ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΠΑΤΗ SPOOF
Φωτογραφία Shutterstock

Νέα τηλεφωνική απάτη: Παρεμβαίνουν στην αναγνώριση κλήσης και εμφανίζονται σαν δημόσιες υπηρεσίες

Κόσμος
Νέα τηλεφωνική απάτη: Παρεμβαίνουν στην αναγνώριση κλήσης και εμφανίζονται σαν δημόσιες υπηρεσίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το είδος αυτό απάτης ξεκίνησε στις ΗΠΑ όμως επεκτείνεται γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου.  Το FBI προειδοποιεί τους χρήστες iPhone και Android για μια σειρά από νέες απάτες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τραπεζικούς λογαριασμούς και προσωπικά δεδομένα.

Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υπηρεσίας  των ΗΠΑ δηλώνουν ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να κλείνουν αμέσως το τηλέφωνο αν λάβουν συγκεκριμένου τύπου κλήση, στην οποία ο απατεώνας προσποιείται πως είναι κάποιος που δεν είναι στην πραγματικότητα.

Το νέο αυτό σχέδιο είναι πιο εξελιγμένο από προηγούμενες τηλεφωνικές απάτες, καθώς οι απατεώνες χρησιμοποιούν τεχνολογία «spoof» για την παραποίηση των στοιχείων αναγνώρισης κλήσης, προκειμένου να εμφανίζονται ως τράπεζες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Τι είναι η τεχνολογία spoof

Η τεχνολογία spoof (από το αγγλικό "spoofing", που σημαίνει «παραπλάνηση» ή «πλαστογράφηση») είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν απατεώνες για να παραποιούν ή να πλαστογραφούν στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να φαίνεται ότι μια τηλεφωνική κλήση, ένα μήνυμα ή ένα email προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή – όπως μια τράπεζα, μια κρατική υπηρεσία ή ακόμα και κάποιος γνωστός σας.

Στην περίπτωση της τηλεφωνικής spoofing τεχνολογίας, οι καλούντες μπορούν να εμφανίσουν στην οθόνη σας έναν ψεύτικο αριθμό – για παράδειγμα, τον αριθμό της τράπεζάς σας ή της αστυνομίας – ενώ στην πραγματικότητα σας καλούν από έναν εντελώς διαφορετικό αριθμό.

Πώς λειτουργεί;

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν λογισμικό ή εφαρμογές που τους επιτρέπουν να επιλέξουν τι θα εμφανιστεί ως Αναγνώριση Κλήσης (Caller ID) στο τηλέφωνό σας. Έτσι, αν και η κλήση προέρχεται από αυτούς, εσείς βλέπετε στην οθόνη σας ότι καλεί π.χ. «Εθνική Τράπεζα» ή «Αστυνομία».

Είδη spoofing:

  • Caller ID Spoofing: Πλαστογράφηση αριθμού τηλεφώνου.
  • Email Spoofing: Αποστολή email που φαίνεται να προέρχεται από επίσημο φορέα.
  • SMS Spoofing: Αποστολή μηνυμάτων SMS που εμφανίζονται σαν να προέρχονται από τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες κ.ά.

Στόχοι των απατεώνων:

  • Να σας κάνουν να αποκαλύψετε προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία.
  • Να σας πείσουν να στείλετε χρήματα.
  • Να σας οδηγήσουν σε παραπλανητικούς συνδέσμους για εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού ή κλοπή κωδικών.

Πώς να προστατευτείτε:

  • Μην εμπιστεύεστε τυφλά την αναγνώριση κλήσης. Ακόμα κι αν φαίνεται ότι σας καλεί η τράπεζα ή η αστυνομία, μπορεί να είναι απάτη.
  • Κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε μόνοι σας τον επίσημο αριθμό της υπηρεσίας για επιβεβαίωση.
  • Μην δίνετε προσωπικά δεδομένα ή κωδικούς μέσω τηλεφώνου.

Περιστατικά στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους απατεώνες προσποιούνται ακόμα και ότι είναι μέλη της κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας όπως της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών .

Αξιωματούχοι εξηγούν ότι μόλις το θύμα αρχίσει να συνομιλεί με αυτούς τους ψεύτικους πράκτορες, ο απατεώνας το πιέζει να μεταφέρει χρήματα προς τον υποτιθέμενο οργανισμό που εκπροσωπεί.

Ο απατεώνας μπορεί επίσης να ξεγελάσει το θύμα ώστε να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στο κινητό του, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα προσωπικά του δεδομένα.

Η απάτη έχει μεγάλη εμβέλεια και οι απατεώνες μπορεί να προσποιούνται οποιονδήποτε, ακόμα και μέλη του τοπικού σας αστυνομικού τμήματος.

Οι αρχές στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης δήλωσαν: «Οι ντετέκτιβ έχουν ενημερωθεί για τουλάχιστον τρία περιστατικά, κατά τα οποία κάτοικος δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος του Αστυνομικού Τμήματος της Κομητείας Σάφολκ, λέγοντάς του ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και ζητώντας του να στείλει χρήματα».

Αξιωματούχοι του FBI προσθέτουν ότι όποιος λάβει τέτοια κλήση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει προσωπικά στοιχεία στον καλούντα, ούτε να πατήσει οποιοδήποτε πλήκτρο στο τηλέφωνό του - απλά να τερματίσει αμέσως την κλήση.

Αν κάποιος υποψιαστεί ότι ένας απατεώνας προσπάθησε να τον εξαπατήσει με αυτή τη μέθοδο, θα πρέπει να καλέσει ο ίδιος τις Αρχές, τις οποίες   ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί, χρησιμοποιώντας τον επιβεβαιωμένο τηλεφωνικό αριθμό του.

Δυστυχώς, οι εξελιγμένες νέες τηλεφωνικές απάτες δεν είναι το μόνο που απασχολεί προς το παρόν τους Αμερικανούς.

Το FBI προειδοποιεί επίσης τους χρήστες iPhone και Android για μια νέα απάτη μέσω μηνυμάτων κειμένου, που έχει στόχο να εξαπατήσει οδηγούς ώστε να πληρώσουν ψεύτικα διόδια.

Τα μηνύματα υποστηρίζουν ότι οι παραλήπτες οφείλουν χρήματα για απλήρωτα διόδια, ή άλλες κρατικές φορολογίες.

Ωστόσο, αυτή η απάτη είναι αρκετά πιο πρόχειρη σε σύγκριση με εκείνη που περιλαμβάνει παραποιημένες κλήσεις από κρατικές υπηρεσίες.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει ότι αυτή η απάτη μέσω μηνυμάτων κειμένου έχει ως στόχο τόσο την κλοπή χρημάτων από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων όσο και τη συλλογή των προσωπικών τους στοιχείων, αλλά οι απατεώνες δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί με τα θύματά τους.

Πολλοί από τους παραλήπτες είτε δεν έχουν αυτοκίνητο είτε δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτεία από την οποία φαίνεται να προέρχεται το ψεύτικο μήνυμα.

Πρόσφατα έλαβα ένα τέτοιο μήνυμα από αριθμό που, όπως διαπίστωσα, αντιστοιχεί στην Ατλάντα της Τζόρτζια, το οποίο υποστήριζε ότι οφείλω απλήρωτες χρεώσεις διοδίων μέσω κάρτας.

Δυστυχώς για τον απατεώνα, δεν είχα ποτέ κάρτα και δεν έχω οδηγήσει ποτέ στη Τζόρτζια, οπότε τα σημάδια της απάτης ήταν εμφανή από την αρχή.

Επιπλέον, ποια κρατική υπηρεσία θα χρησιμοποιούσε τρία emoji σε ένα μήνυμα σχετικά με απλήρωτα πρόστιμα;

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News