς είπε ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να κανονιστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Λαβρόφ ανέφερε τους ίδιους τρεις στόχους με τον Ρούμπιο και είπε ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα συμφώνησαν να διορίσουν εκπροσώπους για τη διεξαγωγή «τακτικών διαβουλεύσεων» για την Ουκρανία.
«Έχω λόγους να πιστεύω ότι η αμερικανική πλευρά έχει αρχίσει να κατανοεί καλύτερα τη θέση μας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Γουίτκοφ είπε ότι η συνάντηση ήταν «θετική, αισιόδοξη, εποικοδομητική. Όλοι ήταν εκεί για να πετύχουν το σωστό αποτέλεσμα».